Οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου για το καυτό θέμα της ΔΕΗ, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά του περιφερειάρχη και να τον αποκαλεί «αναισθησιολόγο» της κυβέρνησης και τον Θόδωρο Καρυπίδη να ανταπαντά ότι «μιλούν» αυτοί που σε παραστάσεις διαμαρτυρίας διαφημίζουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις των Γιώργου Δακή και Γεωργίας Ζεμπιλιάδου μαζί με τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους κατέθεσαν ψήφισμα για τη ΔΕΗ και ζήτησαν να συζητηθεί «εκτός ημερήσιας διάταξης», διαφορετικά, είπε η κ. Ζεμπιλιάδου «εμείς θα αποχωρήσουμε», ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα έδρανά τους είχαν τοποθετήσει «ταμπελάκια» που έγραφαν «η Δυτική Μακεδονία πενθεί». Τελικώς μετά από ψηφοφορία το θέμα δεν συζητήθηκε, οπότε η Γ. Ζεμπιλιάδου με την παράταξή της αποχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει, ενώ αποχώρησαν και οι ανεξάρτητοι. Η παράταξη Δακή δεν αποχώρησε, αλλά αποχώρησε μόνο ο Γιώργος Σβώλης, ενώ λευκό ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του Π.Σ. Γιώργος Κωτσίδης.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας στην αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι «στην περίοδο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε ενότητα, να αφήσουμε τους τακτικισμούς και τα παιχνίδια. Αυτοί που προστρέχουν στις πύλες των εργοστασίων ως κινητοποιημένοι όταν προτείνουν προγράμματα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αντιλαμβάνεστε την υποκρισία τους. Αυτοί που ενώπιον κορυφαίων στελεχών των κομμάτων τους, που μιλάν για ξεπούλημα χειρότερο απ’ αυτό που πάει να γίνει σήμερα και που είναι απαίτηση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, συναινούν και δεν ομιλούν, αυτοί που επιδιώκουν να είναι υποψήφιοι μ’ αυτά τα κομματικά χρίσματα θα τους συνιστούσα να είναι πιο ειλικρινείς, πιο εγκρατείς και να συστρατευτούν σ’ αυτό που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και όλοι οι φορείς της περιοχής μέσα από το συντονιστικό σε έναν ενιαίο αγώνα σε μία κοινή δράση. Όλα τα άλλα είναι διασπαστικές κινήσεις.
Έχω πει κατ’ επανάληψη. Απ’ αυτή εδώ την περιφέρεια παίρνονται πρωτοβουλίες που υιοθετούνται σε κεντρικό επίπεδο. Και για τα θέματα της ΔΕΗ έχουμε στρατηγική. Κοιτάξτε λίγο τι νομοσχέδια προωθούνται. Εκεί λοιπόν που ήταν το ξεπούλημα, εκεί που ήταν ο ιδιωτικός τομέας, εργαζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον, η επιχείρηση να παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο. Πετύχαμε αρκετά απ’ αυτά που είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, όπως κατάργηση Μικρής ΔΕΗ, την αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ με την παραμονή του 51% στο δημόσιο. Έμεινε ένα αγκάθι του 17% του ΤΑΙΠΕΔ. Ενημερώνω ότι από το 17% του ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει φύγει ένα ποσοστό και πήγε στης Δημόσιες Συμμετοχές και έχει ανοίξει η κουβέντα για να μεταφερθεί και το υπόλοιπο».
Η Γ. Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε ότι «δυστυχώς το σημερινό Π.Σ. γίνεται υπό το φως των 140 προαπαιτούμενων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης βάλαμε ένα ταμπελάκι που λέει η Δυτική Μακεδονία πενθεί. Προκύπτουν απ’ αυτά που προβλέπουν τα προαπαιτούμενα. Το χειρότερο είναι ότι τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη ΔΕΗ δεν χρειάζονται καν νομοθέτηση. Θεωρούνται διοικητικές πράξεις, άρα δεν περνούν από τη Βουλή. Και εδώ αποδεικνύεται το μεγάλο παιχνίδι που έχει στηθεί στις πλάτες του λαού της Δυτικής Μακεδονίας». Το ερώτημα κατά την Γ. Ζεμπιλιάδου είναι αν ήξερε ο περιφερειάρχης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα νομοσχέδιο και ότι θα ’ρθουν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν απ’ ευθείας με την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων κ.λ.π., στη ουσία μέτρα – ξεπούλημα της ΔΕΗ».
Ο Γιώργος Δακής επισήμανε «την διάλυση της πατρίδας μας με το νέο μνημόνιο». Μέσα σ’ αυτά «έρχεται η ταφόπλακα για τη Δυτική Μακεδονία με όλα όσα προβλέπονται για τη ΔΕΗ, μάλιστα με πολλά απ’ αυτά να παρακάμπτουν και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ξαφνικό θάνατο μετά από πολλά ψέματα και παρασκηνιακές δραστηριότητες που οδηγούν στην απόλυτη καταστροφή μας. Εμείς αντιδρούμε πέρα από την γενικότερη αντίδραση στα μέτρα του 4ου και χειρότερου μνημονίου, καταθέτουμε ψήφισμα ενότητας στο Π.Σ. με το οποίο ζητάμε να πούμε ομόθυμα ένα βροντερό όχι στο θάνατο της Δυτικής Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο στο μέλλον θα περιγράφεται με μελανά χρώματα και όλα αυτά που γίνονται θα αποτελούν μαύρη σελίδα της ιστορίας μας».