Την μεγάλη ευκαιρία για την αναγέννηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από την νέα εποχή και τα δεδομένα που διαμορφώνει η ΔΕΗ στην περιοχή, διαπιστώνουν ουδέτεροι παρατηρητές αλλά και στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο της Επιχείρησης να στέλνουν σαφέστατα μηνύματα προς το Ίδρυμα.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Θόδωρο Θεοδουλίδη, σημειώνοντας πως γίνεται εξαιρετική δουλειά στο Ίδρυμα και εξέφρασε την επιθυμία «να δουλέψουμε μαζί».
Η ΔΕΗ έχει βάλει στα ραντάρ της το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη μέρα της Επιχείρησης στην περιοχή και ο Γιώργος Στάσσης ουσιαστικά κάλεσε τους απόφοιτους και τους ερευνητές του, να είναι οι νέοι εργαζόμενοι της Επιχείρησης.
Λίγο αργότερα στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας που πλήττει τη Δυτική Μακεδονία, επεσήμανε πως σε λίγο διάστημα θα αναζητούνται εργαζόμενοι για εδώ και «δεν θα τους βρίσκουμε» καθώς οι επαγγελματικές ευκαιρίες θα είναι ελκυστικές, όπως της χαρακτήρισε.
«Γι’ αυτό επιμένω, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να γίνουν πολλά και φυσικά την ανάγκη τα προγράμματα σπουδών να στρέψουν τα νέα παιδιά στις νέες ειδικότητες του μέλλοντος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έδωσε το παράδειγμα του Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων, όπου τη δεκαετία του ’80 κατέρρευσαν οι βασικές παραγωγικές του πηγές και αντί να προσπαθήσει να ανακάμψει «άλλαξε το παιχνίδι».
«Πάμε να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία το επόμενο παράδειγμα περιοχής που άλλαξε όραμα και βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
Τα πρώτα βήματα της συνεργασίας
ΔΕΗ και Πανεπιστήμιο συμπορεύονται ήδη στα πλαίσια της νέας εποχής, με την Επιχείρηση να εκπονεί σεμινάριο 800 ωρών για μηχανικούς της οι οποίοι εξειδικεύονται πλέον στον τομέα της αντλησιοταμίευσης, κομμάτι στο οποίο θα επενδύσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.
Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία και με άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, την εποπτεία όμως έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το μεγάλο στόχο να είναι η μετατροπή της συγκεκριμένης δράσης σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών.
Ήδη ένα τέτοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα τρέχει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τη συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ για στελέχη του ομίλου, ενώ καθηγητές του Ιδρύματος εκπονούν ερευνητικά προγράμματα μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες που θα εφαρμόσει.
Είναι ξεκάθαρο και αυτό το γνωρίζουν καλά στην ακαδημαϊκή κοινότητα πως το νέο επενδυτικό πλάνο τη ΔΕΗ, αλλά ακόμα- ακόμα και επιχειρήσεις όπως η Eunice και η Intracom που θα επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για το Πανεπιστήμιο, δίνοντάς του μια μοναδική ευκαιρία να μπει στο χάρτη των πρώτων επιλογών για νέους επιστήμονες, με την προϋπόθεση πως θα συγκροτήσει ένα στοχευμένο και πλήρως εναρμονισμένο με τις σύγχρονες ανάγκες πρόγραμμα σπουδών.