Στη δέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων προχωρά η ΔΕΗ, πριν ακόμη απαλλοτριώσει την έκταση, σε επτά χωριά της περιοχής Ελλησπόντου, κρατώντας στην ουσία ομήρους τους χιλιάδες κατοίκους, στους οποίους απαγορεύει να φτιάξουν ακόμη και ένα κοτέτσι(!) για τις ανάγκες της αγροτοκτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Το γεγονός αναστάτωσε τους κατοίκους και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς καταγγέλλουν ότι η ΔΕΗ με μόνο την πρόθεση της απαλλοτρίωσης, χωρίς αυτή να έχει συντελεστεί, απαγορεύει στους αγρότες και κτηνοτρόφους οποιαδήποτε δραστηριότητα, σχετικά με υποδομές που χρειάζονται. Έτσι καθιστά ουσιαστικά ανενεργά 6.500 στρέμματα γης, ενώ κρατά σε ομηρία τους κατοίκους, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα χωράφια τους. Να σημειωθεί ότι ο Τομέας Τοπογραφικού και Απαλλοτριώσεων του ΛΚΔΜ, έστειλε σχετικό έγγραφο στο δήμο Κοζάνης, με ημερομηνία 8/8/2017 και αριθμό πρωτοκόλλου 5441. Την επόμενη ημέρα 9/8 το έγγραφο θυροκολλήθηκε στα καφενεία και στα κοινοτικά καταστήματα των Τοπικών Κοινοτήτων Ακρινής, Αγίου Δημητρίου, Τετραλόφου, Κλείτου, Γαλιάνας, Οινόης και Πτελέας. Το έγγραφο αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε σύμφωνα με τον νόμο 2882/01 περί απαλλοτριώσεων (άρθρο 17), ενδεχόμενη μεταβολή της αξίας των απαλλοτριωμένων μετά την δημοσίευση της πράξης της απαλλοτρίωσης και μόνο εξ’ αιτίας αυτής, δεν λαμβάνεται υπόψη».
Το παραπάνω έγγραφο αφορά μία έκταση 6.500 στρεμμάτων με ιδιοκτησίες ακίνητης περιουσίας στα προαναφερόμενα χωριά, κυρίως όμως στην Ακρινή, όπου ανήκουν τα 5.145 στρέμματα, καθώς επίσης 500 στον Κλείτο, 270 στον Άγιο Δημήτριο και 200 στον Τετράλοφο, ενώ στα υπόλοιπα χωριά οι εκτάσεις είναι ελάχιστες. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, καταλογίζει στον Διευθυντή Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρη Ζαραφίδη, που υπογράφει την ανωτέρω απόφαση ότι «αντιστρέφει την πραγματικότητα». Εμφανίζεται μάλιστα πολύ αιχμηρός, καθώς υπογραμμίζει ότι «με το έγγραφο αυτό η ΔΕΗ παραπλανά και ψεύδεται, παραποιώντας το νόμο, με σκοπό να τρομοκρατήσει τους κατοίκους, τους οποίους θέλει να έχει σε ομηρία». Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «η απόφαση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μόνο μετά την δημοσίευση στο ΦΕΚ θεωρείται ότι κηρύχτηκε η απαλλοτρίωση. Ωστόσο, εδώ δεν υπάρχει ΦΕΚ, υπάρχει απλώς πρόθεση απαλλοτρίωσης και κατά συνέπεια δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα».
Μάλιστα, ο Κ. Πουτακίδης, θυμάται «την δημοσίευση απαλλοτρίωσης του 2007 για 3.800 στρέμματα, την οποία η ΔΕΗ πήρε πίσω και την ξανάφερε το 2009, οπότε κατέβαλε τα χρήματα το 2013, δηλαδή κράτησε όμηρους τους κατοίκους για έξι χρόνια». Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι «σε 4 χρόνια από την δημοσίευση, πρέπει να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση και να κατατεθούν τα χρήματα», ενώ αναρωτήθηκε «ποιος μας λέει ότι η ΔΕΗ δεν θα το καθυστερήσει και πάλι ή δεν θα πάρει πίσω την απαλλοτρίωση και να την επαναφέρει, ώστε και τα χρήματα να αργήσει να καταβάλει και τους κατοίκους να κρατά ομήρους επί μακρόν;». Ακόμη σημείωσε για την Ακρινή, ότι «υπάρχει αναπτυγμένη αγελαδοτροφία και οι αγελαδοτρόφοι δεν έχουν ζωτικό χώρο για τις κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες. Φανταστείτε τι θα γίνει αν τους αποκλείσουν από την έκταση αυτή και τους απαγορεύσουν να φτιάξουν μία σταβλική εγκατάσταση, η οποία είναι απαραίτητη».