Καημένε Τ. Αθανασόπουλε τι σου έμελε να πάθεις!
Τώρα μαθαίνεις πως γίνονται τα πράγματα από την πρώτη φορά Αριστερά και τις προσκείμενες σε αυτήν Διοικήσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων.
Το σχέδιό σου για την αξιολόγηση του προσωπικού, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του, εφαρμόζοντας, κατά την Διοίκησή σου, διεθνείς πρακτικές, είχε ανατραπεί και απορριφθεί από τους εργαζόμενους και τους τωρινούς οραματιστές της Διοίκησης της ΔΕΗ, ως σχέδιο από το οποίο θα προέκυπταν κατάφορες αδικίες.
Η τωρινή Διοίκηση πονηρά καταρχήν, βάζοντας το τυράκι του bonus για τους άριστους (την απονομή του 1/3 του κλιμακίου κατά έτος), και στην συνέχεια επέβαλε στους αξιολογητές ( στα σεμινάρια και όχι μόνο) το πνεύμα της αυστηρής βαθμολογίας ως δικαίωση των «αρίστων» έναντι των «αδιάφορων» εργαζομένων.
Η βαθμολόγηση τελείωσε χωρίς να προσδιοριστεί το σημαντικό στοιχείο, η βάση της βαθμολογίας που συνδέεται με την απόδοση του κλιμακίου.
Αυτή προσδιορίστηκε για το έτος 2017 εκ των υστέρων μετά από 4 μήνες ώστε η Διοίκηση να έχει πλήρη εικόνα της βαθμολογίας των εργαζομένων.
Το ίδιο θα συμβεί και για το επόμενο έτος όπου θα επαναπροσδιοριστεί η βάση ( αφού η βάση για το 2017 είναι μεταβατική ).
Δηλαδή, η Διοίκηση θα έχει την δυνατότητα να αποφασίσει, ανάλογα με τους στόχους της, πόσοι θα είναι κάτω από την βάση και θα στερηθούν του κλιμακίου.
Όλη δε η διαδικασία και οι σκοποί για τους οποίους έγινε η αλλαγή της αξιολόγησης των εργαζομένων, έγινε χωρίς την γνώση και την συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Η παλαιότερη βαθμολόγηση – αξιολόγηση του προσωπικού ή η αυστηρότερη τωρινή θα ήταν αποδεκτή από όλους τους εργαζομένους εάν:
- Το πεδίο ήταν εξαρχής γνωστό και καθαρό (σταθερή βάση και γνώση πριν την βαθμολόγηση).
- Εφαρμοζόταν με κανόνες αντικειμενικότητας.
- Εφαρμοζόταν καταρχήν στην ιεραρχία και επεκτεινόταν προς τα κάτω ώστε οι αξιολογητές να έχουν πρώτα αντικειμενικά αξιολογηθεί οι ίδιοι όπως συμβαίνει στις μεγάλες και σύγχρονες ευρωπαϊκές εταιρίες με σοβαρό Management.
Το εργασιακό περιβάλλον όμως, στην πιο δύσκολη περίοδο για την Επιχείρηση κάθε άλλο παρά κλίμα εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας εμπνέει.
Η εμπειρία μας από τις αποφάσεις και τις πρακτικές της Διοίκησης στη στελέχωση της ιεραρχίας από ειδικούς συμβούλους, στις επιλογές της, στη δημιουργία αχρείαστων θέσεων μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση ημετέρων, στην απομάκρυνση έμπειρων στελεχών, έχει στοιχεία ευνοιοκρατίας, κομματικής προσήλωσης και υποταγής στη Διοίκηση με πάρα πολλά παραδείγματα.
Αλήθεια, εάν αντικειμενικός κριτής βαθμολογούσε την Διοίκηση με βάση την βιωσιμότητα, την προοπτική και την ανάπτυξη της Επιχείρησης, κύριο στόχο για κάθε επικεφαλή Επιχείρησης και όχι την υποταγή στην Κυβέρνηση και στην υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων της, τι βαθμολογία θα έβαζε;
Σίγουρα θα ήταν όχι μόνο κάτω από την βάση αλλά θα είχε και αρνητικό πρόσημο.
Το θέμα είναι μείζον γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους σε συνθήκες ρευστές για την Επιχείρηση.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση στο σοβαρό θέμα που άνοιξε μονομερώς η Διοίκηση .
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ