Οι αλλαγές στον νέο εκλογικό νόμο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό απασχόλησαν την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο τραπέζι έπεσαν οι παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΣ, με αφορμή και σχετικό ψήφισμα των κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας, που αντιδράσει σε συγκεκριμένα σκέλη του σχεδίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την κατάργηση της κάλπης στις δημοτικές κοινότητες.
Ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς μίλησε στο webtv του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη για τη συζήτηση που διεξήχθη και ποιες ακριβώς είναι οι ενστάσεις ως προς τις σημαντικές αλλαγές που επίκεινται.
Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια διαβούλευσης που υπάρχει για το νέο νόμο, με τον δήμαρχο να σημειώνει πως οι αλλαγές είναι αρκετά σημαντικές: «Η πρώτη είναι ότι η θητεία συνδιαμορφώνεται στα 5 χρόνια, από την ερχόμενη δημοτική περίοδο. Η δεύτερη είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Η απογραφή του 2011 θα επαναληφθεί το 2021, άρα η νέα αυτοδιοικητική περίοδος θα έχει αναφορά στη νέα απογραφή. Σε μια περίοδο δύσκολη για τον τόπο αυτό δεν είναι καλό. Η τρίτη αλλαγή είναι ότι προτείνεται η εκλογή με 43% συν μια ψήφο από την πρώτη Κυριακή, εφόσον ο πρώτος συνδυασμός συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό και μάλιστα όχι μόνο αυτό. Η τέταρτη προσθήκη είναι ότι εφόσον εκλεγεί με το 43% καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, με ένα ποσοστό έως και 60%».
Επόμενη αλλαγή, όπως σημείωσε ο κ. Πλακεντάς, είναι ότι καταργεί τις κάλπες στις τοπικές κοινότητες: «Παύει την έννοια της άμεσης εκλογής από το λαό της τοπικής κοινότητας και επαναφέρει την προηγούμενη διάταξη όπου οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, δίνοντας τη δυνατότητα να εκλεγούν, εφόσον κερδίσει ο δήμαρχος τις ΤΚ, να κερδίσει και τα 3/5 του ΤΑ των κοινοτήτων», τόνισε.
Η άποψη του δημάρχου, όπως εκφράστηκε στο σώμα και από άλλες παρατάξεις, είναι αντίθετη ως προς την κατάργηση της κάλπης: «Θεωρούμε ότι οι κοινότητες είναι το πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας και επιθυμούμε η κάλπη να παραμείνει και να εκλέγουν οι τοπικές κοινωνίες απευθείας τους εκπροσώπους της».
Όλα βρίσκονται σε μια διαδικασία διαβούλευσης, μέχρι το υπουργείο να πάρει τις τελικές αποφάσεις, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν στις 8 Οκτωβρίου του 2023 και οι καινούριες δημοτικές αρχές να αναλάβουν για μια πενταετία τις τύχες του τόπου στα χέρια τους, από 1/1/2024».
Όσον αφορά τις προηγούμενες παρατηρήσεις, επειδή στο ΔΣ υπήρξε πλειάδα απόψεων, ο κ. Πλακεντάς τόνισε πως το σώμα δεν θέλησε να μπει σε καλούπι, αλλά να μπορέσει να καταθέσει ο καθένας, είτε ως πλειάδα, είτε ως πολίτης στη διαβούλευση του υπουργείου, για να υπάρχει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα στη συλλογή απόψεων, όπως είπε
Επίσης, το σώμα ενέκρινε και το ψήφισμα των εκπροσώπων του Δικτύου Κοινοτήτων και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Εορδαίας, ότι διαφωνούν ξεκάθαρα με την κατάργηση της κάλπης που ορίζει και εκλέγει τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια.
Ως προς τις υπόλοιπες προτεινόμενες διατάξεις, τόσο ο δήμαρχος, όσο και η ΚΕΔΕ δήλωσαν ενάντια στη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, με τον κ. Πλακεντά να σημειώνει ότι: «Θα είναι τραγικό μετά και την απογραφή. Προσωπικά είμαι ενάντια και με το 43% γιατί πιστεύω ότι οι δημοκρατίες επικυρώνονται με την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη. Το μεγαλύτερο μέρος του ΔΣ ήταν κοντά σε μια τέτοια άποψη αλλά υπήρξαν και άλλες φωνές».
Αλλά και με το 60% υπήρξε σκεπτικισμός, αφού όπως σχολίασε ο δήμαρχος «είναι πολύ μεγάλο με ποσοστό εκλογής 43% να λαμβάνεις 60% στο δημοτικό συμβούλιο, και θα έπρεπε να διαμορφωθεί κοντά στο 53-55%».
Επίσης, προβληματισμό εγείρει και το όριο των 300 κατοίκων για εκλογή μονοπρόσωπης κοινότητας, που προτείνεται να γίνει από 500 και κάτω: «Αυτό για το δήμο μας θα είναι πολύ δύσκολο γιατί θα φτάσουμε να έχουμε κοινότητες που σήμερα διοικούνται με πενταμελή συμβούλια να διοικούνται με έναν εκπρόσωπο και αυτό δεν είναι χρήσιμο για την αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία».
Τελευταία παρατήρηση, που συζητήθηκε και στο συμβούλιο, είναι το πλαφόν 3% που χρειάζεται να πιάσει ένας δημοτικός συνδυασμός για να μπει στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Και εκεί υπάρχει διχογνωμία στο σώμα, με τον κ. Πλακεντά να τονίζει ότι είναι σωστή η λογική του, ωστόσο υπήρξαν παρατάξεις που διαφώνησαν.
Το σχέδιο νόμου δόθηκε στη δημοσιότητα προ λίγων ημερών, δόθηκε σε διαβούλευση και μετά είναι ζήτημα της Βουλής για το πότε θα πάει στην Ολομέλεια.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, ο κ. Πλαλεντάς απάντησε: «Τα πρόσωπα δεν προσδιορίζουν αλλαγές στη πολιτική που υπάρχει. Ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός. Ο κ. Πέτσας ανέλαβε το κομμάτι με τον κ. Βορίδη. Ήδη αναμένεται να έχουμε ένα δια ζώσης ραντεβού για αυτοδιοικητικά και θέματα του δήμου. Έχει δώσει θέματα γραφής, γνωρίζει τα των δήμων και ασχολείται χρόνια».