Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Μαρία Δεληγιάννη, Παιδίατρο, η οποία μιλάει για τη γρίπη, τον κορωνοϊό και τον στρεπτόκοκκο, δίνοντας συμβουλές σε γονείς.
Η πρωταγωνίστρια των ιώσεων είναι η γρίπη τύπου α και β, ενώ ακολουθούν η φαρυγγίτιδες και οι γαστρεντερίτιδες. Επίσης ο στρεπτόκοκκος φαίνεται πως παρουσιάζει μια πτωτική πορεία σε ό,τι αφορά τα κρούσματα.
Οι ιώσεις (περισσότερες του αναπνευστικού) ξεκινούν στα παιδιά με τον ίδιο τρόπο: Καταρροή, μπούκωμα, υγρά μάτια, πυρετό (έως και 39-40). Οι γονείς να είναι υποψιασμένοι το πρώτο και δεύτερο 24ωρο, τονίζοντας πως πρέπει να βλέπουν τη διάθεση του παιδιού και αν είναι πεσμένο σε διάθεση να πάνε στο γιατρό από το πρώτο 24ωρο. Τα συμπτώματα με το πέρας των ημερών σιγά σιγά διαφοροποιούνται, όπως ερεθισμένος λαιμός, μύξες, βήχας.
«Κανένα τεστ δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το ένστικτο του γονέα και την κλινική εικόνα του γιατρού», προσέθεσε επίσης η κ. Δεληγιάννη. Το περιθώριο δράσης στον στρεπτόκοκκο είναι 24 με 48 ώρες, με την κ. Δεληγιάννη να τονίζει πως πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία και να παρακολουθούν οι γονείς την εικόνα του παιδιού.
Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, στα παιδιά πλέον δείχνει ένα ήπιο πρόσωπο, ενώ η γρίπη μπορεί και να είναι δύσκολος ιός, ενώ έχει και επιπλοκές (βρογχίτιδα και πνευμονία), προσέθεσε.
Ερωτηθείς πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, αρχικά ισχύει το να είναι απύρετο 24 ώρες τουλάχιστον και έπειτα βλέπουμε την κατάσταση του παιδιού και τα άλλα συμπτώματα.
Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να αγρυπνήσουν τους γονείς είναι τα δέκατα. Τα θερμόμετρα μετώπου και αυτιού είναι εντελώς αναξιόπιστα, προσέθεσε επίσης, λέγοντας πως τα πιο αξιόπιστα είναι της μασχάλης (οινοπνεύματος) και τα ψηφιακά μασχάλης. Επίσης, προσοχή χρειάζεται αν το παιδί εμφανίσει διάρροια, πολύ πηχτές μύξες, ένας κακός ύπνος από βήχα.