Τη χρηματοδότηση από κρατικά κονδύλια των έργων υποδομής των προς μετεγκατάσταση οικισμών της Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων Φλώρινας, ζήτησε από τον υφυπουργό δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν κατά την επίσκεψη του πρώτου στην περιοχή την Κυριακή.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης ο οποίος επέδωσε και αναλυτικό σημείωμα στον υφυπουργό, εξήγησε στον Αλέξη Χαρίτση ότι η περιοχή πρόσφερε πάρα πολλά στην εθνική οικονομία δίνοντας από τα σπλάχνα της το φυσικό της πλούτο, τον λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και δικαιούται μία στοιχειώδη ανταπόδοση.
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε: «Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας των μειωμένων πόρων του ΠΕΠ 2014-2020 επιβάλλεται σήμερα να εξοικονομήσουμε όλους εκείνους τους αναγκαίους πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες μετεγκαταστάσεων.
Κύριε υπουργέ, στο πλαίσιο αυτό και για τους λόγους που αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα που σας δώσαμε, προτείνουμε την ένταξη των υποδομών που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση των οικισμών των νομών Κοζάνης και Φλώρινας στα τομεακά προγράμματα και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» δεδομένου ότι οι μετεγκαταστάσεις αυτές γίνονται για λόγους δημοσίου οφέλους που συνίστανται στην εξόρυξη λιγνίτη για την παραγωγή του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο όλων των αναγκών της χώρας. Αν αυτό μεταφραστεί σε χρήματα αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλος είναι ο πολλαπλασιαστής όταν στην οικοδόμηση ενός σπιτιού εργάζονται πάνω από 200 επαγγέλματα.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τόσο οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος όσο και η ανάγκη επένδυσης στο χώρο για τα έργα υποδομής δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό εκτιμώ ότι είναι εύλογο και δίκαιο απέναντι σε μία περιοχή που στήριξε στην κυριολεξία την μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας μας διαθέτοντας απλόχερα τον φυσικό της πόρο που είναι ο λιγνίτης. Η περιοχή μας έχει δώσει μέχρι σήμερα από την εξόρυξη του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας 125 δις ευρώ στην εθνική οικονομία και σε ανταπόδοση δεν έχει πάρει πάνω από 350 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε κ. υπουργέ ότι αυτό είναι ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα για την περιοχή μας».
Ο κ. Χαρίτσης συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα το οποίο θα εξετάσει η κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση του περιφερειάρχη και άλλων φορέων με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πάνος Σκουρλέτης συμφώνησε ότι τα έργα υποδομής Ακρινής και Αναργύρων πρέπει να χρηματοδοτούν από το ΕΣΠΑ.