Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας προχώρησαν οι φορείς που έδωσαν παρών στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου μετά από πρόσκληση του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και του παραιτηθέντος διοικητή του νοσοκομείου Χρήστου Κατσίνα, για τα λουκέτα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό.
Ο παραιτηθείς αναπλ. διοικητής του Μποδοσάκειου Χ. Κατσίνας εξήγησε ότι έκλεισαν τα ΤΕΠ και η Παθολογική του νοσοκομείου καθώς δεν υπήρχαν γιατροί για να βγει το πρόγραμμα εφημεριών, λόγω έλλειψης παθολόγων και χειρουργών και τόνισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Παθολογική με μόλις δύο ειδικούς γιατρούς και έναν ειδικευόμενο καθώς παραιτήθηκαν τέλος Φεβρουαρίου οι τρεις από τους 4 ειδικευόμενους της Παθολογικής και σημείωσε ότι παρά τη σχετική υπουργική απόφαση δεν προσέρχονται για εφημερίες γενικοί και αγροτικοί γιατροί.
Την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και το πρόβλημα υποστελέχωσης που οξύνθηκε στηλίτευσε ο δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης και καταδίκασε τις φωνές που μιλούν για μοίρασμα των δομών υγείας στη Δυτική Μακεδονία, σημειώνοντας ότι η προβληματική λειτουργία του Μποδοσάκειου δεν αφορά μονάχα την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία αλλά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. «Αυτή η υποδομή πρέπει να γίνει και πρότυπη δομή, πρέπει να δοθεί λύση για τη στελέχωση των κλινικών», είπε, υπενθυμίζοντας πως πριν 4 μήνες δεσμεύτηκε το Υπουργείο ότι κατ’ εξαίρεση θα προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή της Παθολογικής. «Αυτή η θέση πρέπει να προκηρυχθεί σήμερα και να μπει η περιοχή μας στις άγονες περιοχές για να αυξηθεί η σύμβαση των επικουρικών γιατρών» και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί μια ισχυρή πίεση και να προβούν οι παριστάμενοι σε συμβολική κατάληψη του νοσοκομείου για να σταλεί ένα μήνυμα στους αρμοδίους.
Στην αδυναμία κάλυψης των κενών στα νοσοκομεία με επικουρικούς γιατρούς λόγω ότι οι λίστες του υπουργείου έχουν καταρτιστεί το 2010 και οι γιατροί που τοποθετούνται δεν δέχονται το διορισμό τους, είτε διότι έχουν φύγει στο μεταξύ στο εξωτερικό είτε επειδή έχουν ανοίξει δικό τους ιατρείο αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Αγάπιος Γαβριηλίδης, επισημαίνοντας ότι από τους 32 επικουρικούς που τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας αποδέχθηκαν το διορισμό μόλις 12 γιατροί και τάχθηκε υπέρ της αναδιανομής- ανακατανομής υγειονομικών δομών σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης δήλωσε ότι εάν είχαν δρομολογηθεί αυτά που είχε δεχθεί το Υπουργείο Υγείας θα έρχονταν επικουρικοί γιατροί και έκανε μνεία στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για επιδότηση – κίνητρο με 200 ευρώ των επικουρικών γιατρών.
«Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στα ΤΕΠ και στην Παθολογική, υπάρχει και στην Μαιευτική κλινική και στην Χειρουργική και στην Καρδιολογική που είναι πυλώνες ενός νοσοκομεία. Όλα τα τμήματα υποφέρουν στο Μποδοσάκειο», διαμαρτυρήθηκε η μαιευτήρας- γυναικολόγος Πίτσα Αντωνιάδου, υπογραμμίζοντας πως η μαιευτική λειτουργεί χάρη στο γεγονός ότι ο ένας γιατρός κάνει 7 εφημερίες και η ίδια 23 για να μην κλείσει και η μαιευτική.
Πολλές κλινικές όπως η χειρουργική λειτουργούν οριακά, ανέφερε ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου Ιορδάνης Ανδρεάδης, σημειώνοντας ότι το σύστημα Υγείας θέλει δομικές αλλαγές για να υπάρχει παροχή Υγείας και τάχθηκε υπέρ το κλείσιμο νοσοκομείων λέγοντας ότι «πέντε νοσοκομεία είναι πολυτέλεια στη Δυτική Μακεδονία», διότι δεν ωφελεί να υπάρχουν 5 χειρουργικές κλινικές ή 5 Ουρολογικές χωρίς γιατρούς.
Στην τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτ. Μακεδονίας (ΕΙΔΝΥΜ), Άγγελος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας πως εάν ήταν τριετής η θητεία των επικουρικών θα μπορούσαν να έρθουν άλλοι τόσοι γιατροί στην περιοχή. Κατήγγειλε επίσης ότι «η Υγεία οδεύει προς τους ιδιώτες» και τόνισε ότι «η κοινωνία της Δυτ. Μακεδονίας πρέπει να πει στοπ. Ως εκεί και μη παρέκει».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εορδαίας Αναστάσιος Τσιλφίδης άφησε αιχμές εναντίον των βουλευτών του νομού λέγοντας «θεωρώ ότι είμαστε ορφανοί» και δήλωσε ότι το Εργατικό Κέντρο με όλα τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή του θα συμμετέχουν σε τυχόν κινητοποιήσεις που αποφασιστούν.
Τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν σε δραματική περικοπή της χρηματοδότησης της Υγείας κατήγγειλε η επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας στο δήμο Εορδαίας Αντωνία Χόλμπα, τονίζοντας πως «απαιτείται γενικός ξεσηκωμός. «Να βγούμε στο δρόμο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.»
Στον κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα από το λουκέτο στα Επείγοντα του Μποδοσάκειου έκρουσαν οι πρόεδροι των Συλλόγου Αναπήρων Π.Ε. Κοζάνης και Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας, ενώ κατατέθηκαν στη σύσκεψη προτάσεις για διοργάνωση κινητοποιήσεων, ακόμα και κλείσιμο ατμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ για να εισακουστεί η περιοχή.
Αίσθηση προξένησε η πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη να διατεθούν χρήματα από τον Τοπικό Πόρο για την πρόσληψη γιατρών για να καλυφθούν κενές θέσεις στα νοσοκομεία, ως μια άμεση λύση στο οξύ σημερινό σοβαρό πρόβλημα.