Η Συμβολαιακή Τραπεζική στον αγροτικό τομέα λειτουργεί ως πρόδρομος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θέτει ως προτεραιότητες την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας και την εφαρμογή μεθόδων ευφυούς γεωργίας στην παραγωγική διαδικασία.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών», με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας», ο σύμβουλος Εμπορικής και Αγροτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της GAIA Επιχειρείν AE Χριστόδουλος Αντωνιάδης επισημαίνει ότι η αρχιτεκτονική που υιοθετεί η νέα ΚΑΠ στοχεύει:
Πρώτον, τουλάχιστον 40% κλιματικές δράσεις.
Δεύτερον, πληρωμή ενισχύσεων με αυστηρούς και αξιόπιστους κανόνες και ελέγχους.
Τρίτον, εστίαση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Τέταρτον, προτεραιότητα στους νέους αγρότες και στα συλλογικά σχήματα.
Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνιάδης η Τράπεζα Πειραιώς με τη Συμβολαιακή Τραπεζική –δηλαδή με τα προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας- τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν χρηματοδοτεί απλώς, αλλά συντονίζει τους μετέχοντες στο εγχείρημα παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους, ενώ λόγω ακριβώς του συντονιστικού και παρεμβατικού της ρόλου, το προηγούμενο διάστημα είχε καταλυτικό ρόλο στη διευθέτηση δομικών ζητημάτων του αγροτικού χώρου. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγκαίρως δεσμευτεί στη βιώσιμη τραπεζική κι έχει δηλώσει την πρόθεση της να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι γι’ αυτό το λόγο θα επεκτείνει τα προγράμματα της Συμβολαιακής Τραπεζικής, ώστε να καλύπτουν και θέματα ευφυούς Γεωργίας, γιατί αυτό αποτελεί στόχο της νέας ΚΑΠ και άμεση προτεραιότητα για την «Βιώσιμη Γεωργία».
Ο αγροτικός τομέας θεωρείται, από οικονομικής απόψεως, σημαντικός διότι περιλαμβάνεται στους πέντε κλάδους με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή στην ελληνική οικονομία, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στο εμπορικό ισοζύγιο και στηρίζει σταθερά τις εξαγωγές. Ειδικά το 2020 για πρώτη φορά μετά από χρόνια το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της χώρας ήταν πλεονασματικό κατά 512 εκατ. ευρώ. «Η Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζοντας έγκαιρα τη σημασία του αγροτικού τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τη στρατηγική δέσμευση της υποστήριξης του» επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης, ο οποίος κωδικοποίησε τα συμπεράσματα της οκτάχρονης λειτουργίας της Συμβολαιακής Τραπεζικής στα εξής μεγέθη:
- 400 συνεργασίες με επιχειρήσεις που απασχολούν 15.000 εργαζομένους και πραγματοποιούν ετησίως εξαγωγές 1,5 δισ. ευρώ.
- 000 συμβεβλημένοι αγρότες παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν περισσότερα από 70 διαφορετικά προϊόντα.
«Μέσω Συμβολαιακής Τραπεζικής έχουμε επεκταθεί στο πεδίο της αγοράς αγροεφοδίων, αλλά και στη χρηματοδότηση συνεργασιών επιχειρήσεων αγροδιατροφής με ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπάρχει και η εξαγωγική Συμβολαιακή Τραπεζική, με κάλυψη ακόμη και του πιστωτικού κινδύνου» υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης. Ταυτόχρονα εξέπεμψε αισιόδοξο μήνυμα επισημαίνοντας ότι η επιτυχής λειτουργία της Συμβολαιακής Τραπεζικής είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα των τελευταίων χρόνων στον πρωτογενή τομέα και καταδεικνύει, εκ του αποτελέσματος, ότι μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές, με μεγάλη προστιθέμενη αξία, εάν κάθε φορά επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε ένα ελάχιστον επίπεδο συνεννόησης όλοι οι εμπλεκόμενοι με το συγκεκριμένο χώρο. Και υπογράμμισε: «Μια σειρά παραμέτρων που συγκροτούν το προφίλ της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας ως μειονεκτήματα, συγκρινόμενα με μεγέθη άλλων χωρών, μπορούν να αμβλυνθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από πλέγμα μεταρρυθμιστικών ενεργειών ή ακόμα και να μετατραπούν σε ποιοτικά πλεονεκτήματα».