Με κοπή της βασιλόπιτας και ευχές για το νέο έτος ξεκίνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου για να «πέσει» αμέσως μετά στα «βαθιά», καθώς τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το “Μακεδονικό”, χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η έκδοση ψηφίσματος.
Για το μείζον εθνικό θέμα κατατέθηκαν τρία ξεχωριστά ψηφίσματα, ένα από την «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Δακή, ένα από την παράταξη πλειοψηφίας του περιφερειάρχη, ενώ δικό του ψήφισμα κατέθεσε και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Κουρκούτας. Παράλληλα διαβάστηκε για ενημέρωση στο σώμα, από τον πρόεδρο Φώτη Κεχαγιά, το ψήφισμα των πέντε μητροπολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, αν και με βάση τα ψηφίσματα διαφάνηκε αρχικά μία διάθεση να υπάρξει κοινός τόπος και να καταλήξει το σώμα σε ενιαίο ψήφισμα, αφού σε όλα τα κατατεθειμένα κείμενα υπήρχε η διατύπωση της μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ, κάτι όμως που διαψεύστηκε κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε. Βασικό σημείο διαφωνίας εκ μέρους της παράταξης Δακή, ήταν η αναφορά στο ψήφισμα της παράταξης Καρυπίδη, περί «στήριξης της εθνικής προσπάθειας στις διαπραγματεύσεις και των διπλωματικών χειρισμών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά». Ο Θ. Καρυπίδης εξήρε της προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα έπρεπε να είχε επιλυθεί το 1990-91 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά χάθηκε δυστυχώς πολύτιμος χρόνος», ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι «οι γείτονες πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια αλυτρωτισμού».
Το ψήφισμα της μείζονος αντιπολίτευσης κατέληγε με την απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα «να αρνηθούν τον όρο «Μακεδονία», ως παράγοντα διαρκούς αλυτρωτισμού και διαστρέβλωσης της ιστορικής υπόστασης των Δυτικομακεδόνων», ενώ τόνιζε ότι «η καλή διάθεση για επίλυση των εθνικών θεμάτων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία της Ελλάδας», καθώς επίσης ότι «η βούληση ένταξης του γειτονικού κράτους των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει η πατρίδα μας, επιβάλλεται να γίνει με όρους σεβασμού και της δικής μας οντότητας».
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου επισήμανε ότι «το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να λάβει συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα», τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να μην λάβει απόφαση για το μείζον εθνικό θέμα».
Τελικώς, τα ψηφίσματα μπήκαν σε ψηφοφορία και μάλιστα ονομαστική, κάτι που ζήτησε ο Γ. Δακής. Κανένα απ’ αυτά ούτε το ψήφισμα της παράταξης του περιφερειάρχη ούτε αυτό της μείζονος αντιπολίτευσης έλαβαν την απόλυτη πλειοψηφία, όπως απαιτείται από τον κανονισμό του Π.Σ. Αντιθέτως, τα δύο ψηφίσματα ισοψήφισαν με 11 υπέρ και 8 λευκά. Ο συνδυασμός Καρυπίδη είχε δύο διαρροές, αφού οι Ρούσης Αλεξανδρής και Αντώνης Δσκαλόπουλος καταψήφισαν το ψήφισμα που έφερε η πλειοψηφία, ενώ «όχι» σε όλα ψήφισε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον επικεφαλής Γιάννη Βήττα και Βασίλη Καραντζίδη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου και η ανεξάρτητη Ελισσάβετ Παναγιωτίδου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της παράταξης του Γιώργου Δακή.