Την ώρα που εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι καλούνται να κάνουν τις αγορές τους με πλαστικό χρήμα (ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) για να μπορούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης φόρου που προβλέπουν οι διατάξεις του ν. 4446/2016 για τα κίνητρα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, και πολλοί φορολογούμενοι χάνουν την έκπτωση και θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο φέτος επειδή δεν συμπλήρωσαν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα, υπηρεσίες του Δημοσίου δεν διαθέτουν ακόμη POS (τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών). Αποτέλεσμα να απαιτούν από τους πολίτες που συναλλάσσονται με αυτές να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους σε ρευστό ή εάν πρόκειται για ποσά άνω των 300 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) στο οποίο προσέρχονται χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, αλλά η διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου δεν φρόντισε να εγκαταστήσει ακόμη POS στα υποκαταστήματά του. Οπότε χωρίς POS λειτουργεί και το τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Πτολεμαΐδα, όπως κατήγγειλε επαγγελματίας στο «e-ptolemeos.gr», δηλώνοντας τα εξής: «Πήγα να πληρώσω στο ΙΚΑ Πτολεμαΐδας με την κάρτα δόση γύρω στα 200 ευρώ και δεν είχε μηχάνημα POS. Μου είπαν δώσε 50 ευρώ για να μη χάσεις τη ρύθμιση και μετά έλα να πληρώσεις τα υπόλοιπα.» Επισήμανε όμως πως «όταν πήγα μετά από μερικές μέρες να πληρώσω τα υπόλοιπα μου βάλανε 15% προσαύξηση, γιατί λέει θεωρήθηκε εκπρόθεσμη η πληρωμή, ενώ το πρόβλημα οφείλεται στο ότι δεν μπορούσαν αυτοί να εισπράξουν με κάρτα. Αν είναι δυνατόν. Κι αυτό την ώρα που πολύς κόσμος χάνει την έκπτωση φόρου επειδή δεν συμπλήρωσε το ποσό που δικαιούνταν για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή για να βάλει POS το ΙΚΑ για να μπορεί να κάνει χωρίς πρόβλημα ο κόσμος τις συναλλαγές του; Να μαζέψουμε υπογραφές;»
Επί τη ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι, το ύψος των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κάθε φορολογούμενος ηλικίας κάτω των 70 ετών-δικαιούχος της έκπτωσης φόρου, προκειμένου να κατοχυρώσει την έκπτωση αυτή, κυμαίνεται μεταξύ 10% και 18,75% του ετησίου ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- εισοδήματός του.