Από τη γέννηση του ελληνικού κράτους και μέχρι σήμερα, πάντοτε υπήρχαν πολιτικές πιέσεις και ατέλειωτες προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης, υπογράμμισε σε νομικό συνέδριο στην Κοζάνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Βασίλης Ταουξής, σε σημείο μάλιστα, που όπως είπε, «το πολίτευμά μας να υφίσταται κραδασμούς», ωστόσο, υπάρχουν άξιοι δικαστές που προασπίζουν την δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης.
Το ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο με συνδιοργανωτές την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα, το πρωί του Σαββάτου στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου αναπτύχθηκε μία πλούσια συζήτηση γύρω από τε θέματα «Σχέσεις Δικαστικής και Εκτελεστικής Εξουσίας», «Ηλεκτρονικό Έγκλημα», «Ποινική Δικηγορία – Μύθοι και Πραγματικότητα», ενώ υπήρξαν και «στρογγυλά μονοθεματικά τραπέζια».
Ο Β. Ταουξής υπογράμμισε ότι «στο συνέδριο διατυπώνουμε τα επιστημονικά ζητήματα, τα επίκαιρα θέματα που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη και βεβαίως διατυπώνουμε προτάσεις που κατατείνουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Επιπρόσθετα δίνουμε λόγο σε όλους τους συναδέλφους και είναι μία ευκαιρία να γίνει ζύμωση με τις απόψεις δικαστών και εισαγγελέων, που δεν μπορεί αυτό να γίνει μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων». Ερωτηθείς από το «e-ptolemeos.gr» εάν ασκούνται πολιτικές πιέσεις και για τις συνέπειες στην απονομή της δικαιοσύνης, απάντησε: «Από την εποχή που απελευθερώθηκε το ελληνικό κράτος και δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος μέχρι και σήμερα υπάρχει μία ατελείωτη προσπάθεια της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει την δικαστική εξουσία. Ωστόσο, υπάρχουν άξιοι δικαστές που αντιστέκονται και προασπίζουν την δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα του πολίτη». Στο ερώτημα αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που διαμορφώνονται από τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη, σημείωσε: «Βεβαίως, πάντα υπάρχουνε. Αλλά εμείς έχουμε σαν πρότυπο και όραμά μας, τον Τερτσέτη και τον Πολυζωίδη και όχι τον πρωθυπουργό της χούντας που ήταν κάποτε δικαστής του Αρείου Πάγου. Οι γενιές των επόμενων δικαστών με τη σειρά τους, αυτό λένε.» Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Σεβαστίδης, είπε ακόμη ότι «για μάς άξονας λειτουργίας, πρότυπό μας και παράδειγμα λειτουργίας είναι ο Τσερτέπης και ο Πολυζωΐδης.» Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από την επιχειρούμενη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, «το πολίτευμά μας σήμερα υφίσταται κραδασμούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, Βασίλης Τσιώτσιας, ο οποίος υπογράμμισε: «Είναι καθήκον όλων μας και ειδικά των δημόσιων προσώπων να επιδεικνύουν τον μέγιστο δυνατό σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ως πυλώνα ισόκυρου και ισότιμου των άλλων εξουσιών για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το τελευταίο διάστημα είμαστε κοινωνοί κάποιων συλλήβδην επιθέσεων κατά δικαστικών αποφάσεων, χωρίς να προσάπτονται κάποιες νομικές αιτιάσεις. Αυτό βεβαίως παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να προστατέψουν την δικαιοσύνη και βεβαίως δεν θα πρέπει κανείς να καταφεύγει – ανεξαρτήτως από ποια αίτια άγεται – σε διαπόμπευση δικαστικών λειτουργών».
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο οποίος διευκρίνισε εξ’ αρχής ότι η ομιλία του είναι «συναισθηματική». Κι’ αυτό γιατί, όπως είπε, από την Κοζάνης ξεκίνησε την καριέρα του στο δικαστικό σώμα, πριν από πολλά χρόνια, ως νεαρός πρωτοδίκης, τότε. Η σύμπτωση είναι ότι ξαναβρέθηκε στην Κοζάνη τώρα που εκλέχτηκε (πριν από έναν μήνα) στο ανώτατο αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου και υπ’ αυτήν την έννοια, ξεκινά μια νέα σημαντική πορεία, πάλι από την Κοζάνη. Σχετικά με το συνέδριο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τόνισε: «Όσα θα ακουστούν θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα εκσυγχρονίσουμε την έννομη τάξη και τελικά τη λειτουργία των θεσμών. Η έννομη τάξη δεν αφορά μόνο τη διάρθρωση του δικαιακού μας συστήματος, αλλά αντανακλά και στο πολιτιστικό μας επίπεδο. Διότι το δίκαιο είναι κατ’ εξοχήν πολιτιστική κατάκτηση την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού».
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε: «Κανείς δεν είναι πέρα και πάνω από το νόμο. Μέσα σ’ αυτό το αυστηρό πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όλοι. Σε μία περίοδο που η χώρα και οι πολίτες περνάνε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, ξέρετε το λιμάνι των αδυνάτων είναι η δικαιοσύνη. Αυτό το λιμάνι θα πρέπει να είναι ήρεμο, γαλήνιο και δίκαιο. Κι’ εμείς ως άσκηση της πολιτικής στα δημόσια πράγματα θα πρέπει αυτό το δίκαιο να το υπηρετούμε καθημερινά. Επειδή μπροστά μας έχουμε και την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να απαντηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά και οι έχοντες την εντολή των πολιτών να κάνουν τη δουλειά τους».
Το συνέδριο χαιρέτησαν όλοι οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, στη βάση των οποίων αναπτύχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σημαντικά συμπεράσματα.