Με την παραδοχή ότι, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχασε πολύτιμο χρόνο στη διαδικασία της συγχώνευσης, έναντι άλλων Ιδρυμάτων που σχεδίαζαν πριν αρκετό διάστημα υπό τα νέα δεδομένα, ξεκίνησε την αναλυτική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο Πρύτανης, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, τοποθετώντας παράλληλα ως παράγοντα της καθυστέρησης και τις Πρυτανικές εκλογές που οδήγησαν στην καθυστέρηση της οριστικής τοποθέτησης της νέας διοίκησης.
Ο κ. Θεοδουλίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξήγησε πως όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η Σύγκλητος να καθυστερήσει την πρώτη της συνεδρίαση, με δυσκολία στη λειτουργία καθώς δεν υπήρχε μεταβατική κατάσταση ενώ έδωσε και σαν παράδειγμα πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν αλλάξει ακόμα ούτε οι πινακίδες του Ιδρύματος(εννοούσε αυτές του ΤΕΙ).
Στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε θετικό βήμα τη μεταρρύθμιση της συγχώνευσης και ζήτησε απ’ όλους ανεξαιρέτως, θεσμικούς και μη, να μην χρησιμοποιούν όρους όπως «πρώην ΤΕΙ» αλλά «Πανεπιστημιούπολη στα Κοίλα», όπου πλέον λειτουργεί και η νέα διοίκηση του Ιδρύματος.
Αναφερόμενος στη νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ, τόνισε πως αυτή βάση χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021, χωρίς φυσικά να χωράει όλη την εκπαιδευτική και διοικητική δραστηριότητα που εκτελείται στην Κοζάνη, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την αναστολή λειτουργίας των σχολών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε πως η δέσμευση είναι για επανεξέταση και όχι κατάργησή τους: «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε από την αρχή την κατάσταση και να σχεδιάσουμε με τα νέα δεδομένα της απολιγνιτοποίησης», τόνισε, ενώ έθεσε και ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων που θα απευθύνονται σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά θα φέρνουν έσοδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα στάθηκε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Φλώρινα, στη Γεωπονική Σχολή και τη Σχολή Καλών Τεχνών, οι οποίες όπως είπε δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ένα τμήμα και στόχος είναι να ενισχυθούν, ενώ φωτογράφισε και την πρόθεση να μην προχωρήσει το τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων αλλά να προστεθεί πιθανότατα ένα τμήμα στην Πολυτεχνική Σχολή.
Τη στήριξη των προσπαθειών της Πρυτανείας και όλου του Ιδρύματος εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με όλες τις πτέρυγες να μιλούν για την ανάγκη του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, ενώ ο Δήμαρχος Κοζάνης θύμισε πως όλα αυτά τα χρόνια είναι έμπρακτη η αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου με την παραχώρηση δύο κτιρίων 3.000τ.μ.: «Προφανώς και δε θα ζητήσουμε τα ρέστα γι’ αυτό. Ήταν υποχρέωσή μας και σωστά πράξαμε όλα αυτά τα χρόνια», ήταν τα λόγια του Λάζαρου Μαλούτα.
«Δεν θα είχαμε καν συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή αν δεν προχωρούσε η συγχώνευση», υποστήριξε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων αναφέρθηκαν σε πολιτικές παρεμβάσεις που υπήρξαν στη δομή του νέου Πανεπιστημίου οι οποίες πρέπει να εκλείψουν στο μέλλον.
Στη συνεδρίαση βρέθηκε και αντιπροσωπεία φοιτητών, με εκπρόσωπό τους να εκφράζει για άλλη μία φορά τα γενικότερα αιτήματα που υπάρχουν στο χώρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ζήσης Πιτσιάβας