Στην τηλεόραση του TOP Channel και στους Ρίτα Τσιούρα και Ζήση Πιτσιάβα μίλησε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης με αφορμή την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τόσο στην Κοζάνη όσο και πανελλαδικά.
Ο κ. Τσεβεκίδης δήλωσε πως όσα δεν κάναμε και συνεχώς τα αναβάλαμε για τους εμβολιασμούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μας αναγκάζουν τώρα να τρέχουμε και πως όσο έχουμε χαλαρώσει δεν ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι σε αυτά που έχουν ανοίξει, αν είναι όλοι εμβολιασμένοι, αν όλα γίνοναι όπως πρέπει, όλα αυτά θα τα πληρώσουμε.
Επίσης τόνισε πως το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει το σύστημα με τις εντατικές να είναι γεμάτες.
“Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ απλά. Οι εμβολιασμοί στο Νομό Κοζάνης είναι 78000 έστω και μια δόση, οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει είναι περίπου 10000 αυτοί είναι οι δηλωμένοι και αν θεωρήσουμε ότι είναι και πολλοί που δεν έχουν δηλωθεί αυτό το νούμερο έιναι 2 με 3 φορές παραπάνω αυτό το νούμερο πάει στις 20 με 25 χιλιάδες. Αν κάνουμε μια πρόσθεση φτάνουμε στις 100000 με το νομό να έχει πληθυσμό 150 χιλιάδες το 2011.
Άρα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (αν αφαιρέσουμε και τα παιδιά) που ή θα εμβολιαστεί ή θα νοσήσει” δήλωσε ο κ. Τσεβεκίδης.
Σε αυτούς που θέλουν να νοσήσουν για να αποφύγουν τον εμβολιασμό ο κ. Τσεβεκίδης τόνισε ότι είναι μια πολύ λάθος επιλογή διότι ένα 3% αυτών που θα νοσήσουν θα χρειαστούν νοσοκομεία και μονάδες τα οποία αυτή τη στιγμή δεν τα διαθέτουμε και δυσυτυχώς θα ρισκάρουν γιατί θα γίνει μάχη να βοηθηθούν αλλά δεν είναι πάντα ευτυχής η κατάληξη και συνέχισε “Φυσικά εδώ να πούμε πως η επιτυχία του εμβολίου είναι περίπου 90%. Δηλαδή υπάρχει και ένα 10% που έκανε το εμβόλιο και δεν έχει προστατευτεί και άρα μπορεί να κολλήσουν και αυτό το λέω για αυτούς που λένε ότι κάποιοι εμβολιάστηκαν αλλά κόλλησαν”.
” Όσο δεν μπορούμε να δείξουμε την ωριμότητα και τελικά να επιλέξουμε ένα πράγμα που η επιστήμη μας προσφέρει και κάποια στιγμή φτάνουμε στο σημείο να αποτελούμε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία θα αναγκαστώ να εγώ να πω ότι ότι, ότι έγινε με τους υγειονομικούς να γίνει και με τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού δεν είναι λογικό όταν πας σε ένα μαγαζί να σου ζητάνε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και αυτός που σερβίρει ή είναι στην κουζίνα να μην είναι εμβολιασμένος. Επίσης μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέκτρωση κόσμου όπως έγινε το καλοκαίρι με την πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ μπορεί να γίνει και με την αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο” τόνισε στην συνέχεια ο κ. Τσεβεκίδης.
Πρέπει και οι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τσεβεκίδης τόνισε πως δεν πρέπει όλοι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο και πως πρέπει και αυτοί να κάνουν τεστ μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα για να δουν μήπως περνάνε κάτι υποκλινικά, χωρίς δηλαδή κλινικά συμπτώματα και άρα και αυτοί εν αγνοία τους να κολλήσουν τον ιό σε κάποιον άλλο.
Για τα νοσοκομεία πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους
Για την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία ο κ. Τσεβεκίδης τόνισε χαρακτηριστικά “Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε σε ένα βαθμό είναι να ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας. Είμαι πολύ σκληρός σε αυτό που λέω αλλά πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως είναι και να πούμε στο κόσμο τι συμβαίνει.
Γιατροί από τα νοσοκομεία μας φεύγουν και πηγαίνουν σε άλλα που βρίσκονται κεντρικότερα στην χώρα ή στο τόπο καταγωγής τους. Έτσι αποδυναμωνόμαστε εμείς και ενισχύονται κάποιες άλλες.
Αυτό όμως είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού γιατί σίγουρα δεν μπορείς να κρατήσεις κάποιον με το ζόρι αλλά σε αυτή τη φάση της πανδημίας που είναι όλα οριακά στα νοσοκομεία πρέπει να βλέπουμε αυτά τα πράγματα και τις μετακινήσεις”.
Δεν είναι τα χρήματα που φέρνουν ένα γιατρό σε κάποιο νοσοκομείο
Όσο αναφορά τα κίνητρα που συζητήθηκε από την κυβέρνηση για να πάμε γιατροί σε κάποια νοσοκομεία που έχουν ανάγκη ο κ. Τσεβεκίδης ήταν ξεκάθαρος ” Δεν είναι τα χρήματα που φέρνουν ένα γιατρό κάπου αλλά οι συνθήκες εργασίας. Πόσες εφημερίες θα κάνω, αν έχω συνεργάτες να βοηθήσουν και ότι δεν θα είμαι μόνο μου. Εδώ δέχθηκα τηλέφωνημα από το διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης που έμεινε μόνος του. Ένας γιατρός για όλη τη Δυτική Μακεδονία, στη μοναδική δημόσια δομή που είναι στο Μαμάτσειο. Άρα πως θα έρθει ο επόμενος.
Η λύση είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις, πολλές θέσεις να ανοίξουν ταυτόχρονα και όταν έχουμε κάποιες θέσεις γιατρών αυτές να καλυφθούν. Αλλιώς δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω.
Πέρσι στο Μαμάτσειο είχαμε 5 αναισθησιολόγους και ξέραμε ότι κάποιοι θα βγουν στην σύνταξη και άρα έπρεπε να κινήσουμε διαδικασίες αντικατάστασης. Γιατί τότε υπήρχε περίπτωση κάποιος να έρθει γιατί ήταν 5 και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα. Τώρα με 1 και 2 ο άλλος δεν πρόκειται να έρθει.
Αυτή τη στιγμή που υπάρχουν μέρες που και το Μαμάτσειο και το Μποδοσάκειο δεν καλύπτονται από αναισθησιολόγο κάτι που είναι τραγικό.
Φυσικά εδώ να πω ότι οι προσπάθεις που κάνουν οι διοικήσεις των 2 Νοσοκομείων είναι πραγματικές αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να τελεσφορήσουν διότι πρέπει να τονίσει ότι 20000 νέοι γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό και τους οποίους τώρα που τους χρειαζόμαστε δεν τους έχουμε”.