Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην αγορά ακινήτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη SPI του Spitogatos για το πρώτο τρίμηνο του 2026. Ωστόσο, στη Δυτική Μακεδονία οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας παραμένουν μεταξύ των πιο οικονομικών περιοχών της Ελλάδας για αγορά κατοικίας, ενώ τα Γρεβενά καταγράφουν από τα χαμηλότερα επίπεδα ενοικίων πανελλαδικά.
Ειδικότερα, με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos για τους τρεις πρώτους μήνες του 2026, αποτυπώνονται οι τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσα από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών ακινήτων.
Το πρώτο τρίμηνο του 2026 κλείνει με αυξήσεις στη Μέση Ζητούμενη Τιμή πώλησης και ενοικίασης κατοικίας σε όλη τη χώρα. Τα Νότια Προάστια και οι Κυκλάδες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των πιο ακριβών περιοχών της χώρας για αγορά κατοικίας, ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια, η Π.Ε. Λευκάδας και η Π.Ε. Χανίων.
Στον αντίποδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις πιο οικονομικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, οι πιο οικονομικές περιοχές της χώρας για αγορά κατοικίας είναι οι εξής: η Π.Ε. Καστοριάς με ΜΖΤ πώλησης στα 538 ευρώ/τ.μ., η Π.Ε. Κοζάνης, η Π.Ε. Φλώρινας, η Π.Ε. Κιλκίς και η Π.Ε. Καρδίτσας.
Στον τομέα της ενοικίασης, συναντούμε και πάλι τα Νότια Προάστια και τις Κυκλάδες, στις κορυφαίες πιο ακριβές περιοχές της χώρας, ενώ ακολουθεί το Κέντρο της Αθήνας, τα Βόρεια Προάστια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, οι πιο οικονομικές περιοχές της χώρας για το 1ο τρίμηνο του 2026 αναδεικνύονται η Π.Ε. Γρεβενών, ενώ ακολουθούν το υπόλοιπο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, η Π.Ε. Πέλλας, η Π.Ε. Ημαθίας και η Π.Ε. Κιλκίς.
Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Δυτική Μακεδονία εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, παραμένοντας από τις πιο προσιτές περιοχές της χώρας για αγορά και ενοικίαση κατοικίας.





























