Χαμένη τριετία χαρακτήρισε η επικεφαλής του συνδυασμού “Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία” Γεωργία Ζεμπιλιάδου τα τρία χρόνια διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Καστοριά, η κυρία Ζεμπιλιάδου έκανε έναν απολογισμό της τριετίας που πέρασε.
Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την Περιφερειακή αρχή για ανυπαρξία προγράμματος τετραετίας, για έλλειψη οράματος και σχεδιασμού και έκανε λόγο για εντάξεις έργων οι οποίες είναι περισσότερες από τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
“Αυτό που από την αρχή είχαμε πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είχαμε εντοπίσει ήταν ότι δεν υπήρχε ένα πρόγραμμα τετραετίας από αυτή την Περιφερειακή αρχή και πολύ περισσότερο δεν προέκυψε πρόγραμμα όταν οι συνθήκες άλλαξαν και δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις πολύ πιο κρίσιμες με την απολιγνιτοποίηση και την πανδημία.
Δεν υπήρχε όραμα και σχέδιο από την αρχή. Δεν προέκυψε μετά, αλλά και αν είχε κάποιο σχέδιο η Περιφερειακή αρχή δεν το είδα.
Σχέδιο δεν είναι οι ασύνδετες εντάξεις έργων, οι αθρόες προγραμματικές συμβάσεις και οι απευθείας αναθέσεις μελετών και υπηρεσιών. Αυτά είναι “Θα” και άφαντα έργα. Είναι μικροπολιτικές επινοήσεις για να χαϊδεύουν αυτιά. Οδηγούν τελικά σε ένα μηδενικό αποτέλεσμα και δεν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο αυτό που περιμένει να δει για να βελτιωθούν οι συνθήκες της οικονομίας και της ζωής των πολιτών.
Η Δυτική Μακεδονία εξακολουθεί να είναι τελευταία στην απορρόφηση κονδυλίων και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο Ερωτηματικό και στους πολίτες όταν σκέφτονται ότι ακούνε για το ένα δισεκατομμύριο ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης μέχρι το 2027, το καινούργιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ξεκινάει, άλλα 350 εκατομμύρια. Και το ερώτημα είναι όταν δεν μπορέσαμε οκτώ χρόνια να αξιοποιηθεί ένα μικρό πρόγραμμα των 300 εκατομμυρίων τι θα γίνει με το σχεδόν 1,5 δις που αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει στην διάθεσή της Περιφέρειας μέχρι το τέλος του 2027;” σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς είπε ότι κατά την τελευταία τριετία δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα μία ώθηση στην οικονομία της περιοχής .
“Η Περιφερειακή αρχή απέτυχε. Μέχρι σήμερα ως Περιφέρεια χάσαμε στα μικρά αλλά δυστυχώς, χάσαμε πάρα πολλά και στα μεγάλα ζητήματα αυτής της περιόδου”, τόνισε και κατέληξε λέγοντας:
“Εμείς λέμε υπάρχει ελπίδα. Αν αποφασίσουμε ως περιοχή ένα σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης αν κρίνουμε ως πολίτες ποιοι μπορούν να το κάνουν αυτό, γιατί οι προηγούμενοι έχουν αποτύχει, έτσι ώστε να ξέρουμε με ποιους και πού θέλουμε να πάμε”.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού Μιχάλη Στρατάκη ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και Απόστολου Τζιώτζη.
“Η Καστοριά πού είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού για την Δυτική Μακεδονία στηρίζεται σε ένα μοντέλο της παλιάς εποχής. Όχι στο μοντέλο που έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει.
Η Περιφέρεια έχει τους πόρους και αυτό, δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού παντρεύοντας τους με τις παλιές πρακτικές και τα παλιά μοντέλα τα οποία έχουν υπάρξει.
Βασικό εργαλείο για να καθορίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με βάση αυτό το σκεπτικό, είναι να αναπτύξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο του με δίκτυα που θα περιλαμβάνει το σύνολο της περιφέρειας. Όχι μεμονωμένους προορισμούς, αλλά προορισμούς οι οποίοι θα δικτυωθούν έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες διανυκτερεύσεις και μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον για τους εκτός Δυτικής Μακεδονίας”, επισήμανε ο κ. Στρατάκης.
Κλείνοντας ο κύριος Στρατάκης αναφέρθηκε μία προσπάθεια η οποία γίνεται για την αξιοποίησή του Πάρκου Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.
“Το πάρκο θα μπορούσε να εξελιχθεί ως ένα κέντρο μελέτης για την ιστορία της περιοχής. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία που αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει σημαντικό επιστημονικό προϊόν και μελέτη της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας”,ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία έχει κατατεθεί αρμοδίως και την υπογράφουν διάφορες προσωπικότητες.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Τζιώτζης που πήρε στη συνέχεια τον λόγο Σημείωσε μεταξύ άλλων:
“Δυστυχώς, εδώ και τρία χρόνια δεν έχει έρθει κάποιο ολοκληρωμένο τεχνικό δελτίο που να έχει το σύνολο των έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, έτσι ώστε να μπει μία ιεράρχηση και υλοποίηση των αυτών των έργων.
Ήμουν νιος και γέρασα, γιατί οι περισσότερες μελέτες που υλοποιούνται τώρα είναι από τότε που ήμουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πριν πριν από περίπου 15 χρόνια.
Και ακόμα ακούμε θα γίνει εκείνο, θα γίνει το άλλο. Πότε; Όταν αδειάσει τελείως η περιοχή μας; Είναι κρίμα.
Συνοπτικά θα έλεγα ότι έστω και τώρα,δεν είναι αργά να μπει μία “ρέγουλα” σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε, ποια είναι τα έργα, πού να δοθεί προτεραιότητα, τι χρήματα υπάρχουν και τι επενδύσεις θέλουμε να κάνουμε έτσι ώστε να μπει μία σειρά, μία ιεράρχηση και υλοποίηση των έργων. Γιατί δυστυχώς, αν πάμε με το “θα γίνουν” και έχουμε εντάξεις έργων περισσότερες από τα λεφτά που διαθέτουμε, δυστυχώς δεν θα γίνει τίποτα”.
Πηγή: fonikastorias.gr – Ε.Ψ.