Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Χάρη Τσεβεκίδη – Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, περί των αντιδράσεων του Ιατρικού Κλάδου και των Ιατρικών Συλλόγων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που «επιστρατεύει» ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ. Οι ιδιώτες γιατροί αντέδρασαν με αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χθες Παρασκευή και τη Δευτέρα, εξαιτίας του Νομοσχεδίου.
«Μπήκαμε σε μια φάση αντίδρασης απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που επιστρατεύει τους ιδιώτες γιατρούς ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τιμωρώντας τους παράλληλα, σε περίπτωση που αρνηθούν, με ουσιαστικό αφανισμό, με διακοπή της συνταγογράφησης και της πρόσβασης στο ΕΣΥ. Το μέτρο στρέφεται εναντίων της κοινωνίας, για αυτό και αποφασίστηκε η αποχή από τη συνταγογράφηση για να καταλάβει η κοινωνία ότι αυτό δεν μπορεί να υφίσταται ως ποινή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει με έμφαση πως το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, καθώς συνταξιοδοτούνται γιατροί και δεν υπάρχει μέριμνα εκ των προτέρων για να ξεκινήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες κάλυψης μιας θέσης, π.χ. «Το κράτος φταίει και πρέπει να λειτουργεί προληπτικά και νωρίτερα», είπε ακόμη.
Ακόμη, ανέφερε πως εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για μια θέση, καθυστερούν ένα τρίμηνο να τους πάρουν, γεγονός που οδηγεί πολλές φορές τους γιατρούς στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο στο ΕΣΥ και οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου πετιούνται στα σκουπίδια. Αν θέλει να επιστρατεύσει κάποιους το ΕΣΥ να επιστρατεύσει αυτούς που σπούδασε τζάμπα, όπως τους στρατιωτικούς γιατρούς», σημειώνει με έμφαση ο κ. Τσεβεκίδης.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων προβληματικών ζητημάτων στο ΕΣΥ, όπως ότι η χώρα μας είναι τελευταία στην ΕΕ σε επίπεδο μισθών γιατρών, αλλά και για το ποια είναι η επιστημονική εξέλιξη των γιατρών σε ένα νοσοκομείο, ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας κ.α.
Ξεκαθάρισε πως θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων τα έκτακτα περιστατικά, οι καρκινοπαθείς κ.α. λέγοντας πως από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κάποιοι πολίτες της περιφέρειας θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και θα λειτουργήσει το σύστημα εναντίον τους.
«Υπάρχουν προτάσεις και είπαμε να ξεκινήσουν άμεσα στο ΕΣΥ όσοι θέλουν να κάνουν ειδικότητες και στις υποχρεώσεις τους, να έχουν υποχρέωση να κάνουν υπηρεσία για δύο χρόνια στην περιφέρεια», είναι μια από τις προτάσεις του ιατρικού συλλόγου, για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών.
Ερωτηθείς αν θα παραταθεί η μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Τσεβεκίδης απάντησε πως αυτό μένει να αποφασιστεί, ενώ αναμένεται αν περάσει αυτός ο νόμος να προσβληθεί στα δικαστήρια εθνικά και ευρωπαϊκά.