Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, κνησμώδης, υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια που συνήθως εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία . Συχνά συνδιάζεται με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας. Από τα βρέφη με ατοπική δερματίτιδα, το 30% αργότερα αναπτύσσει άσθμα.
Οι εκλυτικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολλοί . Σε κάποια παιδιά παρουσιάζεται έξαρση της νόσου με διάφορες τροφές ( αυγά , σόγια , γάλα , φυστίκια, ψάρια), εισπνεόμενες ουσίες (ακάρεα της σκόνης ) κ.α.
Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η αφυδάτωση του δέρματος λόγω του συχνού πλυσίματος των χεριών και του σώματος. Τα μάλλινα ενδύματα και οι κουβέρτες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα είναι απαγορευτικά. Το ψυχικό στρες συμβάλλει στις παροξύνσεις της νόσου .
Οι περισσότεροι ασθενείς προσβάλλονται μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 12 ετών. Στο 60%, η νόσος εμφανίζεται εντός του πρώτου χρόνου της ζωής. Στο 30% παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέχρι την ηλικία των 5 ετών και μόνο το 10% αναπτύσσει ατοπική δερματίτιδα μεταξύ 6 και 12 ετών. Σπανίως ξεκινάει κατά την ενήλικη ζωή.
Η κατανομή των βλαβών είναι στις πτυχές, την πρόσθια και τις πλάγιες επιφάνειες του τραχήλου, τα βλέφαρα, το μέτωπο, το πρόσωπο, τους καρπούς και την ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών και ποδών.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας παίζει η αποφυγή των πιθανών εκλυτικών παραγόντων, το ξηρό περιβάλλον και η ψυχική υπερένταση. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εκπαίδευση του ασθενούς ώστε ν’ αποφεύγει την τριβή και τον ξεσμό. Ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες φαίνεται ν’ απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας.
Στις περιόδους έξαρσης της νόσου, τα τοπικά κορτικοστεροειδή παρέχουν πολύτιμη βοήθεια αλλά δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό. Για το λόγο αυτό, όταν η δερματίτιδα τεθεί υπό έλεγχο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται σε αραιότερα διαστήματα και να συμπληρώνεται με την χρήση μαλακτικών.
Γιώργος Καζαντζής
Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος