Δεκαεξάχρονη Ελληνίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο σκάκι
Μπορεί κάποιος που ασχολείται μανιωδώς με το σκάκι να διακριθεί παγκοσμίως; Ναι, η Ελληνίδα Σταυρούλα Τσολακίδου, η οποία έχει στεφθεί 3 συνεχόμενες φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων! Η Σταυρούλα κατάγεται από την Καβάλα, πόλη που φημίζεται για την παράδοση της στο σκάκι. Η αγάπη της για το σκάκι ξεκίνησε στην ηλικία των οκτώ ετών και τη μύησε σε αυτό ο πατέρας της Δημήτρης, που το 2014 έφυγε από τη ζωή. Τα ινδάλματά της είναι ο Γκάρι Κασπάροβ (πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής) και η Τζούντι Πόλγκαρ. Όλοι όσοι αγαπούν το σκάκι, ανάμεσά τους κι εγώ, μπορούν, σίγουρα, να έχουν για ίνδαλμά τους τη Σταυρούλα!!!
Πέτρος Παπαπαυλίδης Β3
3η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού
Φέτος η 3ηΠανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού ήταν διαφορετική για το σχολείο μας. Το θέμα της ημέρας ήταν: «Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους». Έτσι λοιπόν είχε περισσότερες δραστηριότητες και ήταν διαμορφωμένες για όλα τα γούστα. Εκτός από τα κλασικά αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ, τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές διασκέδασαν παίζοντας βελάκια, σκοποβολή, μπόουλινγκ κ.α. Επίσης προς το τέλος αυτής της ημέρας οι καθηγητές μας είχαν μια έκπληξη! Όποιο παιδί ήθελε, έδενε ένα μπαλόνι στο πόδι του και προσπαθούσε να σκάσει το μπαλόνι των άλλων. Νικητής ανακηρύχτηκε ο μαθητής του Γ3 Αθανάσιος Ξινός. Ήταν μια γεμάτη και αξέχαστη μέρα για όλα τα παιδιά και τους καθηγητές!
Νικόλας Μουρούζης Β3
Η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς & Παραολυμπιακούς του Ρίο
Στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, κατακτώντας την 26η θέση ανάμεσα σε 206 χώρες! Από τις 5 μέχρι τις 21 Αυγούστου, η χώρας μας κατάφερε να κερδίσει 6 μετάλλια, από τα οποία τα 3 είναι χρυσά, το 1 είναι ασημένιο και τα 2 είναι χάλκινα.
Η Άννα Κορακάκη (1η στο αεροβόλο πιστόλι στα 25μ, 3η στο αεροβόλο πιστόλι στα 10μ), ο Λευτέρης Πετρούνιας (1ος στους Κρίκους), η Κατερίνα Στεφανίδου (1η στο Άλμα επί Κοντώ), ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής (3οι στα 470 ιστιοπλοϊα),ο Σπυρίδων Γιαννιώτης (2ος στην μαραθώνια κολύμβηση 10 χιλιομέτρων).
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αγωνιστές που προσπάθησαν, παρά τις σωματικές δυσκολίες τους, να σηκώσουν την χώρα μας στο βάθρο της νίκης. Δηλαδή μιλάμε για τους Έλληνες αγωνιστές των Παραολυμπιακών αγώνων, που έλαβαν χώρα στο Ρίο από τις 7 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα κατάφερε να πάρει 13 μετάλλια (5 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα) και να διακριθεί στην 24η θέση
Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης (1ος στην Σφαιροβολία), ο Μανώλης Στεφανουδάκης (1ος στον ακοντισμό) ,ο Παύλος Μάμαλος (1ος στην άρση βαρών), ο Σεζόν Φερνάντες (1ος στην σφαιροβολία), ο Μιχάλης Μιχαλεντζάκης (1ος στα 100 μέτρα πεταλούδα),ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου (2ος στην σπάθη),ο Θανάσης Κωνσταντινίδης (2ος στην κορίνα),ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (2ος στα μπότσια),ο Δημήτρης Σενικίδης (2ος στην σφαιροβολία), η Δήμητρα Κοροκίδα (3η στην σφαιροβολία),ο Δημήτρης Ζησίδης (3ος στην σφαιροβολία),ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (3ος στην άρση βαρών) και τέλος οι αθλητές Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και η Άννα Ντέντα (3οι στα μπότσια)
Θα πρέπει βέβαια να πούμε συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες αθλητές που προσπάθησαν σε όλα τα αθλήματα καθώς το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια και η συμμετοχή και όχι η διάκριση στους αγώνες. Τέλος, να ευχηθούμε στην Ελλάδα να τα πάει ακόμα καλύτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020!
Βασίλης Αγγελόπουλος Α1
Μαραθώνιος Δρόμος
Κάθε χρόνο, μια Κυριακή του Νοεμβρίου γίνεται μαραθώνιος στην Αθήνα και συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και από διάφορες χώρες.
Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη αγγελιοφόρου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη “νενικήκαμεν”. Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χωρίς διακοπή.
Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πραγματικότητα στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργανωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός. Tο 1894, ο Γάλλος φιλόλογος Μπρεάλ πρότεινε στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη του Παρισιού, την καθιέρωση του μαραθωνίου ως Ολυμπιακό αγώνισμα και την απονομή κυπέλλου στον νικητή. Το ασημένιο κύπελλο απονεμήθηκε το 1896 στον Σπύρο Λούη, τον νικητή του μαραθώνιου αγώνα. Το κύπελλο βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Φάμπιαν Κόκα Α1