Η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού περιλαμβάνει δύσκολες εξισώσεις τις οποίες καλούνται να λύσουν τις επόμενες ημέρες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η task force του Μεγάρου Μαξίμου.
Απομένουν πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν μέχρι την ανακοίνωση του σχεδίου μετάβασης στην κανονικότητα από τον Πρωθυπουργό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ένα προσχέδιο, όμως, ήδη υπάρχει στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη και περιγράφει τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα λιανεμπορίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει σταδιακά εμπρός η οικονομία, αλλά, ταυτόχρονα να βελτιωθεί και η ψυχολογία των πολιτών που παραμένουν σε καραντίνα σχεδόν δύο μήνες. Το άνοιγμα θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.
Το «αγκάθι» με τα σχολεία- Πότε θα ανοίξουν καφέ και εστιατόρια
Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων. Είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις από την πλευρά των επιστημόνων και την τελική απόφαση θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επανέναρξη των μαθημάτων για την Τρίτη Λυκείου στις 11 Μαΐου και η διεξαγωγή των Πανελληνίων στα τέλη Ιουνίου και έχει ήδη γίνει η προετοιμασία για την αύξηση των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν για να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των εξεταζόμενων. Ερωτηματικό παραμένει να θα ανοίξουν οι άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, ενώ, νηπιαγωγεία και δημοτικά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά.
Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες αναμένεται να ανοίξουν προς τα τέλη Μαΐου μόνο με τραπεζάκια έξω… Η βασική εισήγηση προβλέπει περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις και η τοποθέτηση τους μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ηλικιωμένους
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο αν μεταδοθεί σε αυτούς ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ώστε να προστατευθούν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το sms στο 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση μας η χρήση του sms, με παράλληλη διεύρυνση των αναγκών που θα καλύπτουν οι έξι κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα.
Τι θα ισχύσει για ΜΜΜ και Τουρισμό- Η λύση των μαζικών τεστ
Η πιο σύνθετη άσκηση είναι οι μεταφορές και ο τουρισμός που έχουν και άμεση συνάρτηση μεταξύ τους. Η απελευθέρωση των μετακινήσεων θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν. Για τις μαζικές μετακινήσεις αναμένεται να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι αερομεταφορές, που αποτελούν και κλειδί για τον τουρισμό. Η «έξυπνη λύση» που συζητείται, αλλά απαιτεί συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, είναι η μαζική χρήση των τεστ. Δηλαδή, η πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για τον κορωνοϊό τόσο στην χώρα αναχώρησης, όσο και στην χώρα άφιξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η άμεση δημιουργία ενός αξιόπιστου γρήγορου τεστ και η προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων.
Έτσι, σε πρώτη φάση το βάρος θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό και τους κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία ξενοδοχείων και οργανωμένων πλαζ και έπειτα η τόνωση του εξωτερικού τουρισμού και εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες.
Σήμερα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των 28 λοιμωξιολόγων για να συζητήσει τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση τόσο για την μετάβαση στην επόμενη μέτρα, όσο και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται. Ανάλογες συνεδριάσεις, για το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, γίνονται και στο Μέγαρο Μαξίμου που εξετάζει και τρόπους ενημέρωσης των πολιτών για την νέα κανονικότητα που ακολουθεί την άρση των μέτρων. Μια νέα κανονικότητα, πολύ διαφορετική από αυτήν που ζούσαμε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού στην ζωή μας. Η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή χειραψιών και οι κανόνες υγιεινής είναι οι ελάχιστοι κανόνες που θα μας συντροφεύουν μέχρι την ανακάλυψη του φαρμάκου και του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πηγή: iefimerida.gr