Συνεχίζουν να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας έργα για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ή αιολικών σταθμών στα όρια του δήμου, με τη δημοτική αρχή να έχει σταθερά πάγια άποψη πως προέχει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε θέματα ΑΠΕ και να μην δίνονται άδειες σε μεμονωμένα έργα.
Δύο τέτοια έργα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Το πρώτο αφορούσε στη γνωμοδότηση ή μη για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργω φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 145 MWP στη θέση Παλαιοχώρι στο Άσκιο Βοΐου στη Βλάστη. Το δεύτερο, αφορούσε για Μ.Π.Ε. για αιολικό σταθμό ισχύος 23,4 MWP στη θέση ΚΕΔΡΑ στο Μουρίκι.
Και για τα δύο θέματα εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Ν. Φουρκιώτης, ο οποίος και τόνισε πως δεν συμβαδίζουν με τις προϋποθέσεις που βάζει η δημοτική αρχή, ζητώντας συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Όχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Άσκιο είπε η κ .Τερζοπούλου, ενώ κατά της άναρχης εξάπλωσής τους τάχθηκε και ο κ. Κοκκινίδης.
Τοποθετούμενος σχετικά ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς, τόνισε πως η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ πρέπει να γίνει μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο και όχι ανεξέλεγκτα, όχι αποσπασματικά και όχι χωρίς αυτό να παραβιάζει την οικονομική ζωή του τόπου, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, μια ξενοδοχειακή μονάδα. «Στη λογική αυτή ουδείς δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση Φ/Β, υπό την έννοια ότι είμαστε αντίθετοι στην πράσινη ενέργεια. Η χώρα έχει να υποστηρίξει έναν σχεδιασμό που έχει γίνει, από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παρενέργειες που έχουν οι δραστηριότητες στις περιοχές. Σε όλη την Ευρώπη σιγά – σιγά οι ανεμογεννήτριες φεύγουν. Όλα έχουν να κάνουν με το συνολικό σχεδιασμό και για αυτό ζητούμε σε συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση και να μην αναπτυχθούν σε γόνιμες περιοχές. Η αντίθεση στην επένδυση δεν έχει να κάνει με την αντίθεση στην πράσινη ενέργεια, αλλά έχει να κάνει με την άναρχη διανομή στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, απαντώντας επί της ουσίας στην Α. Τερζοπούλου και σχόλιο που έκανε περί αντίθεσης στην πράσινη ενέργεια.
Οι δύο εισηγήσεις ήταν στο να μη δοθεί το «πράσινο φως» για τα έργα, και το σώμα τις ενέκρινε κατά πλειοψηφία.
Για τις οικοδομές χωρίς τηλεθέρμανση
Στο Δ.Σ. συζητήθηκε, επίσης και η ερώτηση της Αντωνίας Χόλμπα προς τον πρόεδρο της ΔΕΤΗΠ για το πρόβλημα των 75 οικοδομών της Πτολεμαΐδας που δεν έχουν σύνδεση με το δίκτυο τηλεθέρμανσης, με την ίδια να ζητάει να γίνει άμεση σύνδεση στην περίπτωση ατόμου που είναι σε ευπαθή ομάδα και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Απαντώντας σχετικά ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ κ. Καρακασίδης, απάντησε ότι το πρόβλημα υφίστατο με χρέη και παλαιές οφειλές σε 124 οικοδομές και οι 94 προχώρησαν σε ρυθμίσεις και σήμερα μόνο οι 30 έμειναν εκτός ρύθμισης άρα και εκτός θέρμανσης, στο σύνολο 4.042 συνδέσεων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για ένα άτομο μεμονωμένα και ότι αφορά το σύνολο της οικοδομής, επίσης τόνισε πως είναι παλαιό πρόβλημα, που έρχεται από προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Το σώμα κλήθηκε, επίσης, να αποφασίσει και για την πρόταση ψηφίσματος της Αντωνίας Χόλμπα κατά της «απρόκλητης επίθεσης της αστυνομίας στους διαδηλωτές που απαιτούσαν να προσεγγίσουν το κτήριο της περιφέρειας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πλακεντάς τάχθηκε υπέρ της καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται, και όχι στο σύνολο του ψηφίσματος που έθεσε και άλλες παραμέτρους, με την πρόταση του δημάρχου να υπερψηφίζεται κατά πλειοψηφία.