Ένα πολύπαθο έργο για το οποίο ακόμα κανείς δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για την τύχη που θα έχει, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο λόγος για το λεγόμενο αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, έργο που θεωρείται ως από τα κορυφαία της περιοχής και έχει πολύ-συζητηθεί σε σειρά προεκλογικών αναμετρήσεων και όχι μόνο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ουσιαστικά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δεν έβαλε κάποιο σημαντικό λιθαράκι στην προώθηση του έργου παρά το επανέφερε στην ατζέντα της συζήτησης καθώς η απόφαση αφορά την έγκριση υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για τις προκαταρκτικές μελέτες του αρδευτικού.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα έργο πνοής για μια ολόκληρη περιοχή, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και κανείς δεν μπορεί ξεκάθαρα να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξή του.
Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως η προσπάθεια της νέας περιφερειακής αρχής είναι να ακολουθήσει διαδικασία πιο γρήγορης υλοποίησης έργων, ενώ χαρακτήρισε το αρδευτικό «βασική προεκλογική δέσμευσή μας».
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης προανήγγειλε ειδική συνεδρίαση για θέματα του πρωτογενή τομέα το Δεκέμβριο, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να θέσει όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.
Η προκαταρκτική μελέτη θα εκπονηθεί από την ΑΝΚΟ και είναι ύψους 187.406 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει εκτιμηθεί περίπου στα 80εκ. ευρώ.
Το Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου χωρίζεται σε δύο ζώνες με την Α’ Ζώνη να αρδεύει συνολική έκταση 14.000 στρ, ενώ η Β’ Ζώνη 24.000 στρ.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε Θόδωρος Καρυπίδης και Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφέρθηκαν στο ιστορικό του έργου και τους λόγους που ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με τους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το τι πραγματικά συνέβη.
Ο πρώην περιφερειάρχης υποστήριξε πως δέχθηκε κριτική διότι δεν ενέτασε το έργο στο πακέτο Γιούνκερ, τονίζοντας πως δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία για το αρδευτικό, ενώ ζήτησε χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι από τα κονδύλια της Δυτικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μνημόνευσε τον Πάρι Κουκουλόπουλο που όπως είπε επί Υπουργίας του ανασύρθηκε ο φάκελος του έργου, κατηγορώντας παράλληλα τη διοίκηση Καρυπίδη και την προηγούμενη κυβέρνηση για στασιμότητα 5ετίας.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, χαρακτηρίζοντας «παρανυχίδα» την απόφαση για την έγκριση των προκαταρκτικών μελετών, ενώ από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης, Βαγγέλης Σημανδράκος, ζήτησε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να αφήσουν κατά μέρος τους τοπικισμούς και να αφήσουν τους μελετητές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.