Ξεκινά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η θεμελίωση των κτηρίων της πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ, καθώς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το γεωλογικό πρόβλημα με τα έγκοιλα, ένα θέμα που ταλαιπώρησε μελετητές και κατασκευαστές, καθυστερώντας την έναρξη των εργασιών ανέγερσης σχεδόν για ενάμιση χρόνο, όπως είχε αποκαλύψει το «e-ptolemeos.gr».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία της «ενεμάτωσης» στο κτήριο διοίκησης, όπου από τις 2 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες θεμελίωσης. Παράλληλα, βρίσκονται στα μισά οι αντίστοιχες εργασίες στο κτήριο 1 της εκπαίδευσης, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις γιορτές, οπότε σύμφωνα με την αναθέτουσα Αρχή και την ανάδοχο εταιρία, η θεμελίωση στα δύο κτήρια θα αρχίσει συγχρόνως και με εντατικούς ρυθμούς, αφού πρόκειται να διπλασιαστούν τα συνεργεία σιδεράδων και μπετατζήδων. Άμεσα πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες ενεμάτωσης και στο κτήριο 2 της εκπαίδευσης, στο οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει η θεμελίωση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Περισσότερο δύσκολο στην επίλυσή του είναι το πρόβλημα στο κτήριο 3 της εκπαίδευσης, όπου το βουνό είναι τελείως κούφιο και θα χρειαστεί πολύ περισσότερο «ειδικό υλικό» για να «κλείσουν» οι τρύπες, αλλά εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί μετά τον Φεβρουάριο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όσο και η ανάδοχος εταιρία, εκτιμούν ότι «από δω και πέρα το έργο θα “τρέξει” γρήγορα και θα καλυφθεί ο χαμένος χρόνος», καθώς, όπως προαναφέρθηκε θα πολλαπλασιαστεί το προσωπικό στην ανέγερση των κτηρίων. Ειδικότερα, η εκτίμηση είναι ότι μπορεί η πανεπιστημιούπολη της ΖΕΠ να ολοκληρωθεί μέσα στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης, ή να παραταθεί κατά δύο με τέσσερις μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016 με χρόνο ολοκλήρωσης 3 έτη και άλλο ένα έτος δοκιμαστική λειτουργία. Επομένως το έργο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2019 και παραδίδεται τον Αύγουστο του 2020, με ενδεχόμενο πλέον να υπάρξει καθυστέρηση λίγων μηνών. Υπάρχει βεβαίως ένα θέμα με την αύξηση του κόστους που προέκυψε από τα σοβαρά γεωλογικά προβλήματα, κόστος το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς, αλλά καλύφτηκε από τα λεγόμενα «απρόβλεπτα» έξοδα, χωρίς να χρειαστεί – κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων – να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με το προαναφερόμενο κτήριο 3, όπου τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και ενδεχομένως να χρειαστεί συμπληρωματική σύμβαση, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί λίγο αργότερα. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ ήταν 49.500.000 ευρώ και η έκπτωση της αναδόχου εταιρίας ανήλθε στο 60%.
Οι σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε οικόπεδο περίπου 700 στρεμμάτων στη ΖΕΠ. Προβλέπονται δύο βασικά τμήματα που είναι το κτίριο διοίκησης και το κτίριο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα υπόγειο επίπεδο με συνολική επιφάνεια υπέργειων ορόφων 5.375 τ.μ. και υπογείου 2.187 τ.μ. Στους ορόφους χωροθετούνται τα γραφεία, η βιβλιοθήκη και το κυλικείο. Στο υπόγειο οι χώροι αποθηκών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρος στάθμευσης.
Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης διαθέτει συνολικά 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας και 3 αίθουσες σεμιναρίων. Επίσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων με τρία επίπεδα και δύο όμοια κτίρια δύο επιπέδων με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας. Οι βοηθητικοί χώροι, οι χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και οι χώροι υγιεινής χωροθετούνται στο υπόγειο του κτηρίου.