Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Σάββατο όπως επίσης και ετήσιο ιερό μνημόσυνο για τον π. Χαρίσιο Πιτσιάβα εψάλη στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Συγκεκριμένα. Το Σάββατο, 25-9-2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τέλεσε στον ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού τη Θεία Λειτουργία και το ετήσιο μνημόσυνο για τον επί σειρά ετών εφημέριο του Ι. Ναού μακαριστό πρωτοπ. Χαρίσιο Πιτσιάβα.
Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο περιτοίχισαν στη Θεία Λειτουργία, ο πρωτοπ. Πέτρος Ζώης εφημέριος Ι. Ναού Παντάνασσας Κατερίνης και εξυπηρετών εφημέριος (με την ευλογία του Σεβ. κ. Παύλου) Καταφυγίου – ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, οι εφημέριοι του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβεντού πρωτοπ. Δημήτριος Τσιανάκας και οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης και οι διακονητές Νίκος Λεπίδας και Παναγιώτης Μαργαρίτης.
Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γεώργιος Πιτσιάβας (ψάλτης σε ι. Ναό της Αρχιεπικοπής Αθηνών και γιος του εκλιπόντος π. Χαρισίου), Γιάννης Καπετανάκης και Αριστείδης Σταμάτης.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος, μνημόνευσε το όνομα του π. Χαρισίου Πιτσιάβα σε σχέση με την δοθείσα σε αυτόν από την Εκκλησία ιερωσύνη του και την επί σειρά πολλών ετών λειτουργική και αγιαστική διακονία του σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, όπως το Πολύφυτο, το Καταφύγι, το Παλαιογράτσανο, η Ίμερα, το Βελβεντό κ. ά. Και μίλησε για την διαχρονική πίστη των Ελλήνων στο Θεό, την συνάντηση αυτής της αναζήτησης, διά του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στο πρόσωπο και το έργο του Ιησού Χριστού, την ακολουθούσα ανάληψη αυτής της αποκαλυφθείσης πίστης από τη συλλογική ψυχή του Γένους, γενομένου, τρόπον τινά, ενός μοναδικού στην ιστορία συλλογικού Αποστόλου στα Έθνη. Είναι η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία Του, που όποιος προσπαθεί να την ξεριζώσει από το λαό μας ‘’δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει’’.
Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου (και) στα μνημόσυνα και η τέλεσή τους από αυτόν ενισχύει ακόμα από πιο πολύ (θαρρείς κάνει απτή) την ελπίδα των ανθρώπων στην Ανάσταση του Χριστού και την από αυτήν εξαρτώμενη ανάσταση των νεκρών. Είναι ένα ανατρεπτικό κοίταγμα του θανάτου, ένα κοίταγμα που σκυλεύει τον Άδη, κατά το ‘’εσκύλευσας (ο Χριστός) τον άδην, [σκυλεύω: απογυμνώνω σκοτωμένο εχθρό από την πανοπλία του, τον λαφυραγωγώ] μη πειρασθείς υπ’ αυτού’’, και που ‘’έρχεται από πολύ μακριά’’. Από τα έσχατα. Και από ένα Πρόσωπο. Από τον αναστημένο Χριστό.
Στη Θεία Λειτουργία και στο μνημόσυνο παρέστησαν και Καταφυγιώτες από την Κατερίνη. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΜΕΚ Παντελεήμων Μπητόπουλος.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
26-9-2021