Υλικά
- για το crumble
- 150γρ. αλεύρι, μαλακό
- 15γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150γρ. βούτυρο 82%
- 150γρ. πούδρα αμυγδάλου
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- αλάτι, στη μύτη ενός κουτ. γλυκού
- για τα μήλα
- 600γρ. μήλα Golden, καθαρισμένα
- 50γρ. ζάχαρη, ξανθή
- 1 λοβό βανίλιας
- 10ml Amaretto
Διαδικασία
για τα μήλα
Βήμα 1
Κόβετε τα μήλα στη μέση και μετά σε μικρά κυβάκια. Τα βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και “ξύνετε” τα σποράκια του στο μπολ με τα μήλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το Amaretto και ανακατεύετε πολύ καλά. Έπειτα, στρώνετε τα μήλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 25cm ή σε μικρότερα ραμεκέν, τα οποία έχετε ήδη βουτυρώσει.
για το crumble αμυγδάλου
Βήμα 1
Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Λίγο πριν τα υλικά γίνουν μια μάζα σταματάτε το ανακάτεμα.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, αδειάζετε το crumble πάνω στα μήλα που έχετε ήδη τοποθετήσει στο σκεύος ή το μοιράζετε στα ραμεκέν. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
Βήμα 3
Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος.
Σημείωση: Αντί για ένα ταψάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 10 ατομικά πυρίμαχα σκεύη και να μοιράσετε σε αυτά τα υλικά σας πριν τα ψήσετε. Θα τα σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό το καθένα.
Πηγή: olivemagazine.gr