Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης η δίκη των τεσσάρων διευθυντών του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ, που κατηγορούνται για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά τη διαχείριση της τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών του Ελλησπόντου να πίνουν μέχρι το 2013 νερό με εξασθενές χρώμιο.
Κατά την εξέτασή της η Επίκουρη Καθηγήτρια Γεωλογικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Περράκη, υποστήριξε αυτό που έλεγε και η μελέτη που εκπόνησε το Εργαστήριο Ορυκτολογίας, Πετρολογίας & Κοιτασματολογίας του ΕΜΠ για λογαριασμό της ΔΕΗ, ότι δηλαδή για το εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Ελλησπόντου ευθύνονται κυρίως τα πετρώματα της περιοχής. Είπε δηλαδή ότι η μελέτη έδειξε ότι το χρώμιο είναι γεωγενές, ότι ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής οφείλεται στα οφιολιθικά – υπερβασικά πετρώματα.
Κάτι αντίστοιχο υποστήριξε και ο αναπληρωτής Καθηγητής Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών του ΕΜΠ, Άνθιμος Ξενίδης, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ως ειδικός στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς παράγοντες. Ανέφερε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν βρεθεί συγκεντρώσεις γεωγενούς εξασθενούς χρωμίου πολύ πάνω από το 100 (όριο 50), ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση του νερού του Ελλησπόντου είπε ότι ακόμα και όλο το εξασθενές χρώμιο της τέφρας να μπορούσε να διαλυθεί στο νερό και να κατέβει στον υδροφόρο ορίζοντα η επιβάρυνση του γεωγενούς χρωμίου θα ήταν «μη μετρήσιμη».
Στη συνέχεια εξετάστηκαν τρία υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ -ο ένας πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς, τα οποία όταν ερωτήθηκαν για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην επιχείρηση για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων υποστήριξαν ότι αφορούν άλλες δραστηριότητες της ΔΕΗ, δεν αφορούν στη διαχείριση της τέφρας ή για τον αποθέτη Α9.
Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 12.30μ., με την απολογία των τεσσάρων κατηγορουμένων στελεχών της ΔΕΗ.