Αποκαταστάθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 το τραυματισμένο Μνημείο στην πλατεία του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Την ανακατασκευή και αποκατάσταση του Μνημείου έκαναν οι τεχνίτες Δημήτριος και Χάρης Μύρος, οι κατασκευαστές του αρχικού Μνημείου. Τη δαπάνη της ανακατασκευής ανέλαβε ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού.
Άγνωστα χέρια (ενός ή περισσότερων δραστών) μια βροχερή νύχτα του Σεπτέμβρη (8 προς 9-9-2016) προκάλεσαν αναίτια καταστροφές στο Μνημείο της πλατείας του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Έσπασαν σε πολλά κομμάτια τη μία από τις δύο πλάκες όπου αναγράφονται όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων, των πυρποληθέντων και των απαγχονισθέντων Παλαιογρατσανιτών, Σκουλιαριωτών και Καταφυγιωτών το Δεκέμβριο του 1943, (καθώς και ονόματα εκτελεσθέντων Βελβεντινών) από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Στη σπασμένη πλάκα αναγράφονταν 24 ονόματα. Τώρα με την ανακατασκευή τα 24 ονόματα επανήλθαν και πάλι στη θέση τους. Θα τα μνημονεύουμε μαζί με τους άλλους θυσιασθέντες και θα παρακαλούμε το Θεό ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της των πάντων ενώσεως’’. Για την ειρήνη όλου του κόσμου και την ένωση όλων των ανθρώπων.
Το Μνημείο αυτό ανακεφαλαιώνει και αισθητοποιεί την πίστη, την προσευχή, το δάκρυ και τον καημό του λαού μας εν συνόλω, που υπέστη τα πάνδεινα από την εισβολή και την κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων στην πατρίδα μας και που έκλαψε, αγκάλιασε και έθαψε μέσα σε ανείπωτη οδύνη τους σκοτωμένους του.
Όλες οι διοικήσεις του πρώην Δήμου Βελβεντού (της Καποδιστριακής περιόδου) και στη συνέχεια οι διοικήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Βελβεντού και του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού (της Καλλικρατικής περιόδου) χωρίς διακοπή και εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα (που προσεύχεται, θυμάται, μα δε μισεί) απέτιαν και αποτίουν το σεβασμό και την προσευχή τους στην ανάμνηση των γεγονότων των πυρπολήσεων και των εκτελέσεων αθώων συμπολιτών μας από τα στρατεύματα Κατοχής.
Η ιστορία του Μνημοσύνου ξεκινά το 1984 με την έρευνα, τις συνεντεύξεις και την καταγραφή των στοιχείων (από τον Εφημέριο π. Κωνσταντίνο) από τους επιζήσαντες αυτόπτες των γεγονότων. Αργότερα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού υποβάλλει αίτημα για ανέγερση Μνημείου στο (της περιόδου εκείνης) Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Στεργίου. Τον εγκαινισμό του Μνημείου (τέλεση επιμνημόσυνης δέησης) έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Στην εκδήλωση αυτή παρέστησαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου και συμμετείχαν και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, που διάβασαν το ιστορικό των πυρπολήσεων και απήγγειλαν σχετικό ποίημα του Γιάννη Παπαγόρα. Στο τέλος ψάλθηκε από όλους τους παρισταμένους ο Εθνικός Ύμνος. Η εκδήλωση Μνήμης επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το μήνα Δεκέμβριο.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος