Καριέρα στην τέχνη του χορού και τη διδασκαλία του χορού κάνει μια Πτολεμαΐδιώτισσα, η Θένια Αντωνιάδου, η οποία πήρε τα πρώτα μαθήματα κλασσικού χορού σε παιδική ηλικία στην Πειραματική Σχολή Κλασικού Χορού (Μπαλέτο) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Εορδαίας.
Χρειάστηκαν βέβαια χρόνια σπουδών για να αποκτήσει τα εφόδια να υπηρετήσει την τέχνη του χορού, και όχι μόνο καθώς σπούδασε και εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, και για να καταφέρει να παίρνει μέρος σε μεγάλες παραστάσεις, όπως αυτή που παρουσιάζουν οι “Βορεάδες” την Πέμπτη 7 Ιουνίου, στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.
Η παράσταση “Βορεάδες” σε χορογραφία της Πωλίνας Κρεμαστά και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μπάμπη Παπαδόπουλου, που παρουσιάζει η ομάδα σύγχρονου χορού Creo σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, αποτελεί προϊόν της κινητικής έρευνας «απόγειος», η οποία επιχειρεί τη δημιουργία μιας νέας κινητικής πρότασης μέσα από τη μελέτη των παραδοσιακών ρυθμών και χορών και τη σύνδεσή τους με το σύγχρονο χορό.
Η έρευνα «απόγειος» διεξάγεται από το 2014 από τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά και τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι Βορεάδες, χορευτές της παράστασης, συναντιούνται τον καιρό της σύγχρονης Βαβέλ, τον καιρό που όλοι μιλούν για το τέλος της ιστορίας, για το τέλος κάθε βεβαιότητας. Συναντιούνται για να κοινωνήσουν μια νέα γλώσσα που έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει το μέλλον. Χαρτογραφούν μια αέναη προσπάθεια συνύπαρξης αλλά και νέους τρόπους συνεννόησης. Με παλλόμενα πέλματα υφαίνουν τους ρυθμούς των χορών τους και γεννούν την «απόγειο» κίνηση. Την κίνηση που ταξιδεύει ανοδικά από τη γη προς τους κορμούς. Τους κορμούς που ακούν και γέρνουν και απλώνουν τα χέρια ως κλαδιά για αγγίγματα, ως κραυγές στον χώρο. Κρατώντας ο ένας το βήμα του άλλου φέρνουν τον χώρο σε περιδίνηση, σωριάζουν το τοπίο και οικοδομούν τη νέα πόλη. Οι Βορεάδες σαν χορός αρχαίας τραγωδίας αποτυπώνουν τη λειτουργία του συνόλου και γίνονται ο καθρέφτης της κοινότητας.
Η Θένια Αντωνιάδου δεν είναι όμως μονάχα μια από τους χορευτές των Βορεάδων, αλλά και βοηθός χορογράφου στη συγκεκριμένη παράσταση. Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό της:
Η Θένια γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1992, όπου έκανε και τα πρώτα της βήματα στο χορό. Την περίοδο 2010-2013 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» στην Αθήνα και παράλληλα πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εδώ και τρία χρόνια είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Creo, στα πλαίσια της οποίας συμμετέχει ως ερευνήτρια στην κινητική έρευνα «απόγειος» και ως χορεύτρια. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις ανάμεσα σε άλλα θέατρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018 η ομάδα έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη νέα της παραγωγή «Βορεάδες», η οποία παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 στο Θέατρο Πόρτα και συνεχίζει τις παρουσιάσεις στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) στη Θεσσαλονίκη (7 Ιουνίου) και στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών στις 10 Ιουνίου.
Επίσης είναι μέλος της ομάδας χορού {1,1,1}, η οποία παρουσίασε το πρώτο της έργο, “Destination free”, στα πλαίσια του 15ου Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Bios exploring urban culture Theater.
Τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει στο εκπαιδευτικό και χορογραφικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για χορευτές και μαθητές Δημοτικού «Σκυτάλη». Η συμμετοχή της αφορά τόσο το οργανωτικό κομμάτι όσο το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χορογραφικών Κέντρων (EDN), που περιέχει τα 25 πιο εμπνευσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρώπης.
Η Θένια διδάσκει σύγχρονο και κλασσικό χορό, αυτοσχεδιασμό και μουσικοκινητική σε δημόσια σχολεία και ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα και στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου από το 2014.