Έχουμε ακούσει επανειλημμένως για την ύπαρξη Πελασγικών η Κυκλώπειων τειχών στην Ελλάδα, τείχη που η κατασκευή του παραπέμπει στην 2η χιλιετία πχ ίσως και πιο παλιά και το χαρακτηριστικό είναι ότι ” οι πέτρες [ επεξεργασμένες η μη ], που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν είναι τεράστιες” κάποιες ξεπερνούν τους 13 τόνους.
Ποιος όμως μπορούσε να φαντασθεί ότι πολύ πιθανόν η αρχική κατασκευή μπορούσε να είχε ξεκινήσει από την προϊστορική Δ. Μακεδονία.
Θα παραθέσουμε τα στοιχεία που βρήκαμε στην προσπάθεια μας να καταγράψουμε και στην συνέχεια να παρουσιάσουμε από το κανάλι flash tv την ιστορία της Κοζάνης από τους αρχαίους χρόνους έως το 1950 στα πλαίσια της εκπομπής προγονικές εστίες, [60 επεισόδια]
- Αναζητώντας την αρχαία πόλη που υπήρχε στην θέση της Κοζάνης διαπιστώσαμε ότι το πιθανότερο όνομα της ήταν Τύρισσα
- Η Τύρισσα ήταν η πόλη που ο μυθικός βασιλιάς των Τυρρινών Ελιμος ξεκίνησε και δημιούργησε την πόλη Ελίμεια περίπου το 1150 πχ [αγνοείται μέχρι στιγμής η ακριβής τοποθεσία της, λέγεται ότι βρισκόταν κοντά στον Α. Γεωργιο Γρεβενών] και εν συνέχεια ο γιος του δημιούργησε την Αιανή.
- Η λέξη Τύρισσα κατά πάσα πιθανότητα είναι Πελασγικής προέλευσης το υποδηλώνει η κατάληξη -ισσα και προφανώς προέρχεται από την λέξη Τυρσίς που σημαίνει τείχος
- Λέγεται ότι Πελασγοί και η συνέχεια τους, Πελασγοτυρρινοί ήταν οι πρώτοι που τοιχοποιούσαν και ήταν οι ίδιοι που μετέφεραν την ”τεχνολογία τους” στην λεγόμενη Μυκηναϊκή Οχύρωση.
- Πελασγικά είναι τα τείχη στην αρχαία πόλη Τίρυνθα και αν αναλύσει κανείς την ονομασία της, καταλήγει με παραφθορά στην Τύρισσα= Τυρι [σσ] νθ α
- Τα πρώτα τείχη που κατασκευάσθηκαν στην Ακρόπολη των Αθηνών χαρακτηρίζονται Πελασγικά και μάλιστα, λείψανα τειχών Τυρρηνικά.
- Αν κάποιος ανατρέξει στο λήμμα ΠΕΛΑΣΓΟΙ. Η φωτογραφία που υπάρχει είναι από τους Πύργους Εορδαίας.
Με αυτά τα δεδομένα αφού κάναμε μια φωτογραφική περιοδεία ανά την Ελλάδα, περιγράψαμε στην εκπομπή, τα Πελασγικά ή Κυκλώπεια ή Τυρρηνικά τείχη που συναντήσαμε.
Μετά από αυτό, αναρωτηθήκαμε αν ξεκίνησε από εδώ η ”τοιχοποίηση” γιατί να μην υπάρχουν ίχνη αναλόγων τειχών και στην περιοχή μας.
Έτσι, αναζητήσαμε τείχη ,ακροπόλεις ,κάστρα σε ολόκληρη την Δ. Μακεδονία [Π.Ε. Γρεβενών Κοζάνης -Καστοριάς-Φλώρινας], ελπίζοντας ότι, αν οι έρευνες μας είχαν σωστή βάση να συναντήσουμε και Πελασγικά ή Τυρρηνικά ή Κυκλώπεια τείχη.
Το αποτέλεσμα δεν μας διέψευσε, έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία σε επόμενες αναρτήσεις να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα στις 4 Π.Ε. Δ. Μακεδονίας
Δείτε το video που παρουσιάζει κάποια από τα Πελασγικα τείχη σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.