Σχέδιο μεταφοράς 20.000 προσφύγων σε πόλεις με μικρό πληθυσμό – Η ενοικίαση διαμερισμάτων και τα κουπόνια δέλεαρ που τα τοπικά καταστήματα θα δέχονται ως αμοιβή είναι το κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες
Πολλές «Λιβαδειές» σε όλη τη χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση από τη διαμονή προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο και τα hot spots. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται στο πρότυπο που η πόλη της Βοιωτίας δημιούργησε με τη φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 290 περίπου προσφύγων, ο αριθμός των οποίων θα ανέλθει στους 500 το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και σε ένα πλάνο που μελετά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπάρχει στόχευση σε πόλεις με πληθυσμό ανάλογο της Λιβαδειάς (περίπου 10.000-15.000 μόνιμοι κάτοικοι) και με προφανή προβλήματα στην οικονομία τους, οι οποίες μπορούν να στεγάσουν ομάδες 500 έως 1.500 ανά περίπτωση προσφύγων με την ίδια ακριβώς μέθοδο: μέσω της ενοικίασης κατοικιών από τους κατοίκους των περιοχών (άρα να υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος) και με κουπόνια που τα τοπικά καταστήματα θα δέχονται ως αμοιβή για τρόφιμα ή άλλες υπηρεσίες που θα παρέχουν.
Σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι, για την επιβάρυνση, που θα υπάρξει από τη μεταφορά μουσουλμάνων κατοίκων να υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα για τις τοπικές κοινωνίες, άρα οι όποιοι αναμενόμενοι κραδασμοί να απορροφηθούν μέσω της ανάταξης της εκεί οικονομίας.
Ηδη μετά τη Λιβαδειά ανάλογη έρευνα για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επέκταση αυτού του μέτρου γίνεται σε πόλεις της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα, έχουν πληγεί από την κρίση και γενικότερα πρωταγωνιστούν στις λίστες με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Θα αποφευχθούν για προφανείς λόγους περιοχές όπως η Θράκη, όμως αυτό το οποίο φοβούνται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι οι πιθανές αντιδράσεις των τοπικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λιβαδειά λειτούργησε ως πόλη-πιλότος λόγω της δημάρχου Γιώτας Πούλου που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι δήμαρχοι άλλων πόλεων θα είναι τόσο θετικοί να λειτουργήσουν με το ίδιο μοντέλο, καθώς η ένταξη ενός πληθυσμού της τάξης των 1.000 προσφύγων σε πόλεις με 10.000 κατοίκους αποτελεί πρωτότυπο και σύνθετο πείραμα. Πάντως ήδη από το υπουργείο έχει ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τη δράση, ενώ ως νομοί ενδιαφέροντος είναι εκείνοι στους οποίους το κυβερνών κόμμα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση ώστε να υπάρξουν αναχώματα σε περίπτωση εντόνων διαμαρτυριών.
Παράλληλο πάντως δέλεαρ με το οποίο το υπουργείο θα επιδιώξει να πείσει όσους θα «αντισταθούν» είναι οι αμοιβές που θα δίνονται σε όσους εργαστούν στις υποδομές φιλοξενίας. Οπως προκύπτει από έγγραφα που παρουσιάζουμε, ένα στέλεχος που εργάζεται αυτή τη στιγμή ως συντονιστής έργου στις δομές της Λιβαδειάς θα λαμβάνει ετησίως 24.933,33 ευρώ, ο οικονομικός διευθυντής του προγράμματος προσωρινής στέγασης θα λαμβάνει 22.666,66 ευρώ, ενώ οι αμοιβές είναι ανάλογου ύψους και για τις θέσεις διευθυντή Προσωπικού, Παροχών και Προμηθειών, λογιστών κ.λπ. Μόνο στη Λιβαδειά, πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκαν 24 τέτοιες καλά αμειβόμενες θέσεις, ενώ σε κάθε πόλη που θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Πρόκειται για διόλου αμελητέα έσοδα για ανθρώπους που μέχρι σήμερα είναι άνεργοι και τα οποία οπωσδήποτε θα αμβλύνουν αντιστάσεις και αντιδράσεις. Πάντως, πηγές μας αναφέρουν ότι οι προσλήψεις που μέχρι στιγμής προωθούνται δεν γίνονται με βάση την εντοπιότητα των στελεχών, αλλά αφορούν και πρόσωπα από όλη τη χώρα, με πολλούς αλληλέγγυους και πρώην ή νυν στελέχη ΜΚΟ να σπεύδουν.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…