Η ασφάλεια του αντιγριπικού εμβολίου έχει δοκιμαστεί στην πράξη, καθώς εδώ και πενήντα χρόνια έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι, τόνισαν σε σχετική ημερίδα ειδικοί γιατροί, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιάζονται ανεπιφύλακτα. Την ημερίδα με θέμα «αντιγριπικός εμβολιασμός – μύθοι και αλήθειες διοργάνωσε ο δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο.
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο νοσούν παγκοσμίως 5-10% των ενηλίκων και 20-30% των παιδιών. Από αυτούς, σοβαρή νόσο εμφανίζουν 3-4 εκ. ασθενείς, ενώ δυστυχώς, εκτιμάται ότι 250.000 – 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως σε όλο τον κόσμο», είναι ορισμένα από τα στοιχεία που παρέθεσε η ειδική παθολόγος γιατρός, Δήμητρα Παύλου – Οικονόμου, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «πέρυσι χάσαμε από γρίπη 197 άτομα, ένα ολόκληρο χωριό. Αν είχαμε καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».
Η Δήμητρα Παύλου – Οικονόμου, υπογράμμισε ότι «σκοπός της ημερίδας είναι να αφυπνίσουμε τη συνείδηση του κόσμου και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός έναντι της γρίπης, είναι ο πιο ασφαλής και ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης». Πρόσθεσε πως «κάποιοι πιστεύουν ότι η γρίπη είναι μία απλή νόσος, μία απλή ίωση. Όμως μπορεί να γίνει σοβαρή, κυρίως μάλιστα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένας άλλος μύθος είναι ότι “εγώ δεν ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν πρέπει να εμβολιαστώ”, δυστυχώς όμως τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι και νέοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τη γρίπη και μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Μύθος είναι επίσης, ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές. Το εμβόλιο γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και έχει αποδειχτεί η ασφάλειά του».
Η Δ. Παύλου – Οικονόμου, τόνισε ακόμη ότι «η γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Κατά καιρούς οι ιοί της γρίπης προκαλούν και πανδημίες. Θυμίζω την ισπανική γρίπη το 1918 που στοίχισε τη ζωή άνω των 20 εκ. ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας τον προηγούμενο χειμώνα το επιδημικό κρούσμα της γρίπης είχε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε ήταν ο τύπος Α Η1Ν1, εκείνος που παρουσιάστηκε το 2009 με τη γνωστή πανδημία.
Η Αθηνά Παγκαρλιώτα, ειδική παιδίατρος, υπογράμμισε ότι «τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιαστούν είναι αυτά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις του αίματος, έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, παίρνουν χρόνια ασπιρίνη, αντιμετωπίζουν κάποια μεταβολικά νοσήματα. Σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο, γιατί πρέπει να γίνει ή γιατί δεν πρέπει να γίνει, εδώ απαιτείται η συμβουλή των παιδιάτρων.
Τόνισε πάντως ότι «υπάρχει ένα κίνημα αντιεμβολιαστικό, εγώ δεν συμφωνώ μ’ αυτό, τα εμβόλια είναι ασφαλή, έχουν σωθεί πάρα πολλά παιδιά με τα εμβόλια. Με τη σημερινή μου ομιλία θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι, να πείσω τους γονείς ότι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους».