Από τον τομέα Επικοινωνίας του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας λάβαμε την παρακάτω απάντηση σε ρεπορτάζ του «e-ptolemeos.gr» με τίτλο «Χωρίς γιατρούς τα ιατρεία σταθμών και ορυχείων της ΔΕΗ – Έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις και αποχωρούν χωρίς να έχει γίνει ακόμη νέα προκήρυξη»:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώντας στο από τις 23/11/2017 δημοσίευμά σας με τίτλο «Χωρίς γιατρούς τα ιατρεία σταθμών και ορυχείων της ΔΕΗ – Έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις και αποχωρούν χωρίς να έχει γίνει ακόμη νέα προκήρυξη» επισημαίνουμε τα εξής:
- Για να κατανοήσουν καλύτερα οι αναγνώστες το όλο θέμα, σας ενημερώνουμε ότι η ΔΕΗ καλύπτει πολλές από τις ανάγκες της σε ιατρούς Εργασίας σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. Η νομοθεσία προβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης και θέτει τον περιορισμό ότι σε περίπτωση που προτιμηθεί ο ίδιος Ιατρός από τη λήξη της παλιάς σύμβασης μέχρι την υπογραφή της νέας, θα πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα 45 ημερών.
- Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας και των αναγνωστών σας, ο περιορισμός αυτός είναι γνωστός και ίσχυε τα τελευταία 15 έτη που η ΔΕΗ συνεργάζεται με εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς Εργασίας.
- Κατά το ενδιάμεσο κενό χρονικό διάστημα, που επαναλαμβάνουμε ότι ίσχυε πάντα, μέχρι τη σύναψη των νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με Ιατρούς, οι επείγουσες ανάγκες των Σταθμών Παραγωγής και των Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας θα καλύπτονται από τους μόνιμους Ιατρούς Εργασίας ΔΕΗ, οι οποίοι εδρεύουν στην Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
- Επισημαίνουμε, επίσης για τη πληρέστερη ενημέρωσή σας και των αναγνωστών σας, ότι ο ρόλος του ιατρού εργασίας, σύμφωνα με το Ν3850/10 δεν είναι να είναι παρών για παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις ατυχημάτων, όπως ισχυρίζεστε στο δημοσίευμα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την απαίτηση για παρουσία ιατρών σε συνεχή 24ωρη βάση, κάτι που είναι ανέφικτο. Ο Ιατρός Εργασίας μεριμνά για την οργάνωση και την επόπτευση των Α’ βοηθειών. Συγκεκριμένα για την παροχή πρώτων βοηθειών η ΔΕΗ απασχολεί νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε εργασιακό χώρο σε 24ώρη βάση.
- Ειδικά για την προκήρυξη των συμβάσεων του 2018 δεν υπήρξε καμία ολιγωρία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ εξασφάλισαν έγκαιρα την υπογραφή της ΠΥΣ (Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου). Το ζητούμενο ήταν η εναρμόνιση της διαδικασίας προκήρυξης των νέων συμβάσεων με το Ν. 4412/16, που αφορά τις προμήθειες, παροχές υπηρεσιών και έργων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Αυτό πραγματοποιήθηκε έγκαιρα με ταχείς ρυθμούς και οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ήδη δημοσιευτεί.Οι νέες συμβάσεις αναμένεται ότι θα υπογραφούν περί μέσα Ιανουαρίου 2018. Συνεπώς οι εκτιμήσεις περί τριμήνου είναι τελείως αβάσιμες.
Επειδή θεωρούμε πως τα προαναφερόμενα θα συμβάλλουν στην πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, παρακαλούμε για τη δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα σας.
Σχόλιο του συντάκτη Χρήστου Βήττα
Με την επίσημη απάντηση η ΔΕΗ επιβεβαιώνει απολύτως το ρεπορτάζ του «e-ptolemeos», σύμφωνα με το οποίο τα ιατρεία του ενεργειακού κέντρου σε σταθμούς και ορυχεία μένουν ακάλυπτα από γιατρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού όντως έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις όλων των γιατρών και αναμένεται η πρόσληψη των καινούργιων. Η αρμόδια υπηρεσία προσδιορίζει τις προσλήψεις στα μέσα Ιανουαρίου.
Επικαλείται βεβαίως τις «χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης», αφού πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα 45 ημερών, προκειμένου να προσληφτεί ο ίδιος γιατρός, εφ’ όσον είναι πάλι ενδιαφερόμενος, καθώς και την «εναρμόνιση της διαδικασίας προκήρυξης των νέων συμβάσεων με τον Ν. 4412/16». Πρόκειται για μνημονιακό νόμο που θεσμοθετήθηκε για να μην αποκτήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης οι γιατροί, ο οποίος καθόλου δεν αναιρεί τον προϋπάρχοντα βασικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μεταλλευτικές εταιρίες του μεγέθους της ΔΕΗ, ακόμη και μικρότερες, επιβάλλεται να διαθέτουν πλήρες ιατρείο με γιατρό εργασίας σε μόνιμη βάση και χωρίς 45νθήμερα διαλείμματα. Αυτή την πρωταρχική υποχρέωση, καλά θα κάνουν να μην την ξεχνούν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ.
Όσο για το επιχείρημα ότι ο μοναδικός μόνιμος γιατρός (ΑΗΣ και Ορυχείο Καρδιάς), καθώς και μόνιμοι γιατροί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες και τα κενά σταθμών και ορυχείων, ας μας επιτραπεί να επισημάνουμε πως «δεν αντέχει σε κριτική». Ούτε αντέχει σε κριτική η αναφορά ότι ο ρόλος των γιατρών εργασίας δεν είναι για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, αλλά είναι μόνο για την επόπτευση αυτής της διαδικασίας και για προληπτική ιατρική, θα προσθέταμε. Όμως δεν γίνεται προληπτική ιατρική εκ περιτροπής, με τόσο μεγάλα κενά διαστήματα. Όσο για το αν παρεμβαίνουν οι γιατροί εργασίας σε επείγοντα περιστατικά (βλέπε εργατικά ατυχήματα), σαφώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όταν υπάρξει ανάγκη. Αυτό και από τον νόμο επιβάλλεται και στην πράξη εφαρμόζεται, εάν βεβαίως ο γιατρός εργασίας βρίσκεται στο ιατρείο τη στιγμή του συμβάντος. Και η παρουσία του γιατρού σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους.
Στον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε κωλυσιεργία, περιοριζόμαστε να επισημάνουμε μόνο ότι η προκήρυξη για τις νέες συμβάσεις βγήκε στις 24 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, ενώ πέρυσι είχε βγει αρχές Αυγούστου, δηλαδή περί τους τρεις μήνες νωρίτερα από τη λήξη των παλιών συμβάσεων.