Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων απασχόλησης στον ιδιωτικό και στον αγροτικό τομέα, διερεύνησαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ( ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και οι φορείς της περιοχής, σε ευρεία σύσκεψη για την ανεργία, που διοργάνωσε η πρώτη το μεσημέρι της Παρασκευής.
Μετά τη λήξη της σύσκεψης, η οποία να σημειωθεί είναι η δεύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο για το μείζον θέμα της περιοχής, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Παρασκευή Βρυζίδου, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να γίνει άμεσα μία ημερίδα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά τα προγράμματα που τρέχουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα, η Π. Βρυζίδου τόνισε ότι «η προηγούμενη σύσκεψη ανέδειξε το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανεύρεση θέσεων εργασίας. Μετά την πρώτη συνάντηση υπήρξαν πάρα πολλοί νέοι άνεργοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορεί εύκολα σήμερα να βρεθεί θέση εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιοι απ’ αυτούς σκέφτηκαν ότι ένα βήμα είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επίσης και ο αγροτικός τομέας, για να έχουν κάποιο εισόδημα ή ακόμη και μία επιχείρηση μεταποίησης γύρω από τα αγροτικά».
Πρόσθεσε ότι «στη σημερινή σύσκεψη οργανώσαμε μία ενημέρωση από εκπροσώπους της ΑΝΚΟ, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα και στον αγροτικό τομέα. Μέσα απ’ αυτή τη σύσκεψη δόθηκαν οι άξονες και οι κατευθύνσεις και προέκυψε πιθανότατα η διοργάνωση ημερίδας για λεπτομερή ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αυτό θα το δούμε στην επόμενη σύσκεψη της ΠΕΔ. Επίσης τέθηκε ένα θέμα ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει και αυτή με τα δικά της χρηματοδοτικά προγράμματα. Μας ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος ότι με την χρηματοδότηση που δίνει η ΔΕΗ από τονΤοπικό Πόρο πρόκειται να ανοίξει τους επόμενους μήνες το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των επαγγελματιών για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις.
Επίσης, τέθηκε το θέμα ότι ιδιωτική πρωτοβουλία πάντα υπήρχε και πάντα υπήρχαν χρηματοδοτικά προγράμματα, πρέπει ωστόσο να γίνουν επενδύσεις και να εξασφαλιστούν μεγάλα ποσοστά θέσεων εργασίας. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να εξασφαλιστούν και να πρωτοστατήσει το κράτος που θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος. Σίγουρα το κράτος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα της ΔΕΗ, βλέπουμε ότι υπάρχει εξέλιξη με την πώληση μονάδων κι’ αυτό δεν ξέρουμε τι θα δημιουργήσει στις θέσεις εργασίας. Η ΠΕΔ τονίζει ότι θα βρεθεί σαν εισηγήτρια και συναγωνίστρια όλων όσων θα αγωνιστούν σ’ αυτή την τοπική κοινωνία για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και να μην μειωθεί η όποια μικρή προοπτική υπήρχε μέχρι και σήμερα.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ακόμη ότι «το Πανεπιστήμιο από τη δική του πλευρά ανέφερε με λεπτομέρειες τι ακριβώς κάνει και πόσο σημαντικές είναι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις, ώστε να ενώνουμε τις δυνάμεις για να μπορέσει να γίνει ένα βήμα. Το καλύτερο συμπέρασμα ήτανε ότι θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δίνει προτάσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής, για να έχουνε βιώσιμες επιχειρήσεις και να παράγουνε πρότυπα προϊόντα που έχουν ζήτηση στην αγορά».
Από την πλευρά της η Λιάνα Παπατέρπου, οικονομολόγος, υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ΑΝ.ΚΟ. και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης ΜΜΕ,
παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφερόμενη ειδικότερα σε τρεις κατηγορίες προγραμμάτων. «Την πιο δημοφιλή που είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε και την προκήρυξη του δεύτερου κύκλου που είναι η στήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος. Επίσης, στάθηκα με έμφαση στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, θέλοντας να δημιουργήσω έναν προθάλαμο ενημέρωσης για το δικό μας τοπικό πρόγραμμα το ΠΑΔΥΜ, το οποίο θα «τρέξει» υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ και στο οποίο αισιοδοξούμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα πολύ εύχρηστο και ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις της περιοχής».