Την αντίθεσή του στην προοπτική εξόρυξης και εκμετάλλευσης των όποιων ορυκτών κοιτασμάτων υπάρχουν στην περιοχή του Βερμίου, εξέφρασε μιλώντας στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο π. δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, τονίζοντας πως και πριν 18 χρόνια, όταν κινήθηκε το θέμα, ο ίδιος ήταν αντίθετος, θέτοντας μετ’ επιτάσεως σήμερα την ανάγκη διερεύνησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές.
Ειδικότερα, η έρευνα αποθεμάτων σιδηρονικελίου και κοβαλτίου στην περιοχή του Βερμίου, είναι μια υπόθεση 18 χρόνων πριν, όπως τονίζει ο π. δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, και αφορά μεταξύ άλλων τα Κομνηνά, το Μεσόβουνο, τους Πύργους και όχι μόνο.
“Και τότε είχαμε διαφοροποιηθεί και δηλώσει την διαφοροποίησή μας και την κατηγορηματική αντίθεσή μας, ως πολίτες αρχικά και έπειτα ως δημοτική αρχή. Και σήμερα, 18 χρόνια μετά, θέλουμε να ξανα-συζητήσουμε την ίδια περίπτωση, για την οποία και τότε δεν είμασταν επαρκώς ενημερωμένοι, όπως και σήμερα”, λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
“Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της περιοχής εταιρείες από Αυστραλία, μάλιστα λέει πως “κάποιοι βιάζονται να τις πατρονάρουν”, προσθέτοντας πως έχουν τον ρόλο του “διαμεσολαβητή και του dealer” των εταιρειών.
Ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε πως είναι ανάγκη οι θεσμικές κοινωνίες με τα θεσμικά τους όργανα, δηλαδή, δήμος και κοινότητες, να είναι ενημερωμένοι και για τον όγκο των αποθεμάτων που βρίσκονται στο Βέρμιο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στις περιοχές εξόρυξης.
Για τις άδειες έρευνας και δέσμευσης που είχε ζητηθεί από τη ΛΑΡΚΟ προ 20 ετών ο κ. Σιδηρόπουλος, απάντησε πως “δυστυχώς η τότε δημοτική αρχή είχε δώσει θετική γνωμοδότηση για έρευνα”, με τον ίδιο όντας Δ.Σ. και μείζον αντιπολίτευση να αντιδράει σε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως και δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων είχαν αντιδράσει επίσης.
Έκτοτε, όμως, δόθηκαν οι άδειες αδειοδότησης και δεσμεύθηκαν οι εκτάσεις, για άγνωστο διάστημα, όπως σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος. “Γνωρίζω πως αφορά για 30 χρόνια με ενοίκιο της εταιρίας προς το δημόσιο, αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, γιατί η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα”, προσθέτει.
Αναφέρει, πλέον σήμερα πως οι πολίτες του Βερμίου ζητούν “έντονα” να μάθουν ποιες είναι οι περιοχές που πρόκειται να γίνει, όταν πρόκειται να γίνει, η εξόρυξη. “Μιλάμε για τη δέσμευση των περιοχών και τι περιβαντολογικές επιπτώσεις θα υπάρχουν στην περίπτωση αυτή. Θέλουμε πλήρη ενημέρωση για να κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση. Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί γιατί έχει τεράστια επένδυση ιδιωτικά, και ανησυχεί για την υδροφορία, αλλά και των περιοχών που κάνουν χρήση των αρδευτικών οριζόντων”, λέει χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, δε, πως αν υποθετικά, γίνει σήμερα μια εξόρυξη λ.χ. στο Μεσόβουνο και επηρεαστούν οι πηγές του φράγματος, δεν ξέρουν οι κάτοικοι τι περιβαντολλογικές επιπτώσεις θα υπάρχουν, ενώ σημειώνει πως και οι κάτοικοι δεν θα γνωρίζουν αν μπορούν να αρδεύσουν τα κτήματά τους.
Σε ό,τι αφορά τα Κομνηνά, οι πηγές των Κομνηνών δεν θα υπάρχουν και το χωριό θα υδροδοτείται υποχρεωτικά από γεωτρήσεις, λέει με έμφαση. “Χάνεται όλη η υδροφορία της περιοχής”, λέει επίσης, με αυτό το ενδεχόμενο.
Λέει, επίσης, ότι το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι εν μέσω πανδημίας δεν πρέπει να ανοίξουν τέτοια ζητήματα στην περιοχή, εξαίροντας τη στάση της δημοτικής αρχής για την αντίθεσή της προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης, αντίθετοι είναι και τα κοινοτικά συμβούλια, αλλά και οι πολίτες, που χωρίς να είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές συνθήκες και επιπτώσεις.
Ζήτησε, τέλος, να δει το φως της δημοσιότητας η πλήρης χαρτογράφηση των κοιτασμάτων και να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα των επιπτώσεων, αλλά και να συνταχθεί μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων, “για να μη γίνουμε Χαλκιδική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, καταλήγει.