Μπορεί η αρχιτεκτονική της να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο είναι ομολογουμένως λειτουργική. Όμως η λειτουργία της και η χρήση από τους πολίτες ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και οι πολίτες που την χρησιμοποιούν εκφράζουν παράπονα.
Ο λόγος για την ανακατασκευασμένη κεντρική πλατεία Κοζάνης η οποία παραδόθηκε σε έτος δίσεκτο, με την ενδεικτική ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2016. Για την Κοζάνη η πλατεία είναι «σημείο αναφοράς» και «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι. Εν τούτοις, παρτέρια χωρίς λουλούδια, καταρράκτες …χωρίς νερό, πλημμελείς υπηρεσίες καθαριότητας και αδέσποτα που βρίσκουν καταφύγιο και ενίοτε επιτίθενται σε ανυποψίαστους πολίτες, συνθέτουν το σκηνικό μιας καινούργιας πλατείας, η οποία παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα της πλατείας φέρει η δημοτική Αρχή. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να διορθωθούν χωρίς σοβαρό κόστος, αρκεί να υπάρξει ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον.
«Η πλατεία είναι λειτουργική, κατάλληλη για εκδηλώσεις και είναι ένας χώρος που προσφέρεται να πάνε οι γονείς τα παιδιά για να παίξουν, όμως συγχρόνως ξεκίνησε με πολλά προβλήματα», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Θεόδωρος Κουτσοσίμος, ιδιοκτήτης του Cafe Bo, το οποίο βρίσκεται μπροστά στην πλατεία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθαριότητα και ο καλλωπισμός», σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. «Υπάρχει – μας είπε – ένα υπογειοποιημένο μηχάνημα αποκομιδής απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο όμως δεν λειτουργεί. Οι υπάρχοντες κάδοι συχνά ξεχειλίζουν και αποτελούν εστία μόλυνσης, καθώς τα σκυλιά περιφέρουν τις σακούλες με τα σκουπίδια». Κατά τον Θ. Κουτσοσίμο, «υπάρχει θέμα καλλωπισμού των παρτεριών». Τα παρτέρια ομολογουμένως είναι απεριποίητα και χρειάζονται μόνο λίγα λουλούδια για να ομορφύνει ο χώρος. Εξάλλου, το κόστος τους είναι ελάχιστο, αφού η υπηρεσία πρασίνου του δήμου διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό.
Στο γειτονικό «Ερμιόνιο» η υπεύθυνη του καταστήματος, Ρίτσα Παναγιωτίδου, παρατήρησε ότι «με περισσότερο πράσινο και με λουλούδια στα παρτέρια που μπορούν να φυτευτούν, η πλατεία μπορεί να ομορφύνει και να γίνει πιο λειτουργική». Υπογράμμισε πάντως ότι «η καινούργια πλατεία μου αρέσει», ενώ για την καθαριότητα είπε ότι «ο δήμος κάνει προσπάθειες, αλλά πρέπει να συμβάλλουν και οι πολίτες για να διατηρηθεί η πλατεία καθαρή».
Να σημειωθεί επίσης ότι το υγρό στοιχείο προβλέφτηκε στη μελέτη για να δώσει ζωή στην πλατεία και στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, οι καταρράκτες συνήθως δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα λιμνάζοντα νερά και οι υδατοδεξαμενές να συγκεντρώνουν βρωμιές και φερτά υλικά. Τέλος, «μάστιγα» για την πόλη, χαρακτήρισε ο Θ. Κουτσοσίμος, «τα αδέσποτα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην πλατεία, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές αγέλες σκυλιών επιτίθενται στους πολίτες». Βεβαίως, τα αδέσποτα δεν αφορούν μόνο το κέντρο, αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρη την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα, όμως η ανικανότητα της δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων είναι ανησυχητική.