Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για χρονική επιμήκυνση της απολιγνιτοποίησης, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους είκοσι τρεις τέως αυτοδιοικητικοί της Εορδαίας, εξ αυτών τέσσερις τέως δήμαρχοι αλλά και πρόσωπα που έχουν θητεύσει ως αντιδήμαρχοι στα περασμένη έτη.
Στην παρέμβασή τους ζητούν, επίσης, να διατηρηθεί μέρος της λιγνιτικής δραστηριότητας και παραγωγής για μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση, προκειμένου να αποφευχθεί η επερχόμενη, όπως τονίζουν ¨οικονομικοκοινωνική κατάρρευση” αλλά και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.
Η επιστολή έχει ως εξής:
“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Η τολμηρή και απρόσμενη απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας ουσιαστικά μέχρι το 2023, με αυστηρά γοργούς ρυθμούς, βρήκε τις λιγνιτικές περιοχές, τη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα την Πτολεμαϊδα εντελώς απροετοίμαστες και βαθιά σοκαρισμένες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος της πρωτοβουλίας.
Η συνεισφορά του λιγνίτη, σαν εγχώριο ενεργειακό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή και ευρύτερα στην επίτευξη του οικονομικού θαύματος της πατρίδας μας υπήρξε καθοριστική. Στον αντίποδα, σαν επακόλουθο αυτής της δραστηριότητας στην περιοχή μας, επήλθε η περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της εξορυκτικής παρέμβασης και της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ουσιαστικά η περιοχή «θυσιάστηκε» για την εθνική ανάπτυξη και ευημερία.
Η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων από τη χρήση του, το τελευταίο διάστημα, παρουσίασε μια σταδιακή μείωση, με επακόλουθο τους τελευταίους μήνες να έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά. Παρατηρούμε όμως σήμερα, λόγω των τελευταίων ακραίων καιρικών συνθηκών, μια άκρως αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με επακόλουθο την ραγδαία αύξηση της συμμετοχής του στο μείγμα με αποτέλεσμα να είναι ο στυλοβάτης του συστήματος και της επάρκειας.
Συμπληρωματικά, προστέθηκαν και τα επακόλουθα προβλήματα της πανδημίας του κορονοϊού, η οικονομική και κοινωνική κρίση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και είχαν σαν αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση των οικονομικών μεγεθών και αντίστοιχη πτώση στη ζήτηση ενέργειας.
Η συνεχής μειούμενη ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή οξύνει δραστικά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και δοκιμάζει τη συνοχή της κοινωνίας με αποτέλεσμα να:
– Μειώνονται ραγδαία οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας από τη ΔΕΗ (οκτάμηνα, εργολάβοι κλπ) και να εκτινάσσεται η ήδη αυξημένη ανεργία σε πρωτόγνωρα μεγέθη, επαυξάνοντας τα υπάρχοντα νούμερα που παρουσιάζουν ήδη πρωτιά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Παρουσιάζεται ουσιαστική συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού.
– Απειλείται με απαξίωση η τοπική αγορά και ορισμένοι κλάδοι απειλούνται με εξαφάνιση.
– Αγωνιούν οι συμπολίτες μας μέσω της κρίσης για τη μελλοντική τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων και η ενεργειακή φτώχεια διευρύνεται επικίνδυνα.
Ουσιαστικά θεωρείτε ότι η απολιγνιτοποίηση σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη σιωπηλά συντελεστεί, ιδιαίτερα αν συνεκτιμήσουμε την προηγούμενη μακόχρονη οικονομική κρίση και την παρούσα κατάσταση.
Επίσης, παρατηρούμε ότι:
Πόροι του πρασίνου ταμείου (6%) οδηγούνται κυριολεκτικά σε εκμηδένιση (1%) και το Ειδικό Αναπτυξιακό Προγραμμα (Τοπικός Πόρος) ουσιαστικά καταργείται.
Το ταμείο δίκαιης μετάβασης συρρικνώθηκε, ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκε χωροταξικά και το ταμείο ανάκαμψης αναζητά βηματισμό.
Πόροι οδηγούνται και διατίθενται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το master plan εναγωνίως προσπαθεί φιλότιμα να συγκεράσει, να προβλέψει και να δώσει λύσεις σε πρωτόγνωρα προβλήματα.
Για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την αποφυγή ακραίων συνεπειών και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης μετάβασης απαιτείται:
– Άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης και απόσυρσης λειτουργούντων λιγνιτικών μονάδων.
– Στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη με κύριο στόχο παράλληλα με τη μετάβαση την μειωμένη εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων και εξασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας δικτύου και συστήματος.
– Υλοποίηση έργων και δράσεων για προώθηση της απασχόλησης και εξασφάλισης ικανοποιητικών εισοδημάτων.
– Εξασφάλιση του ανάλογου θεσμικού φορολογικού και αναπτυξιακού μοντέλου που να στοχεύει στην προσέλκυση και υλοποίηση βιώσιμων παραγωγικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αναγκαιότητα για ένα βιώσιμο πλανήτη, με σταδιακά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα όμως, επιζητούμε εναγωνίως την προσωπική σας παρέμβαση για χρονική επιμήκυνση της απολιγνιτοποίησης και διατήρηση μέρους της λιγνιτικής δραστηριότητας και παραγωγής για μια ομαλή και δίκαιη μετάβαση προς αποφυγή της επερχόμενης οικονομικοκοινωνικής κατάρρευσης και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Με τιμή οι υπογράφοντες:
Φραγκουλίδης Σταύρος τ. Δήμαρχος
Ζαμανίδης Σάββας τ. Δήμαρχος
Σιδηρόπουλος Σοφοκλής τ. Δήμαρχος
Τσουκτουρίδης Γιάννης τ. Δήμαρχος
Ανδρεάδης Κώστας τ. Αντιδήμαρχος
Παναγιωτίδης Χαράλαμπος τ. Αντιδήμαρχος
Καζαντζής Γεώργιος τ. Αντιδήμαρχος
Ταϊρίδης Χρύσανθος τ. Αντιδήμαρχος
Καλαϊτζόπουλος Απόστολος τ. Αντιδήμαρχος
Πέκου Φωτεινή τ. Αντιδήμαρχος
Πουγαρίδης Κοσμάς τ. Αντιδήμαρχος
Βάνη Τάνια τ. Αντιδήμαρχος
Κιουρτίδης Χρήστος τ. Αντιδήμαρχος
Ζεμπέκης Βασίλης τ. Αντιδήμαρχος
Αδαμίδης Ιορδάνης τ. Αντιδήμαρχος
Δελληγιάννης Σπύρος τ. Αντιδήμαρχος
Τσολακίδης Ισαάκ τ. Αντιδήμαρχος
Καραΐσκος Γεώργιος τ. Αντιδήμαρχος
Μπίγγας Στέφανος τ. Αντιδήμαρχος
Καΐδης Απόστολος τ. Αντιδήμαρχος
Πολυχρονίδης Κώστας τ. Αντιδήμαρχος
Πολυχρονίδης Δημήτριος τ. Αντιδήμαρχος
Βασιλειάδης Γεώργιος τ. Αντιδήμαρχος”