Προς:
Α] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ των Ν. Κοζάνης και Φλώρινας κ.κ.
Φεοφύλακτο Ι. , Ντζιμάνη Γ. , Κασαπίδη Γ. , Μουμουλίδη Θ. , Δημητριάδη Δ. , Αντωνιάδη Ι. , Σέλτσα Κ. .
Β] Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρο.
Τους περιφερειακούς συμβούλους: Δακή Γ. , Ζεμπιλιάδου Γ. .
Κοινοποίηση: Δημάρχους
Κοζάνης κ. Ιωαννίδη Ε.,
Φλώρινας Βοσκόπουλο Ι. ,
Εορδαίας Ζαμανίδη Σ.
Αμυνταίου Θεοδωρίδη Κ. .
Πρόεδρο Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σαρρή Ν.
Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Μαυροματίδη Δ. .
Αξιότιμοι Κύριοι,
1] Από τα Μ.Μ.Ε. μαθαίνουμε ότι υπογράφηκε μεταξύ της ηγεσίας της ΔΕΠΑ η δανειακή σύμβαση μεταξύ ΔΕΔΑ [θυγατρική της ΔΕΠΑ] και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δάνειο ύψους 48 εκατ. Το δάνειο αφορά σε επεκτάσεις δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες: Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη.
Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας παρακολουθούμε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου [Τ.Α.Ρ.], ο οποίος περνάει πολύ κοντά από την Πτολεμαΐδα, έξω από την πόρτα μας κυριολεκτικά και δεν γνωρίζουμε τελικά, εάν θα δοθεί παροχή και στην Πτολεμαΐδα, είτε στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στην Καστοριά ή στα Γρεβενά.
Πολύς κόσμος νομίζει ότι θα έρθει το φυσικό αέριο και στην περιοχή μας. Το αέριο όμως δεν θα έρθει, αν δεν το θέλουμε εμείς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει, οι περισσότεροι από εμάς τουλάχιστον, [αν σφάλλω διορθώστε με] από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. να υπάρχει κάποια δημόσια δήλωση από κάποιον εκλεγμένο εκπρόσωπο, κάποιο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι αρμόδια για το θέμα αυτό. Καμία επίσης δημόσια δήλωση – τοποθέτηση και από τους Βουλευτές του Νομού και της Περιφέρειας, όχι μόνο κυβερνητικούς αλλά και της αντιπολίτευσης, όπως και από την αντιπολίτευση στην Περιφέρεια, μέσω μιας επερώτησης είτε στη Βουλή, είτε στην περιφέρεια για το θέμα του φυσικού αερίου.
Προφανώς όπως αντιλαμβάνομαι και μου δημιουργείται εύλογα η απορία αυτή, είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ; Γιατί δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ ότι είναι θέμα εσκεμμένης αδιαφορίας. Έτσι όμως δεν υπηρετείτε όλοι εσείς οι αιρετοί το γενικότερο τοπικό συμφέρον. Ο Περιφερειάρχης, το περιφερειακό συμβούλιο, οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι για να προασπίζουν τα γενικά αλλά και τοπικά συμφέροντα του λαού της περιοχής και όχι μόνο ενδεχομένως τα συμφέροντα μερίδας συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Διότι η σιωπή, η μη δημόσια ανάδειξη του θέματος του φυσικού αερίου, η γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος, τι άλλο να σημαίνει; Φόβο από ενδεχόμενη αντίδραση συνδικαλιστών της ΔΕΗ, φόβος πολιτικού κόστους, ή τι άλλο που δεν μπορούμε να σκεφτούμε;
2] Ένα άλλο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Για να φτάσει να υπογραφεί αυτό το δάνειο από τις προαναφερόμενες Περιφέρειες μεσολάβησε μακρύ χρονικό διάστημα και φυσικά χρονοβόρες διαδικασίες. Τι ενέργειες έκανε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Άκουσε τίποτε για όλα αυτά; Ενδιαφέρθηκε να λάβει γνώση αυτών των διαδικασιών; Ζήτησε να μάθει πώς γίνεται να ενταχθεί και αυτή σ΄ ένα τέτοιο δάνειο ΕΣΠΑ + Ε.Τ.Επ; Ενημερώθηκε για κάτι απ΄ όλα αυτά; Αυτό βέβαια προϋποθέτει θερμό ενδιαφέρον, γιατί η κοινή λογική λέει, ότι, αν μας ενδιαφέρει κάποιο ζήτημα, ζητούμε να λάβουμε τις δέουσες πληροφορίες και λεπτομέρειες, ώστε να γίνουν πράξη αυτές από τον ενδιαφερόμενο.
3] Πριν από αρκετά χρόνια όπως μαθαίνω από φήμες, ο αγωγός φυσικού αερίου που έδωσε παροχή σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και σε άλλες περιοχές, ήταν να έρθει και στη Δυτική Μακεδονία. Μετά από φημολογούμενες πιέσεις και παρεμβάσεις συνδικαλιστών της Δ.Ε.Η. ακυρώθηκε και ανατράπηκε η διέλευση φυσικού αερίου από τη δυτική Μακεδονία. Ας σημειωθεί ότι τότε ήταν άλλες οι χρονικές, οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες, τόσο για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τελείως διαφορετικό το μέλλον και η προοπτική της ίδιας της ΔΕΗ ως επιχείρησης, όπως και των εργαζομένων σ΄ αυτή.
4] Κάποιοι συνδικαλιστές πιθανόν, για τους δικούς τους λόγους, αλλά και από την άλλη πλευρά οι βουλευτές που αδιαφόρησαν, αρνήθηκαν την εποχή εκείνη τη διέλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή μας, όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, ίσως και να αγνοούσαν, ότι το φυσικό αέριο δεν παράγει μόνο ρεύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα για τη θέρμανση, για οικιακή χρήση, για βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση. Επιπλέον θα δημιουργούσε και πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Οι τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας πιθανόν να μην υπάρχουν σε λίγο καιρό γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω κλεισίματος του ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς. Θα μπορούσαν όμως να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο εάν αυτό υπήρχε στην περιοχή μας. Αν σταματήσει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στις περιοχές μας, τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις λειτουργίας τις οποίες εγκατέστησε ο κόσμος στα σπίτια του για να θερμαίνεται; Τι θα γίνουν με τα έξοδα που δαπάνησαν γι αυτές; Δεν θα μπορέσουν φυσικά να κάνουν απόσβεση, ούτε το βασικότερο να θερμαίνονται οι οικίες και τα λοιπά κτίρια, αφού η θέρμανση είναι βασικό αγαθό για την βιωτή μας στις περιοχές μας με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στην Δυτική Μακεδονία.
5] Σήμερα όπως βλέπουμε δυστυχώς επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά το ίδιο σενάριο. Επικρατεί απόλυτη σιωπή, αδιαφορία, αποφυγή δημόσια ανάδειξης του θέματος, έλλειψη ενημέρωσης [αναρωτιέμαι είμαστε σωστά πληροφορημένοι για το τι πράγματι συμβαίνει με αυτό το θέμα;], φόβος ενδεχόμενου πολιτικού κόστους κυρίως από την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας η οποία φέρει και την κύρια ευθύνη για ένα τέτοιο έργο;
6] Ας μην ξεχνάμε ακόμα και τα νέα δεδομένα σε σχέση με την εκμετάλλευση του λιγνίτη αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ. Βιώνουμε άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια τη μεταλιγνιτική περίοδο. Αντιγράφω από ένα λογαριασμό ρεύματος οικιακής χρήσεως της ΔΕΗ το μίγμα καυσίμου για όλη τη χώρα έτους 2017. Λιγνιτική 30,85 %, φυσικού αερίου 31,01 %, υδροηλεκτρική 6,51 %, ΑΠΕ 19,89 % διασυνδέσεις 11,74 % . Σύνολο 100% . Μη διασυνδεμένο σύστημα πετρέλαιο 82,39 %, ΑΠΕ 17,61 %. Σύνολο 100%.
7] Στην περιοχή μας ακόμα έχουμε νέες δυσμενείς εξελίξεις. Κλείνει ο ΑΗΣ Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς 2019-2021. Ως γνωστόν έχει καταρρεύσει και το Ορυχείο Αμυνταίου. Είναι γνωστό επίσης οι ρύποι από τη λειτουργία μονάδων ΑΗΣ επιβαρύνονται με φόρο για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από τις μονάδες ΔΕΗ. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 μείωση αερίων θερμοκηπίου κατά 40 %.
8] Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και με τα μνημονιακά μέτρα, επέρχεται μείωση μεριδίου της ΔΕΗ 25% για τα επόμενα χρόνια, 50% μέχρι το 2020. Πώληση 17% μετοχών, πώληση 40% λιγνιτικών μονάδων = αποεπένδυση. Ο Πρόεδρος ΔΕΗ σε περιφερειακό Συνέδριο δήλωσε: «Ο λιγνίτης με επιχειρηματικά κριτήρια είναι δυσβάσταχτος για τη ΔΕΗ [η πληροφορία από ΜΜΕ]. Για τη δήλωση αυτή κατηγορήθηκε από ένα σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ. Όπως όλα δείχνουν μέχρι το 2030 στην περιοχή μας, κατ΄ άλλους μέχρι το 2040, τα αποθέματα λιγνίτη θα έχουν εξαντληθεί, είτε θα είναι ασύμφορη η εξόρυξη λόγω κόστους. Μέχρι το 2030 απομένουν 12 χρόνια ακόμα και μέχρι το 2040, απομένουν 22 χρόνια ακόμα.
9] Η μονοσήμαντη ενασχόληση στηριζόμενη μόνο στον λιγνίτη, τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, όταν ξεκίνησε η συστηματική εκμετάλλευση των ορυχείων είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση και την απότομη ανάπτυξη της περιοχής. Προκάλεσε όμως και ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον. Αν προσθέσουμε και το κομμάτι της ανεργίας συνθέτουμε όλο το θέμα. Σε βάθος χρόνου τα αρνητικά αυτά στοιχεία θα είναι ακόμα πιο έντονα και απογοητευτικά.
10] Η αύξηση της ανεργίας προήλθε από τη μείωση ανάπτυξης άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων και νέων βιοτεχνικών επιχειρήσεων ομοίως. Ούτε είχαμε δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους κατά τα νεώτερα χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Ας μην ξεχνάμε δεν υπάρχει καν στην περιοχή μας τόσα χρόνια, ούτε στην Κοζάνη, ούτε στην Πτολεμαΐδα βιομηχανική περιοχή. Στον τομέα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, βιομάζα οι επενδύσεις υπήρξαν με πενιχρότατες επιδόσεις.
11] Συνέπεια της μονομερούς ανάπτυξης του λιγνίτη ήταν, χιλιάδες νέοι επαγγελματίες αγρότες, κτηνοτρόφοι, άριστοι τεχνίτες σε διάφορα επαγγέλματα να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους, οικειοθελώς εν μέρει, για να προσληφθούν στη ΔΕΗ μια και οι αποδοχές τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερες στη ΔΕΗ. Χιλιάδες όμως νοικοκυριά και γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, από την απώλεια εδαφών υψηλής γονιμότητας και καρποφορίας από τις επεκτάσεις των ορυχείων, αλλά και των μετεγκαταστάσεων των παλαιών οικισμών σε νέους τόπους. Αυτό σημαίνει απώλεια νέων κυρίως εξειδικευμένων εργαζομένων, που θα μπορούσαν να διαπρέψουν στον επιχειρηματικό τομέα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και απώλεια νέων θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί στο μεταξύ. Από την άλλη υπάρχει η αναγκαστική εγκατάλειψη της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, λόγω της εξαφάνισης και καταστροφής των αγροτεμαχίων. Επίσης και παραλλήλως η δημιουργία της αστυφιλίας από την μετεγκατάσταση των οικισμών στα δύο μεγάλα κέντρα Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
12] Όλα αυτά όμως τι μας δείχνουν; Η περιοχή Κοζάνης και Πτολεμαΐδας κυρίως πρέπει να προετοιμαστεί μ΄ ένα στρατηγικό σχέδιο, από την Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα είναι ακόμα πιο οδυνηρά, κυρίως για τη νεολαία. Ήδη βιώνουμε μια θλιβερή πρωτιά. Η Δυτική Μακεδονία είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη ανεργία στη χώρα μας, όπως και στην ανεργία των νέων. Δεν θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ως σκληρά δοκιμαζόμενη περιοχή ώστε να εξασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας, αλλά κυρίως των νέων και των παιδιών μας; Θεωρώ ότι αυτό το οφείλουμε στην νέα γενιά.
13] Το κάρβουνο στο οποίο θέλουν κάποιοι να στηρίξουν την ανάπτυξη της περιοχής μας, νομοτελειακά φθίνει, μέχρι που θα τελειώσει, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η αδιαφορία για τη διέλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή μας, θα είναι ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο για την περιοχή μας, για την απασχόληση και για το φυσικό περιβάλλον. Αφού υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν για την ωφέλεια της ίδιας της επιχείρησης και κατά συνέπεια όλου του τόπου από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου;
14] Αν υπήρχε από το παρελθόν ακόμα μια εθνική πολιτική, ένα στρατηγικό σχέδιο, μεγαλόπνοο και τολμηρό, που θα το σχεδίαζαν και θα το πραγματοποιούσαν τολμηρές ψυχές, με πίστη, γνώση και οράματα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου όλων των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως των νέων. Δεν θα υπήρχε η συνεχιζόμενη καταστροφή των οικισμών και των καρποφόρων εδαφών από τις επεκτάσεις των ορυχείων στην περιοχή μας, για τη λειτουργία των μονάδων με λιγνίτη [ο οποίος και τελειώνει].
15] Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 45 % της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας. Σωστά μονωμένα κτίρια ιδιωτικά ή δημόσια θα κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια. Σ΄ αυτό άλλωστε αποβλέπουν και τα προγράμματα εξοικονομώ κατ΄ οίκον, όπως και τα φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια. Δεν θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο, που ήδη διέρχεται από την περιοχή μας για να τα πετύχουμε όλα αυτά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών; Δηλαδή μόνο να χρησιμοποιείται η γη μας για να διέρχεται το αέριο προς όφελος άλλων χωρών, οι οποίες και θα αναπτύσσονται ραγδαία οικονομικά και κοινωνικά και εμείς να έχουμε μόνο την διέλευση; Να μην ωφεληθούμε ως ευρύτερη τοπική κοινωνία από τη διέλευσή του;
16] Όλα αυτά [μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας] εάν είχαν εφαρμοστεί θα συνιστούσαν την πραγμάτωση ενός στρατηγικού, δυναμικού και εξαιρετικά ωφέλιμου σχεδίου και μία άριστη παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, εξασφαλίζοντάς τους, άριστες συνθήκες οικονομικές, κοινωνικές, κλιματολογικές, περιβαλλοντολογικές και ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό των νέων η μετανάστευση. Η φυγή των δυναμικών ηλικιών και των επιστημονικών γνώσεων, θα είχε αποφευχθεί. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σχεδιάζοντας όμως σωστά θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο σε μία οικονομικά εύρωστη χώρα, αλλά και σε μία χώρα σαν τη δική μας σε οικονομική κρίση. Η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει και στην καθυστέρηση της εξάντλησης των λιγνιτικών αποθεμάτων, χαρίζοντας ενεργειακή επάρκεια στη χώρα σε δύσκολους ενδεχομένως καιρούς, αποφυγή καταστροφής των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος όπως προαναφέρθηκε, νέες θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ και στο φυσικό αέριο, όπου αυτό είναι δυνατόν και σταδιακή και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο όλες τις υπάρχουσες κτιριακές και μη εγκαταστάσεις της περιοχής μας.
17] Ως κάτοικος της περιοχής, δημότης της Πτολεμαΐδας, ζητώ να μάθω από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας της περιοχής μας που βρίσκεται και πώς εξελίσσεται η υπόθεση του φυσικούς αερίου. Θα υπάρξει παροχή φυσικού αερίου, είτε από τον παλιό είτε από τον νέο αγωγό ΤΑΡ που οδεύει προς Ιταλία; Για ποίον λόγο μέχρι τώρα δεν συμπεριλήφθηκε η Δυτική Μακεδονία μαζί με τις περιφέρειες που ήδη δανειοδοτήθηκαν με 48 εκατ. για επέκταση δικτύου ;
Υ.Γ. Η παρούσα επιστολή προς τους Δημάρχους, Πρόεδρο ΕΒΕ Κοζάνης, Πρόεδρο ΤΕΕ είναι εντελώς ενημερωτική. Απευθύνεται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι υπεύθυνη για το θέμα του φυσικού αερίου και γενικότερα της ανάπτυξης της εν γένει περιοχής μας.
Κορκοτίδης Π. Κωνσταντίνος
Πτολεμαΐδα