Η τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΥΠΕΝ και καθορίζει ότι μπορούν όλοι οι πάροχοι να είναι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας του Δημοσίου, εκτός του ότι δημιουργεί ένα νέο status στην αγορά, ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο ώστε να προχωρήσει το πρώτο βήμα για την τόνωση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Πως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο νομικό καθεστώς, δηλαδή της αποκλειστικής προμήθειας ρεύματος του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, ενείχε έναν σοβαρό κίνδυνο: εάν προχωρούσε η προπληρωμή των λογαριασμών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πιθανή κρατική ενίσχυση προς τη ΔΕΗ. Καθώς λοιπόν οι νομικοί εντόπισαν το συγκεκριμένο νομικό κενό η απόφαση που ελήφθη ήταν να απελευθερωθεί πλήρως η δυνατότητα για το δημόσιο και να αρθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος προς το Δημόσιο, ανοίγοντας αυτή τη δυνατότητα και για εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ταυτόχρονα όμως η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα για το Δημόσιο να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενο έτσι τις εκπτώσεις που προσφέρονται. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή έκπτωση προεξόφλησης της ετήσιας κατανάλωσης παρέχεται από τη ΔΕΗ σε ποσοστό 10%, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για να δοθούν οι προκαταβολές ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου, που είχε προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης.
Πρόκειται για την πρώτη πηγή ρευστότητας που αναμένει η ΔΕΗ καθώς θυμίζουμε ότι ενόψει των πληρωμών που έχει μπροστά της η εταιρεία το επόμενο διάστημα, αναμένει ταυτόχρονα την τυπική ολοκλήρωση των εγκρίσεων για το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ (320 εκατ. από τους Κινέζους, περίπου 300 εκατ. από το Δημόσιο και 93 εκατ. από την επιστροφή μετρητών από τον ΑΔΜΗΕ).
Διαβάστε περισσότερα εδώ…