Ανησυχία για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ιδίως στα περιφερειακά τμήματα, εξέφρασε η Σύνοδος Πρυτάνεων που έγινε στους Δελφούς, με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να τονίζει πως πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο είναι ανυποχώρητοι. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι το υπουργείο ανακοίνωσε και επίσημα τις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια, όπως ειδικά και για της Δ. Μακεδονίας, για το οποίο η ανησυχία είναι έκδηλη μιας και υπάρχουν φόβοι ότι θα χάσει αρκετούς φοιτητές.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυναμική που φέρει σήμερα το ίδρυμα σε σχέση με την δική του ανάπτυξη, αλλά και σε σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας προβληματισμός για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».
Στο …κόκκινο, βρίσκονται, κατά εκτιμήσεις, τα τμήματα που είχαν πέρυσι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ενώ το τι τελικά θα γίνει θα φανεί με την ανακοίνωση των βάσεων προς τα τέλη Αυγούστου.
Τι αποφάσισε η Σύνοδος
Η Σύνοδος Πρυτάνεων, με ανακοινωθέν που εξέδωσε, όπως μεταφέρει το esos.gr, εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022.
Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές.
Παράλληλα η Σύνοδος ζητά υπό το καθεστώς των έκτακτων συνθηκών της παρατεταμένης κρίσης της πανδημίας, να διερευνηθούν μέτρα στήριξης βιωσιμότητας των τμημάτων αυτών.
Επίσης, η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων.
Ν.Κεραμέως : Καμία υποχώρηση σε πιέσεις για την Βάση Εισαγωγής
Παρά τις πιέσεις που δεχθήκαμε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν υποχωρήσαμε, διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο απαραίτητο, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως μιλώντας στη Σύνοδο Πρυτάνεων.
“Κάθε χρονιά που περνάει και δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ΕΒΕ εγκλωβίζουμε τη νέα γενιά, διότι ένας εισακτέος με βαθμό 3 και 4 οι πιθανότητες να αποφοιτήσει είναι απειροελάχιστες” είπε η υπουργός Παιδείας.
Η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τους τρόπους εισαγωγής στα ΑΕΙ, διότι όπως τόνισε τα Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι φοιτητές.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως σε σχέση με πέρσι έχουμε 9.000 περισσότερους υποψηφίους από πέρσι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) για να υποβάλουν το Μηχανογραφικό, σημείωσε η υπουργός Παιδείας .
Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας