Φίλες και φίλοι, νιώθω ιδιαίτερη χαρά για τα καλά σας λόγια και τις θετικές κριτικές, που παίρνω, για το καφέ Ρωμανία, που προσπαθώ να σιγοψήσω καθημερινά πάνω στη χόβολη του ημερήσιου περιφερειακού τύπου “Πτολεμαίου”, που ευτύχησε, ως άξιο τέκνο του Κοσμά Πουγαρίδη, να ολοκληρώσει με άριστα τις σπουδές του στο κοινωνικό λαϊκό πανεπιστήμιο της εορδαϊκής αμφικτιονίας.
Φίλες και φίλοι της στήλης “Καφέ Ρωμανία”.
Ίσως αποτελεί παράλειψη το ότι δεν αιτιολόγησα εξ αρχής τον τίτλο, που επέλεξα στη στήλη, που έχω την ευθύνη να συντηρώ και να τροφοδοτώ καθημερινά με τις προσωπικές μου ταπεινές σκέψεις.
Να ευχαριστήσω τους εκδότες πατέρα και υιό Πουγαρίδη που με δημοσιογραφικό θάρρος και συνέπεια φιλοξενούν και αγκαλιάζουν τη στήλη.
Η πρώτη λέξη του τίτλου καφέ είναι ο καθημερινός λαϊκός τόπος, ‘οπου οι Έλληνες συνέδεσαν και βίωσαν την κοινωνική τους συνύπαρξη και επικοινωνία,
το καφενείο, ο καφενές και τελευταία το δυτικόπλαστον καφέ.
Καφέ είναι ο τόπος και ο χώρος των πολιτικών και κοινωνικών ανταλλαγών και ζυμώσεων. Είναι το λαϊκό σχολείο, όπου εμπειρίες, βιώματα, προβληματισμοί και ανησυχίες ανταλλάσσονται και διυλίζονται στο λαϊκό φίλτρο για να αποτελέσουν το δημιουργικό εργαστήριο για ένα καλύτερο αύριο.
Η δεύτερη λέξη Ρωμανία είναι ίσως ο πιο περιεκτικός εθνικός προσδιορισμός της ιστορικής μας ταυτότητας.
Πέραν της ποντιακής ποιητικής ανάτασης ΄΄ η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο’’ το όνομα Ρωμανία απαντάται για πρώτη φορά στον 4ο π.χ. αιώνα και οριοθετεί την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες ήδη από τον 11ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τον όρο Ρωμανία
στις διεθνείς τους συναλλαγές.
Μετά την επικράτηση του χριστιανισμού οι ελληνόφωνοι πολίτες της βυζαντινής αυτοκρατορίας χρησιμοποίησαν τον όρο Ρωμαίος αντί για Έλληνας.
Δηλαδή όλοι οι ελληνόφωνοι ρωμιοί κατοικούσαν στην Ρωμανία ( δηλαδή στη χώρα των Ρωμαίων) μέχρι την πτώση της στα 1453.
Ο όρος Ρωμανία στη σύγχρονη εποχή θα πρέπει να αποτελεί για όλους τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, Πόντιους, Θρακιώτες, αφετηρία ενός ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού, ενός τόπου δηλαδή, που στην ελεύθερη περίοδο ήταν η πατρίδα των ρωμιών.
Αυτόν τον προσδιορισμό της ελεύθερης Ελλάδος, μας τον αποκαλύπτει το μοναδικό ακριτικό ποντιακό άσμα του αιχμάλωτου πατέρα προς το γιό του:
Υιέ μ’, αν ζεις και γίνεσαι, ‘ς σην Ρωμανίαν φύγον…
Εκεί έεις κύρ’ Ανδρόνικον, καλαδελφόν Ξαντίνον.
Και βέβαια ο όρος Βυζάντιο ήταν επινόηση της δύσης, που εποφθαλμιούσε ιστορικά την κατάκτησή του και την απαγκίστρωση του από τον ελληνισμό, που αυτοπροσδιορίζονταν ως συνέχεια της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Η Ρωμανία είναι η συνέχεια του κράτους της ρώμης που υπήρξε από την αρχή δημιούργημα των Ελλήνων.
Η απόρριψη της Ρωμανίας ως γεωγραφικής κοιτίδας του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού συρρικνώνει την ιστορική διάσταση του ελληνισμού στα ελλαδικά όρια ευνουχίζοντας την διαχρονική της συνέχεια.
Οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες και οι Θρακιώτες ήξεραν μόνο τον όρο Ρωμιοί είμαστε ή Ρωμαίοι είμες. Δεν αυτοαποκαλέστηκαν ποτέ βυζαντινοί, γραικοί, έλληνες, γιουνάνηδες ή όπως αλλιώς οι άλλοι τους όριζαν..
Είναι οι φυσικοί κληρονόμοι και συνεχιστές του ελληνορωμαϊκού χριστιανικού πολιτισμού, είναι ως ρωμιοί οι κάτοικοι της Ρωμανίας.
Ο άλλος λόγος είναι, ότι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε το χτίσιμο της νέας πόλης Ρωμανία στη Θράκη.
Μια οικιστική αποκατάσταση των νέων προσφύγων και ταυτόχρονα εκπλήρωση του εθνικού οράματος ανθεί και φέρει κι άλλο.
Το Καφέ Ρωμανία είναι ένα βήμα πολιτικό -ιστορικής ζήμωσης, που χρησιμοποιεί ως μέσα έκφρασης την ποντιακή διάλεκτο , ένα ομηρικό εκφραστικό μέσο ,που μπορεί να απεγκλωβίσει ηφαιστειακές συναισθηματικές εκρήξεις και ταυτόχρονα να σαρκάσει
(να ανοίξει τις σάρκες κάθε καταχρηστικής εξουσίας ).
Ο ποιητικές γλωσσικές παρεμβάσεις είναι μια προσπάθεια επαναφοράς του λιτού μετρικού αρχαϊκού τρόπου επικοινωνίας.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι χωρίς την ποίηση ο άνθρωπος θα βρισκόταν ακόμα σε μορφωτικό πρωτογονισμό.
Ίσως η ποίηση να είναι το σάλπισμα ζωής, όπως μας την ορίζει ο Σεφέρης, αφού έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
Ένα είναι βέβαιο, ότι ο δεκαπεντασύλλαβος μετρικός λόγος είναι η λαϊκή μιλιά των ρωμιών, που σαγηνεύει και εκφράζει διαχρονικά τον ανατολίτικο γελαστό ψυχισμό του.
Το Καφέ Ρωμανία είναι ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας με το χθες, το σήμερα και το αύριο . Είναι ένας ταξιδιάρικος πηγαιμός από την ανατολή στη δύση, από το κλάμα και τον οδυρμό στην προσδοκία και την ανάταση.
Θα είναι μια διαρκής κριτική καταδίκη της ασχήμιας και ευτέλειας και ταυτόχρονα παρότρυνση και επιβράβευση κάθε δημιουργικής προσπάθειας.
Θα είναι ο καλός φίλος, που με το θάρρος της γνώμης θα καυτηριάζει και θα ραπίζει χωρίς να θίγει και να εκθέτει ανθρώπους και πράγματα, που θέλουν να φτερουγίσουν λίγο ψηλότερα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους αναγνώστες του καφέ Ρωμανία και να σας ευχηθώ υγεία και ευλογία.
Φιλικά:
Μωυσιάδης Παναγιώτης
Ανατολικό Πτολεμαΐδας
Υ.Γ. Η καφέ Ρωμανία είναι ανοιχτή σε κάθε άποψη και αντίλογο.
Μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα
Τηλ. 6948636755 και 24630-31107