Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ανατροπή στις συμβάσεις εμπορίας και διάθεσης της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ – Δικαιώθηκε ο Μάκης Ιωσηφίδης στην προσφυγή που κατέθεσε

Ανατροπή στις συμβάσεις εμπορίας και διάθεσης της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ – Δικαιώθηκε ο Μάκης Ιωσηφίδης στην προσφυγή που κατέθεσε

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Τα πάνω κάτω φαίνεται να έρχονται στο Αμύνταιο με την ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ, μετά την πρόσφατη έκδοση της απόφασης της Επιτροπής του Άρθρου 152 που επί της ουσίας νομιμοποιεί τη σύμβαση με την «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.». Συγκεκριμένα, με απόφαση της Επιτροπής που συνεδρίασε στις 11 Μαρτίου, κρίθηκε πως η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ της δημοτικής εταιρίας  ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ με την  «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» είναι νόμιμη, και κακώς καταρρίφθηκε προγενέστερα.

 

Τι είχε προηγηθεί

Η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε κατόπιν απόφασης της  ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ που λήφθηκε στα τέλη του 2019 για την απευθείας σύναψη σύµβασης αποκλειστικής αντιπροσωπείας, εµπορίας και διάθεσης των προϊόντων της µε την εταιρεία µε του Μάκη Ιωσηφίδη. Κατόπιν ένστασης του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Κώστα Θεοδωρίδη τέθηκε ζήτημα νομιμότητας, ο Δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης έθεσε συνολικότερο ζήτημα νομιμότητας, και προανήγγειλε τον οικονομικό έλεγχο από Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Εν τω μεταξύ οι ενστάσεις αυτές που είχαν και πολιτική χροιά, προκάλεσαν την διοικητική εμπλοκή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Mε απόφαση του Συντονιστή της Βασίλη Μιχελάκη,  ακυρώθηκε η απόφαση του ∆.Σ. της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ Α.Ε. στην οποία οριζόταν η επίμαχη ανάθεση. Το σκεπτικό της απόφασης της αποκεντρωμένης, ήταν πως δεν γίνεται εφαρµογή των διατάξεων, διαδικασιών και υποχρεώσεων του ν. 4412/2016.

 

Η προσφυγή

Ο Μάκης Ιωσηφίδης άσκησε το δικαίωμα της προσφυγής έναντι της απόφασης της Αποκεντρωμένης. Στις περιπτώσεις αυτές οι Νομοθεσία προβλέπει σύσταση ειδικής επιτροπής από Νομικούς, η οποία καλείται τελικώς να αποφασίσει, και της οποίας οι αποφάσεις έχουν χαρακτήρα δικαστικής απόφασης. Η επιτροπή του άρθρου 152 – έτσι λέγεται -, συνεδρίασε στις 11 Μαρτίου και αποφάσισε να κάνει ομόφωνα δεκτή την προσφυγή του Μάκη Ιωσηφίδη, και επίσης αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης που είχε ακυρώσει την απόφαση για τη σύμβαση. Αυτό που της ουσίας αποφάνθηκε η επιτροπή, είναι πως μπορούσε να γίνει κανονικά η σύμβαση, με τη λογική ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών, και άρα δεν υπόκειται στους νομικούς περιορισμούς του ν.4412. Κατόπιν όλων αυτών, επανέρχεται σε καθεστώς ισχύος η Σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρισης και της  «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.». Το Δ.Σ της εταιρίας πρόκειται να εναρμονιστεί με την απόφαση και να την εφαρμόσει. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, αντίστοιχες υποθέσεις έχουν οδηγηθεί και σε τριτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή στην τακτική δικαιοσύνη.

Οι ανακοινώσεις 

Εν τω μεταξύ υπάρχει πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στον Δήμαρχο Άνθιμο Μπιτάκη και τον Επιχειρηματία Μάκη Ιωσηφίδη. Και οι δυο τους κάνουν λόγο για προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ενώ ο Μ. Ιωσηφίδης αναφέρεται σε ενδεχόμενες δυσμενείς συνάπειες που θα έχει όλη αυτή η ιστορία στην πορεία του εγχειρήματος, στην τοποθέτηση του στην αγορά και στον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή, και εκφράζει την ελπίδα ότι μετά την τελεσίδικη απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 θα επανέλθουμε στην ομαλότητα και τη νομιμότητα. Από τη μεριά του ο Άνθιμος Μπιτάκης καλεί τον Μάκη Ιωσηφίδη σε συζήτηση «πρόσωπο με πρόσωπο» στο Δημαρχείο Αμυνταίου, παρουσία των ΜΜΕ την οποία θα συντονίσουν δημοσιογράφοι, έτσι ώστε κάθε δημότης, να μπορεί να διαμορφώσει επιτέλους άποψη για την χρησιμότητα των προθέσεων και των δυο πλευρών. Ο Δήμαρχος τέλος επισημαίνει πως «είναι καιρός να βγούνε όλα στο φως», χωρίς τεχνικούς περιορισμούς.

Η επερχόμενη επένδυση

Για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής του προϊόντος του ΞΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ, έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται μεγάλη επένδυση κατασκευής μονάδας παραγωγής στο Αμύνταιο, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 70% η εταιρία του Μ. Ιωσηφίδη και με 30% η δημοτική εταιρία του Ξινού Νερού. Η επένδυση βρίσκεται στο σημείο της ωρίμανσης των μελετών και της έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Καστοριά: Εικόνες από την εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Άλλη μία εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης #ΔΙ_ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε. Στόχος ...