Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Ανάργυροι: Να μπει τέρμα στην κοροϊδία – Λύση τώρα στο θέμα της απαλλοτρίωσης, αξίωσαν οι κάτοικοι στην κινητοποίησή τους

Ανάργυροι: Να μπει τέρμα στην κοροϊδία – Λύση τώρα στο θέμα της απαλλοτρίωσης, αξίωσαν οι κάτοικοι στην κινητοποίησή τους

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Λύση τώρα στο θέμα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της μετεγκατάστασης του οικισμού τους απαίτησαν οι κάτοικοι των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου στη σημερινή δυναμική κινητοποίησή τους, όπου εξέφρασαν με τον πιο έντονο τρόπο την οργή και αγανάκτησή τους για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις σχετικές διαδικασίες, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν αμέσως μετά την μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ότι η σχετική τροπολογία θα ερχόταν προς ψήφιση μέσα στον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλευρό των κατοίκων των Αναργύρων βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, οι δήμαρχοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, ο περιφερειάρχης και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, τα Σωματεία Ενέργειας/ΔΕΗ “Σπάρτακος” και “Λυγκιστής” και κάτοικοι γειτονικών οικισμών.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων, Γιώργος Τσισμαλίδης, μετέφερε στους παρισταμένους εκπροσώπους του κοινοβουλίου την αγανάκτηση αλλά και την απαίτηση των  κατοίκων να ψηφιστεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα και η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση των Αναργύρων, ιδιαίτερα που, όπως τόνισε, πρέπει να εκκενωθεί άμεσα όλο το χωριό, με βάση τα λεγόμενα του προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα να δοθεί λύση με  την επιδότηση ενοικίου για το σύνολο των κατοίκων που πρέπει να φύγουν από το χωριό.

Ο γραμματέας της Τ.Κ. Αναργύρων Λεωνίδας Πινόπουλος, δήλωσε ότι «ο κόσμος μας είναι ταλαιπωρημένος και αγανακτισμένος για την μεγάλη καθυστέρηση». Την ίδια στιγμή αγρότης των Αναργύρων κατήγγειλε ότι η μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στην καταγραφή των ζημιών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αποζημιώσεις, διότι η καταγραφή γίνεται σε αγροκτήματα τα οποία έχουν ρημάξει αφού δεν τους επιτρέπεται να τα περιποιηθούν και να τα ποτίσουν εδώ και σχεδόν 4 μήνες.

Ενδεικτικό της αγανάκτησης των κατοίκων είναι ότι απειλήθηκε επεισόδιο μεταξύ κατοίκων και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Μίμη Δημητριάδη. Ο βουλευτής κόντεψε να προπηλακιστεί από κατοίκους όταν χαρακτήρισε «πανηγύρι» την κινητοποίησή τους, αφού με βάση τα λεγόμενά του η τροπολογία έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς έχει περάσει από όλες τις αρμόδιες επιτροπές.

Την ίδια ώρα με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κώστας Σέλτσας, παραδεχόταν ότι σημειώθηκε καθυστέρηση με την ψήφιση της τροπολογίας για την απαλλοτρίωση και την μετεγκατάσταση των Αναργύρων, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εκτεθεί.» Περιμένουμε τέλος του μήνα να βγει το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση και θα πιεσθεί η κυβέρνηση για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, πρόσθεσε ο κ. Σέλτσας.

Βολές στην κυβέρνηση για την μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης εκτόξευσε ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης, λέγοντας ότι «εδώ, στους Αναργύρους, έχει σταματήσει η λογική» Χαρακτήρισε απαράδεκτο να κρύβονται και οι κ.κ. Τσίπρας και Σταθάκης και να κοροϊδεύουν τους κατοίκους ότι θα καταθέσουν την τροπολογία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για ανωριμότητα.

Η τροπολογία για την απαλλοτρίωση θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα, ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, εξηγώντας ότι αυτή την ενημέρωση είχε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Γιώργο Σταθάκη.

 

Τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναφέρθηκαν και οι δήμαρχοι Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, διότι ο οικισμός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και είναι αδύνατον να συνεχίσουν να μένουν οι κάτοικοι στο χωριό τους. «Θα δώσουμε μαζί με τους κατοίκους τη μάχη για να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους για να πάψουν να ζουν με το φόβο και να εκκενωθεί άμεσα όλο το χωριό», δήλωσε ο Σ. Ζαμανίδης.

Κριτική για την καθυστέρηση των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης του οικισμού άσκησαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, η επικεφαλής του συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”, Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Βήττας, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Δημήτρης Ζαραφίδης, ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα ληφθεί απόφαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την καταβολή των υπολειπόμενων οφειλόμενων ενοικίων στις 30 οικογένειες που τα σπίτια τους βρίσκονταν στην “κόκκινη ζώνη” και υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Eκοιμήθη ἐν Κυρίῳ  ἡ παπαδιὰ Ἀφροδίτη π’’Χρίστου Μανάδη (μητέρα του π. Νικηφόρου Μανάδη)- Ἡ Δόξα τῷ Κυρίῳ!

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Εκοιμήθη τα ξημερώματα της Δευτέρας η παπαδιά Αφροδίτη π΄΄ Χρίστου Μανάδη μητέρα του π. Νικηφόρου Μανάδη. Ο π. ...