Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με βάση το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσαν ο ελληνικός λαός. Εδώ και χρόνια η ΔΕΗ Α.Ε με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προχωράει στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιδείνωσε την κατάσταση, η οποία θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση (πώληση 40% της ΔΕΗ Α.Ε), αφού το κυνήγι του κέρδους λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού θα γίνει πιο έντονο, η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα έχει αρνητικές συνέπειες στις μετεγκαταστάσεις.
Αυτό αποδεικνύει η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, ο κίνδυνος που διέτρεξαν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των Αναργύρων. Με βάση το Ν. 3937/2011 προβλεπόταν ότι σε μια δεκαετία θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, ενώ 6 χρόνια μετά οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνταν για την υλοποίησή του καθυστερούν. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν όσα ορίζονται στον παραπάνω νόμο, δηλαδή στην έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του χωριού.
Καλούμε τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων και τους εργαζόμενους του ορυχείου να μην επαναπαυτούν στις εξαγγελίες του Υπουργού, του Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε και των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση. Έχουν εμπειρία πολλών χρόνων υποσχέσεων και κοροϊδίας. Να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:
- Την άμεση μετεγκατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.
- Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ Α.Ε. το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
- Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος στο ορυχείο τη δουλειά του. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
- Να παρθούν ειδικά μέτρα για φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους.