Αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο ο Μανώλης Παναγιωτάκης όπου και πρόκειται να έχει σημαντικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των State Grid, CMEC, Shenhua Group, SPIC, και China Development Bank (CDB).
Στον απόηχο της συνέντευξής του στην “Καθημερινή” και της ενόχλησης που λέγεται ότι προκάλεσε στις Βρυξέλλες η πρότασή του για από κοινού επένδυση με ιδιώτες σε δύο νέες λιγνιτικές μονάδες, πρωτοβουλία που στην ουσία ανατρέπει την συμφωνία με τους δανειστές, ο Παναγιωτάκης θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τις εξελίξεις στα ενεργειακά, αλλά και θα ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ.
Το σκεπτικό του συνοπτικά είναι “θα τους παρουσιάσουμε τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για την ΔΕΗ και την αγορά, το σχέδιό μας για τις δυνατότητες της λιγνιτικής παραγωγής, την πρόθεσή μας να επιμείνουμε στα δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα, και βλέπουμε”.
Στην επιχείρηση γνωρίζουν ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, ωστόσο θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικά κριθεί. Εκτιμούν ότι αφενός η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει ως προς το τι ακριβώς θέλει να κάνει, και ότι αφετέρου δεν κοστίζει τίποτα στις Βρυξέλλες να δεχθούν την εξαίρεση από τα πωλητήρια των μονάδων στη Μελίτη, τόσο της υφιστάμενης, όσο και της αδειοδοτημένης που πρόκειται να κατασκευαστεί. Το σκεπτικό των ανθρώπων της ΔΕΗ είναι ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί αγοραστής για την άδεια της Μελιτη ΙΙ δίχως το ορυχείο της Βεύης, ενώ ακόμη και αν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός fast track για το κοίτασμα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο Άκτωρας δεν θα προσφύγει δικαστικά.
Βαρόμετρο για την τύχη των κινεζικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, θα είναι η συνάντηση Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της CMEC Ζανγκ Τσαν, καθώς η συζήτηση για την από κοινού κατασκευή της Μελίτη ΙΙ είναι πιο προχωρημένη, με παράγοντες της ΔΕΗ να ποντάρουν πολύ στην παλαιότερη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι “αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…