Οι μπανάνες είναι οι βασιλιάδες των εξωτικών φρούτων και η κατανάλωσή της γίνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ποιες αλλαγές θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν;
Ο μύκητας που προσβάλλει τα φρούτα
Εάν η μπανάνα έχει μόνο σκούρη φλούδα, αλλά το εσωτερικό φαίνεται και μυρίζει ευχάριστα, είναι βρώσιμη. Ωστόσο, αν βρείτε κόκκινες κηλίδες, κόκκινους σπόρους ή κόκκινες γραμμές στην μπανάνα, πετάξτε τα φρούτα στα σκουπίδια. Αυτές οι αλλαγές υποδεικνύουν την παρουσία του επιβλαβούς μύκητα Nigrospora στην μπανάνα. Μια τέτοια μπανάνα δεν είναι κατάλληλη για φαγητό. Ο ίδιος ο μύκητας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν παράγει κλασικές μυκοτοξίνες, επομένως δεν έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένες τοξικές επιδράσεις μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
- Για υγιείς ανθρώπους:
- Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
- Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
- Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (π.χ. πνεύμονες, δέρμα, παραρρινίων κόλπων), αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:
- Το κίτρινο δέρμα με μαύρες ή καφέ κηλίδες είναι φυσιολογικό.
- Η σάρκα είναι μαλακή αλλά όχι εύθρυπτη.
- Γλυκό άρωμα χαρακτηριστικό των μπανανών.
- Μπορεί να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να κάνει smoothies, τηγανίτες ή κέικ μπανάνας.
Μπανάνα ακατάλληλη για κατανάλωση :
- Δυσάρεστη οσμή :
- Ξινή, ξινή, που θυμίζει αλκοόλ – σημαίνει τη διαδικασία ζύμωσης.
- Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της σάρκας :
- Αυτό είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από μικροοργανισμούς.
- Έντονη μαύρη σάρκα:
- Αυτά δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένα μαυρίσματος, ειδικά αν συνοδεύονται από οσμή.
- Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος:
- Λευκή, πράσινη ή μαύρη επίστρωση – ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο.
- Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει:
- Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση.
Πηγή: newsbomb.gr