Η Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα γραφτεί με ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στην ιστορία του ΑΜΥΝΤΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ αφού την ημερομηνία αυτή η συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του συλλόγου και κατ΄ επέκταση το κλείσιμο όλων των τμημάτων.
Μια ιστορία 57 χρόνων σταμάτησε και πλέον ο σύλλογος που ξεκίνησε το χαντ-μπολ στην Ελλάδα θα υπάρχει μόνο στη σκέψη των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και αγαπούν το σύλλογο.
Είχαν προηγηθεί 3 συνελεύσεις που δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα και όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη τελευταία που ήταν να γίνει τη Δευτέρα.
(φώτο-πηγή Περισκόπιο)
Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε κανείς ενδιαφερόμενος να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου και έτσι η ιστορία ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί έφτασε ο σύλλογος σε αυτό το σημείο. Η απάντηση μάλλον είναι απλή. Οικονομική κακοδιαχείριση, μεγάλα ανοίγματα και η κακή συμπεριφορά προς τη κοινωνία του Αμυνταίου έφερε την ομάδα στο γκρεμό.
Συν τις άλλοις υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα ο σύλλογος να δεχτεί ένα πολύ βαρύ πρόστιμο από υπόθεση του παρελθόντος.
Από εκεί και μετά αρκετές μεταγραφές αθλητριών ελληνίδων και ξένων που επιβάρυναν το προϋπολογισμό ενώ μεγάλες οφειλές σε προμηθευτές της πόλης είχαν σαν αποτέλεσμα και η πόλη να γυρίσει τη πλάτη στο σύλλογο.
Μια κοινωνία που πολλές φορές έβαλε πλάτη για τον Αμύντα που αποτελούσε το καμάρι της πόλης.
Πέρσι είχαμε την αναστολή του ανδρικού τμήματος και τα πρώτα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στον ουρανό και φέτος ήρθε η καταιγίδα που έφερε το ΤΕΛΟΣ.
Οι προηγούμενες διοικήσεις προσπάθησαν για μια οικονομική εξυγίανση αλλά το ΤΕΡΑΣ των χρεών ήταν πολύ μεγάλο.
Το κακό σε όλο αυτό το σκηνικό είναι ότι μαζί με τα αγωνιστικά τμήματα λουκέτο βάζει και η χορωδία του Αμύντα η οποία αποτελεί ένα κόσμημα για τη περιοχή.
Για τη συγκεκριμένη όμως ήμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως επεξεργάζονται λύσεις για να μη χαθεί.
Σύλλογος με βαριά ιστορία
Το Αμύνταιο αποτελεί γενέτειρα της ελληνικής χειροσφαίρισης απ όπου προήλθε η πρώτη Ανδρική ομάδα χαντ μπολ με την επωνυμία Αμύντας Αμυνταίου.
Το ημερολόγιο έγραφε 4 Αυγούστου 1976 όταν Μια ομάδα φιλοπρόοδων ανθρώπων με την σύμπραξη της τοπικής κοινωνίας του Αμυνταίου και με καθοδηγητές τους γυμναστές Θανάση Ζάκα και Χρήστο Κοτζαμανίδη καλλιεργούν το άθλημα στην περιοχή και συγκροτούν την πρώτη ανδρική ομάδα χαντ μπολ στην Ελλάδα.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Αμυνταίου διεξάγονται οι πρώτοι αγώνας χάντμπολ στα πλαίσια θερινών εκδηλώσεων με την συμμετοχή έξι ομάδων, τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών, ( Ανδρών: Αμύντας Αμυνταίου, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης και Γυναικών: Αμύντας Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου).
Στους αγώνες έγιναν τρία παιχνίδια αρρένων και ένα παιχνίδι θηλέων με διαιτητές τον παίκτη – μαθητή Ηλία Μπούτση και τους ΚΦΑ Κοτζαμανίδη Χρ. και Ζάκα Αθ., Γραμματείς των αγώνων ήταν οι μαθήτριες του Λυκείου Χατζηαθανασίου E. και Πετρίδου Μ.ομάδα του «Εθνικού» Κοζάνης αποτελούσαν οι παίκτες: Μούττας, Τζιούτζιος, Μαυροματίδης, Γιάντζος, Καλαμάτας, Κάβουρας, Παπαϊωάνου, Μάμμας, Τσακιλτζίδης, Βασιλειάδης και Κωνσταντινίδης, ενώ προπονητής της ήταν ο ΚΦΑ Αθανάσιος Μιμίτος.
Την ομάδα του «Αμύντα» Αμυνταίου αποτελούσαν οι παίκτες: Μουταφίδης Νικόλαος, Μουταφίδης Αναστάσιος, Κοτζαμανίδης Χρήστος, Παπαχρήστου Νικόλαος, Τζήγας Θωμάς, Τραϊανός Βασίλειος και Χατζίκας Δημήτριος.
Την ομάδα του «Λυκείου» αποτελούσαν οι παίκτες: Δήμας Ιωάννης, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Μπάρζας Γεώργιος, Αναστασιάδης Γεώργιος, Καζαντζίδης Παύλος, Λαζαρίδης Κων/νος και Δέτσικας Ηλίας.
Την ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτες: Καζαντζίδης Πραξιτέλης, Τσουμήτας Αλέξανδρος, Ρακόπουλος Πέτρος, Γιώσκος Νικόλαος, Σαρακατσάνης Ευάγγελος, Μπούτσης Ηλίας, Λαζαρίδης Ιωάννης και Κοκτσίδης Κων/νος.
Τη γυναικεία ομάδα του «Αμύντα» αποτελούσαν οι παίκτριες: Νικολαϊδου, Γιαννίδου, Μούρτζου Βασιλική, Χατζή, Μπάρου, Γαργάνη Ανθούλα, και Ταμίλια Ζαχαρούλα.
Τέλος, τη γυναικεία ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτριες: Χατζηιωάννου Αλεξάνδρα, Παπαδάκη, Χρηστίδου, Τσουμήτα Στέλλα, Φωτιάδου Παρθένα, Χατζηκωνσταντίνου και Παλιάτσου.
Προπονητής σε όλες τις ομάδες του Αμυνταίου ήταν ο ΚΦΑ του Λυκείου Αθανάσιος Ζάκας.
Η Ά Πανελλήνια διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1977 στην Αθήνα με συμμετοχή 16 ομάδων (9 του κέντρου και 7 της επαρχίας) στην οποία πρώτευσε ο Φίλιππος Βεροίας, ενώ ο Αμύντας κατέλαβε την 3η θέση. Τον Μάιο του 1978 διεξάγεται στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση, στην οποία ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος.
Το 1979 αναγνωρίστηκε η ανεξάρτητη Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης ΟΧΕ, που διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα. Στον τελικό αναμετρήθηκαν Ιωνικός Ν.Φ και Αμύντας Αμυνταίου, με τον Αθηναικό σύλλογο να κατακτά το πρωτάθλημα.
Έκτοτε, ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ αποτέλεσε τον καλύτερο πρεσβευτή της Δυτικής Μακεδονίας στον χώρο της χειροσφαίρισης, αφού επί σειρά ετών ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας, αναδεικνύοντας άριστους αθλητές, που στελέχωσαν την Εθνική ομάδα της χώρας μας.
Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η ομάδα δεν «πατούσε» καλά και έτσι πέρσι ήρθε η αναστολή του τμήματος με τους περισσότερους αθλητές να μετακομίζουν στο γειτονικό Αρίωνα.
ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ
Στις 1 Σεπτεμβρίου 1984, με πρωτοβουλία του τότε Αντιπροέδρου του Αμύντα, Νίκου Πετράκου συστήνεται γυναικεία ομάδα χάντμπολ η ομάδα κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα στο χώρο, παρακινούμενη από την αίγλη της ανδρική ομάδας και από το ενδιαφέρον των αθλητριών για το άθλημα.
Το 1987 η νεοσύστατη ομάδα του Αμύντα Αμυνταίου λαμβάνει το βάπτισμα του πυρός σε φιλικές αναμετρήσεις, απέναντι σε ομάδες Α Εθνικής, όπως ο Εθνικός Κοζάνης, ο Γυμναστικός Κοζάνης και ο Αρίων Πτολεμαίδος.
Η πρώτη αποστολή της ομάδας:
Αμύντας Αμυνταίου (Ν. Πετράκος) : Παπαβασιλείου Σίσσυ (τφ), Χρυσαφίδου Έφη (τφ), Παυλίδου Καλλιόπη, Καισίδου Όλγα, Ιωάννου Έλφη, Πετράκου Άσπα, Πετράκου Πετρούλα, Γεωργιάδου Ευδοξία, Παπαβασιλείου Μαρία, Γιαγκούλη Ιωάννα, Ευγενιάδου Ελένη, Δημητρίου Ελευθερία, Μπάντη Κάτια, Αντωνιάδου Δήμητρα, Ζαφείρη Βασιλική.
Το 1988-1989, την εκγύμναση και καθοδήγηση του γυναικείου τμήματος, αναλαμβάνουν ο αείμνηστος Γρηγόριος Καρναγγελίδης και ο Πέτρος Πετράκος, με την ομάδα να συμμετάσχει την ίδια χρονιά στο περιφερειακό πρωτάθλημα.
1988-1989 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Το 1990 η ΟΧΕ, προχωράει σε αναδιάρθωση των πρωταθλημάτων και η γυναικεία ομάδα του Αμύντα λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Εθνική κατηγορία, αυτή του Βορείου ομίλου της Β Εθνικής που αποτελείτο από 10 ομάδες (Αρίων Πτολεμαίδος, Καρδίτσα, Αρη Θεσ/νίκης, ΓΣ Δράμας, Σέρρες, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών, Καλλιθέα Βέροιας και Αμύντας Αμυνταίου).
Η ομάδα των γυναικών με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αναμετρήσεων, κερδίζοντας τον σεβασμό της χαντμπολικής κοινότητας καθώς γίνεται ένα υπολογίσιμο σύνολο.
1994-1995 Β ΕΘΝΙΚΗ
Το διάστημα 1992-1995 τα ηνία του γυναικείου αναλαμβάνει ο Βεροιώτης Ιορδάνης Καζόγλου,μετά το πέρασμα του Ημαθιώτη προπονητή, το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας ανατίθεται στον Λάζαρο Λαζαρίδη, ο οποίος καταφέρνει το 1996 να προβιβάσει για πρώτη φορά τον Αμύντα στην Α2 Εθνική , υπερκερνώντας τα εμπόδια του Ζαφειράκη Νάουσας, του Φιλώτα Φλώρινας και των Αργοναυτών Πτολεμαϊδας που ήταν οι συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος.
Το 1996 επανέρχεται στο πάγκο του συλλόγου ο Πέτρος Πετράκος και το 1999 την ομάδα παραλαμβάνει ο Θωμάς Τζήγας, ο οποίος στα 3 χρόνια παραμονής του στην τεχνική ηγεσία , αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια αξιόλογη φουρνιά νεαρών αθλητριών (Ειρήνη Ηλιάδου, Κόρρα Πανδώρα, Ελένη Τσιρνάρη, Άρτεμις Πιπερίδου, ) , που στελέχωσαν επάξια τα εθνικά συγκροτήματα και διέγραψαν πορεία πρωταθλητισμού σε επίπεδο συλλόγων.
Μάλιστα το 2001 ο Ελληνας τεχνικός κατορθώνει να προβιβάσει τον Αμύντα, για δεύτερη φορά μετά το 1996, στην Α2 Εθνική.
2000-2001 Β ΕΘΝΙΚΗ
Το 2002 – 2004 Ο Σκοπιανός Ρίστο Κωνσταντίνοφ και εν συνεχεία το 2004-2005 ο Νίκος Γιώσκος είναι οι τελευταίοι προπονητές, που θα καθοδηγήσουν την ομάδα στην Α2 Εθνική, καθώς θα ακολουθήσουν 7 χρόνια παρουσίας του Αμύντα στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, μετρώντας μέσα σ αυτό το διάστημα δύο χαμένα μπαράζ ανόδου το 2009 και το 2010.
Οι προπονητές που πέρασαν αυτή την επταετία από το πάγκο της γυναικείας ομάδας ήταν: 2005-2006 Λιότσκα Θεανώ, 2006-2009 Ελευθεριάδης Λευτέρης, 2009-2010 Παναγιώτης Παπαζήσης, 2010-2011 Βαλάντης Κωστόπουλος – Γιώργος Θεοχαρίδης, 2011-2012 Νίκος Γιώσκος – Αναστάσης Παπαχρήστου.
Την 7η χρονιά η ομάδα με τεχνικό δίδυμο τους Νίκο Γιώσκο και Αναστάση Παπαχρήστου, κατακτά το πρωτάθλημα στη Β Εθνική, σημειώνοντας 9/10 νίκες και επιστρέφει με φιλοδοξίες στην Α2.
Το 2012-2013 με ενορχηστρωτή τον Νίκο Γιώσκο και ένα ικανό και αξιόλογο σύνολο αθλητριών, ο Αμύντας διαγράφει πορεία πρωταθλητισμού στην Α2 ,με απόλυτο σερί νικών 16/16 στον όμιλο του, οδηγείται σε αγώνα μπαράζ ανόδου στο Φιλίππειο της Βέροιας απέναντι στο Μακεδονικό Θεσ/νίκης. Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι οι παίκτριες του Αμύντα καταφέρνουν μετά από 2 παρατάσεις να λυγίσουν την αντίσταση του Μακεδονικού και να πανηγυρίσουν την άνοδο στην Α1 , εξέλιξη ιστορικής σημασίας στα 29 χρόνια παρουσίας της γυναικείας ομάδας στις Εθνικές κατηγορίες.
Ο Αμύντας στη παρθενική του συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία με προπονητή για 3η σερί χρονιά τον Νίκο Γιώσκο, κατέλαβε την 4η θέση και παράλληλα την έξοδο στα κύπελλα Ευρώπης, καταγράφοντας ακόμα μια επιτυχία στο ενεργητικό της .
Ο Αμύντας στη δεύτερη συμμετοχή του στη μεγάλη κατηγορία, περιήλθε στη 5η θέση, μέσω της οποίας εξασφάλισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη συμμετοχή του στο challenge cup, διοργάνωση στην οποία ο Αμύντας κατάφερε να φτάσει έως τους ‘’16’’, όπου αποκλείστηκε από την Ουκρανική Γκαλιτσάνκα. Αξίζει σημειωθεί ότι για τους ‘’32’’ του θεσμού, ο Αμύντας σημείωσε ευρωπαϊκό ρεκόρ προσέλευσης θεατών, στη νικηφόρα αναμέτρηση επί της Ισραηλινής Χολόν.
Η ομάδα και πέρσι πέτυχε την άνετη παραμονή της αλλά φέτος αν και δηλώθηκε φυσικά δεν θα κατέβει.