Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και επεξεργάζεται σενάρια ανασυγκρότησης της ηγετικής ομάδας της Περιφέρειας.
Η συμπλήρωση των δυόμιση ετών σηματοδοτεί αλλαγές σε βασικά όργανα διοίκησης της ΖΕΠ, οι οποίες υπαγορεύονται από τον «Καλλικράτη», ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους νέους αντιπεριφερειάρχες. Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο θα πρέπει να γίνει εκλογή νέου προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου, Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Περιβάλλοντος, διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου. Επίσης, στα 2,5 χρόνια λήγει η θητεία των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να ανανεωθεί η θητεία των ίδιων. Επειδή στις τέσσερις από τις έξι αντιπεριφέρειες οι αντιπεριφερειάρχες είχαν αλλάξει στο μεσοδιάστημα, αυτοί δεν αναμένεται να αντικατασταθούν, θα υπάρξουν όμως αλλαγές στις άλλες δύο αντιπεριφέρειες Υγείας και Περιβάλλοντος, όπου οι Σταύρος Γιαννακίδης και Ελισσάβετ Παναγιωτίδου αντιστοίχως, κατέχουν θέση αντιπεριφερειάρχη από την αρχή της θητείας.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον περιφερειάρχη, η συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα κρίνεται θετική και υπάρχει μία χημεία μεταξύ τους. Αυτοί είναι λόγοι που συνηγορούν στο να παραμείνουν δίπλα στον Θ. Καρυπίδη και στο επόμενο διάστημα, αρκεί μία απόφαση του τελευταίου για ανανέωση της θητείας τους. Ωστόσο η αντικατάστασή τους θεωρείται σχεδόν δεδομένη, καθώς υπάρχουν πολλά αιτήματα από συμβούλους του συνδυασμού που απαιτούν να λάβουν αξιώματα. Για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας ακούγονται διάφορα ονόματα, με επικρατέστερο τον γιατρό Ρούση Αλεξανδρή, ο οποίος θα αντικαταστήσει όπως όλα δείχνουν τον Σ. Γιαννακίδη. Στην αντιπεριφέρεια Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο πιθανότερος διάδοχος της Ε. Παναγιωτίδου, φέρεται να είναι ο Κώστας Γέρου, εκπαιδευτικός από τη Φλώρινα.
Οι αντιπεριφέρειες που είχαν αλλάξει αντιπεριφερειάρχη στο 20μηνο και μάλλον η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη, είναι: Οικονομικών: η Μαρία Καρυπίδου είχε αντικαταστήσει τον Φώτη Κεχαγιά. Αγροτικής Ανάπτυξης: ο Θεόδωρος Θεοδώρου είχε αντικαταστήσει τον Κώστα Καναβό. Εμπορίου και Ανάπτυξης: Ο Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος είχε αντικαταστήσει την Αμαλία Κούσκουρα. Τουρισμού: ο Θεόφιλος Ζυμπίδης είχε αντικαταστήσει τον Παύλο Τσότσο.
Σ’ όλες τις παραπάνω αντιπεριφέρειες δεν διαφαίνονται νέες αλλαγές, χωρίς να αποκλείεται αν σε κάποια θεωρήσει ο περιφερειάρχης ότι «δεν περπάτησε η δουλειά», να προχωρήσει εκ νέου σε αντικατάσταση. Επίσης, να σημειωθεί ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη να καταργήσει μία αντιπεριφέρεια και να συστήσει μία άλλη. Μάλιστα, στη ΖΕΠ κάποιοι βλέπουν με καλό μάτι την ίδρυση αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας. Στην υποθετική περίπτωση που συμβεί αυτό, προαλείφεται για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη ο Ηλίας Κάτανας, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας.
Εκτός των αντιπεριφερειαρχών, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο προεδρείο του Π.Σ., όπου προβλέπονται να διεξαχθούν εκλογές. Όλα δείχνουν ότι η θητεία του Γιώργου Κωτσίδη στη θέση του προέδρου λήγει. Ο συνδυασμός της πλειοψηφίας θα προτείνει νέο πρόεδρο. Μεταξύ άλλων ακούγονται για την προεδρία οι Παύλος Τσότσος, Κυριάκος Ιωαννίδης και Δημήτρης Καρακασίδης. Επίσης δεν είναι άνευ ενδιαφέροντος και τα ονόματα που θα στελεχώσουν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κύκλοι προσκείμενοι στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τονίζουν ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα είναι προϊόν συνέλευσης του συνδυασμού, στο πλαίσιο της συναπόφασης που έχει καθιερώσει ο περιφερειάρχης για όλα τα σοβαρά ζητήματα.