Το «τσουνάμι» ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες αλλά και στα πάγια έξοδα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αρτοποιοί σε καθημερινή βάση, τους οδήγησαν από τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο να αυξήσουν την τιμή του ψωμιού.
Μιλώντας στον «Π» ο Γραμματέας Αρτοποιών Πτολεμαΐδας Χρυσόστομος Καραγιαννάκης τόνισε πως το σωματείο της Πτολεμαΐδας είναι το τελευταίο στη Δυτική Μακεδονία και από τα τελευταία στην Ελλάδα που προχώρησε σε ακόμη μια αύξηση, ωστόσο πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και δεν μπορούσαν παρά στο να οδηγηθούν σε μια μικρή αύξηση, την μικρότερη δυνατή, όπως τόνισαν.
«Το ρεύμα πήγε δύο φορές πάνω, τα καύσιμα το ίδιο, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει απίστευτες ανατιμήσεις. Περιμέναμε να κρατηθούμε όσο μπορούμε, αλλά δεν γινόταν άλλο, προτείναμε για αύξηση στα 0.20 λεπτά, ωστόσο ο κάθε συνάδελφος μπορεί να αξιολογήσει τα έξοδά του και την οικονομική του κατάσταση και να προχωρήσει αναλόγως».
Σήμερα, να σημειωθεί, πως η φρατζόλα ψωμί στην Πτολεμαΐδα πωλείται στα 1.30 ευρώ με 1.40 ευρώ (τα ψωμιά πολυτελείας κ.λπ. έχουν άλλο κοστολόγιο), ενώ το κουλούρι παραμένει στα 0.60 λεπτά, το ψωμί για σάντουιτς στα 0.40 λεπτά, ενώ για την ώρα δεν έγιναν νέες ανατιμήσεις σε τυρόπιτες κ.λπ.
Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη η αύξηση στο ψωμί μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο όπως θυμίζει το σωματείο, είχε να γίνει αύξηση στην τιμή του ψωμιού 12 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες του κλάδου και αν υπάρχει επάρκεια, ο κ. Καραγιαννάκης αναφέρθηκε στην έλλειψη σιταριών στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση τιμών από τους αλευροβιομήχανους.
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων σε κλαδικό επίπεδο, ωστόσο, έπεσε ακόμη και η πρόταση της διατίμησης του ψωμιού, με την προϋπόθεση, όμως, να υπήρχαν φτηνές πρώτες ύλες.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου στις νέες αυξήσεις, ο κ. Καραγιαννάκης σημειώνει πως ο κόσμος δείχνει κατανόηση γιατί η αύξηση είναι μικρή, αλλά και γιατί βλέπει το «τσουνάμι» αυξήσεων γύρω του στις αγορές του στο σούπερ μάρκετ και ήταν προετοιμασμένος.
Β.Σ.