Με μια δυναμική κινητοποίηση, αλλά και τρακτέρ που κατέβασαν στους δρόμους, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, και αγρότες της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο του Αμυνταίου.
Μιλώντας για τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου, ο Αναστάσιος Αιβατζιδης Πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, τόνισε πως η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων και θα κορυφωθεί στις 22/10 στην agrotica. Έθεσε ζήτημα αυξημένου κόστους αγροτικής παραγωγής με τα πετρέλαια και τα λιπάσματα που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. «Δεν μπορούμε πλέον να καλλιεργήσουμε, για αυτό βγαίνουμε στους δρόμους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Σάκης Διαμαντίδης Αντιπρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, τόνισε ότι σκοπός του συλλαλητηρίου είναι να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα του κλάδου. «Είμαστε εδώ να βροντοφωνάξουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, την παρουσία μας στην περιφέρεια στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε, ζητώντας από τους κυβερνώντες να σταματήσουν τον εμπαιγμό, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων τους.
Για την παναγροτική κινητοποίηση, ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, τόνισε πως «η αγροτική οικονομία στην περιοχή του Αμυνταίου είναι κυρίαρχη οικονομία και είναι αυτή που θα στηρίξει ενόψει της απολιγνιτοποίησης, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας της περιοχής, άρα οποιοδήποτε πλήγμα στην τοπική οικονομία είναι πλήγμα στον κοινωνικό ιστό του δήμου», ζητώντας άμεση καταβολή αποζημιώσεων και τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής, αλλά και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Στα αιτήματα του κλάδου είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες στο Ροδάκινο αλλά και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων στις συγκεκριμένες περιοχές, να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών και όχι μόνο αυτοί που είναι μέλη σε Οργανώσεις Παραγωγών και υλοποιούν δράσεις σε Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κρίση του κλάδου λόγω του πολέμου, μείωση του κόστους παραγωγής. αφορολόγητο πετρέλαιο, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κ.α.
Πηγή φωτο:Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή