Ενημέρωση στους κατοίκους των Αναργύρων Φλώρινας για την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα αναφορικά με την απαλλοτρίωση του οικισμού, τα στάδια που θα ακολουθήσουν και τα χρονικά πλαίσια, έγινε την Κυριακή στον οικισμό, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, αφού τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης του οικισμού θα την κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως ενέκρινε η βουλή.
Το “παρών” στην λαϊκή συνέλευση έδωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Τσισμαλίδης, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, οι βουλευτές Κοζάνη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, Μίμης Δημητριάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κ. Γέρου και μεγάλο πλήθος κατοίκων.
Η λαϊκή συνέλευση έγινε σε ένα περιβάλλον μεγάλης αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι από τους κατοίκους, αφού όπως είναι γνωστό υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για την απαλλοτρίωση, οι συνέπειες των οποίων έγιναν ακόμα πιο έντονες με τραγικό τρόπο κατά την κατολίσθηση του Ιουνίου του 2018.
Σημειώνεται πως ο οικισμός βρίσκεται από τότε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το μεγαλύτερο μέρος του ακατάλληλο για να κατοικηθεί , παρ’ όλα αυτά τα βήματα που γίνονται είναι πολύ αργά. Να σημειωθεί ότι το ανάλγητο Κράτος δεν έχει συμπαρασταθεί στους πληττόμενους, με τους Βουλευτές να σφυρίζουν αδιάφορα: Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει αρνητικά στο αυτονόητο αίτημα των κατοίκων να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατοίκων, στους οποίους η ΔΕΗ έκοψε την παροχή ρεύματος για ανεξόφλητες οφειλές σε έναν οικισμό που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης(!). Επιπλέον, όπως ακούστηκε και κατά τη διαδικασία από τους ομιλούντες, «οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο γρήγορα αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες του κοινοβουλίου».
Που βρισκόμαστε σήμερα
Όπως εξήγησε στους κατοίκους ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, επειδή το υπουργείο ΥΠΕΚΑ δεν είχε τη δυνατότητα, γιατί ποτέ δεν έκανε την τέλεση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, γιατί μέχρι τώρα τις έκανε η ΔΕΗ, ζήτησε να βρεθεί μια λύση. Η λύση βρέθηκε, να κάνει την συντέλεση της απαλλοτρίωσης η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε, όταν κάνει κάποιος συντέλεση απαλλοτρίωσης, πρέπει να έχει λεφτά και να πληρώσει τα ποσά που είναι να βγουν από τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Στις 19 του μήνα ψηφίστηκε ο νόμος και δίνει τη δυνατότητα στην περιφέρεια να κάνει τη διαδικασία Απαλλοτρίωσης, ενώ πλέον μένει να υπογραφεί μια ΚΥΑ από τα υπουργεία Ενέργειας Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών. Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
Η περιφέρεια να ζητήσει τα λεφτά, να τα έχει σε ένα ταμείο, για να μπορέσει να πληρώσει τους δικαιούχους. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα, αλλά πλέον μπορεί και εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τις γιορτές και επομένως, τις επόμενες εργάσιμες ημέρες θα γίνει το αίτημα της περιφέρειας να μπουν τα λεφτά, να υπάρχουν σε λογαριασμό της Περιφερειακής Αρχής, με το ποσό που προεκτιμήθηκε να χρειάζεται είναι 42,5
εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό, που θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορεί να μεταβληθεί με μεταβολή της παραπάνω ΚΥΑ, εφόσον το Δικαστήριο ορίσει άλλα ποσά αποζημίωσης.
Η εκτίμηση του κ. Αμανατίδη είναι ότι τα λεφτά πιθανώς να χρειαστούν το 2020 αλλά η έγκριση θα γίνει τώρα, ώστε να είναι κατοχυρωμένα και οι υπηρεσίες της περιφέρειας θα αρχίσουν τις διαδικασίες συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Σχετικά με τους ρυθμούς της διαδικασίας τόνισε: “Αυτό που σε άλλες περιπτώσεις γίνεται σε έξι χρόνια (σ.σ. Ποντοκώμη) εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε τρία, αλλά αυτό έχει σχέση και με τους ρυθμούς που δουλεύουν τα δικαστήρια. Από τη στιγμή που βγαίνει το ΦΕΚ κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, εκτιμούμε ότι το 2020 αν όλα πάνε καλά, οι κάτοικοι θα είναι σε θέση να πάρουν τα λεφτά. Να υπολογίζετε 3 χρόνια και θα είναι πολύ καλά”.
Τα έργα στο νέο οικισμό – Το στάδιο των μελετών
Στη νέα θέση μετεγκατάστασης (Κουρί Δήμου Εορδαίας) θα χρειαστεί να γίνουν έργα. Μελετώνται τα έργα που θα χρειαστούν, ήδη ολοκληρώθηκαν 15 μελέτες, η πολεοδομική μελέτη ελέγχεται από το ΥΠΕΚΑ. Στόχος είναι όταν πάρουν τα λεφτά οι κάτοικοι, να έχει βγει το ΦΕΚ που θα εγκρίνει το ρυμοτομικό του νέου χωριού, να έχουν βγει ποιοι θα δικαιούνται οικόπεδα, και να έχουν γίνει τα πρώτα έργα υποδομών (οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης) ώστε να μπορεί να σχεδιάσει ο κάθε δικαιούχος που και πως θα κατασκευάσει το νέο του σπίτι. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένοι οι δρόμοι, οι υδρεύσεις, οι αποχετεύσεις, αν δεν πάρει ο δήμος τα λεφτά πρώτα, αφού ο Δήμος δεν μπορεί σήμερα να τα εγκρίνει αυτά, γιατί δεν έχει εγκριθεί το σχέδιο του χωριού. Για να προσπεραστεί το εμπόδιο αυτό, η Περιφέρεια δεσμεύτηκε πως αν καταστεί ανάγκη, θα χρηματοδοτήσει τα πρώτα έργα υποδομής έτσι ώστε να βρουν έτοιμο έδαφος οι δικαιούχοι, όταν εισπράξουν τις αποζημιώσεις, και να ξεκινήσουν άμεσα την κατασκευή των νέων σπιτιών τους.